Welkom » Geloofsgemeenschappen » Geboorte H. Johannes de Doper kerk » Oecumene (samenwerken)
Christenen uit verschillende kerken ontmoeten elkaar over kerkmuren heen en herkennen elkaar. Zij stellen zich open voor elkaars geloofsverhalen en vinden elkaar in een gezamenlijk commitment in woord en daad. Ze geven elkaar ruimte in ontmoetingen waarin alle tradities van de christenheid welkom zijn en christenen elkaar verstaan. Om zo gezamenlijk op te staan en bij te dragen aan een leefbare samenleving.
Binnen onze geloofsgemeenschap zijn er twee werkgroepen actief. In Montfoort samen met de Protestante Gemeente Montfoort (De Rank) en in Linschoten met de Protestante Gemeente Linschoten (’t Kruispunt). Als katholieke geloofsgemeenschap maken we ook gebruik van het kerkgebouw ’t Kruispunt en bestaat er ook een intensieve samenwerking op diverse terreinen.
Op deze pagina achtereenvolgens informatie over:
Werkgroep Oecumene Montfoort bestaat al vanaf 1973 en heeft respect voor ieder zijn geloofsopvatting. Onze geloofsgemeenschappen (RK Geloofsgemeenschap Geboorte Johannes de Doper en Protestante Gemeente Montfoort – De Rank) komen samen om inspirerende vieringen en ontmoetingen met elkaar te beleven om zo het geloof en onze samenleving met elkaar te versterken en te dienen. Ieder mens doet er toe voor God, ieder is welkom bij onze diensten en activiteiten.
De geplande activiteiten
In de AGENDA (klik hier) van onze geloofsgemeenschap worden de geplande activiteiten zodra bekend opgenomen. We geven bij de omschrijving vaak aan dat het van de WOM is (Werkgroep Oecumene Montfoort). Via de wekelijkse nieuwsbrief besteden wij aandacht aan activiteiten die op korte termijn plaatsvinden.
Wisselende activiteiten zijn:
Namens de Protestantse Gemeente Montfoort:
Namens de R.K. Kerk:
Contactadres voor de oecumene in Montfoort
Thea Visser, Blokland 86. telefoon: 0348-46 89 89 / 06-82 39 94 33
Oecumenische vieringen
Onze gemeente en de Katholieke parochie Montfoort/zijn samen al meer dan 40 jaar bewoners van ’t Kruispunt en willen dat zichtbaar maken in vieringen en andere activiteiten. Er is sinds het in gebruik nemen van ’t Kruispunt in 1979 een Oecumenische werkgroep Linschoten.
In ’t Kruispunt worden sinds die tijd elk jaar zes oecumenische vieringen georganiseerd:
De vieringen rond de Week van Gebed en de Vredesweek worden afgestemd met drie geloofsgemeenschappen: de Katholieke Parochie Montfoort/Linschoten, de Protestantse Gemeente Montfoort en onze eigen gemeente. De oecumenische werkgroep heeft contact met de Hervormde gemeente van Linschoten, o.a. bij de voorbereiding van de jaarlijkse scholendienst, de Tentdagen en in de Week van Gebed voor de Eenheid van Christenen.
De oecumenische vieringen worden voorbereid door leden van de Werkgroep Oecumene samen met onze eigen predikant en een lid van de Liturgiegroep van de Katholieke Parochie Montfoort/Linschoten. Twee vieringen hebben een rooster met een voorganger van de Protestantse Gemeente Montfoort of van de RK-parochie of onze eigen voorganger. Na het stoppen van het koor Interludium is er een oecumenisch projectkoor gevormd, dat medewerking verleent aan oecumenische vieringen in ’t Kruispunt: het Kruispunt Project Koor.
Taize vieringen
Al bijna 10 jaar worden in ’t Kruispunt twee keer per jaar Taizé-vieringen georganiseerd door de Oecumenische Werkgroep Linschoten. Taizé is een klein dorpje in het midden van Frankrijk, waar in 1940 door Frère Rogier een gemeenschap werd opgericht om Joodse vluchtelingen en oorlogswezen op te vangen. Deze gemeenschap groeide uit tot een kloostergemeenschap, waar nog jaarlijks, duizenden jongeren uit de hele wereld samen komen voor een periode van ontmoeting en bezinning. Kenmerkend voor de Oecumenische gemeenschap in Taizé zijn de liederen, die in de gebedsvieringen gebruikt worden. Het zijn korte liederen, die meestal vele malen achter elkaar gezongen worden. De gedachte hierachter is dat het lied als een gebed in je hoofd een plekje vindt en zo de hele dag kan dienen als meditatief stil verlangen naar God. Voor meer informatie: www.taize.fr/nl
Stichting de Mantelmeeuw is een vrijwilligersorganisatie met ongeveer ruim honderd vrijwilligers. Vrijwilligers werken in de zorg, zowel thuis als in het hospice, maken deel uit van de kookgroep of vervullen diverse taken zoals tuinieren, klussen of PR-werkzaamheden.
Doel is mensen in de laatste levensfase en hun naasten zo goed mogelijk te ondersteunen door aandacht te schenken aan hun behoeften op alle aspecten van palliatieve zorg. Dit doen zij door het inzetten van betrokken en deskundige vrijwilligers. Sleutelwoorden in het werk van de vrijwilligers zijn ‘aandacht’, ‘nabijheid’ en het ‘er zijn’ De hulp wordt verleend zowel in de thuissituatie als in het hospice.
Het is de visie van De Mantelmeeuw dat elk mens de mogelijkheid dient te hebben om in een huiselijke situatie de laatste levensfase af te ronden. In die situatie kan de benodigde aanvullende ondersteuning op de medisch verpleegkundige zorg op uitstekende wijze worden verleend door vrijwilligers, zowel thuis als in het hospice.
Meer informatie op de website van de Mantelmeeuw