Wandelmeditatie februari

1 februari 2024

Tekst

 Bij meningsverschillen graven we ons vaak in om onze eigen standpunten te verdedigen, maar het levert veel meer op wanneer we dat niet doen. Het doel van een discussie zou moeten zijn onderling begrip te kweken en van elkaar te leren. Een goede discussie is geen oorlog waarin je elkaar om de oren slaat met data en logica waar geen speld tussen te krijgen is. Het is eerder een soort dans met iemand die andere stappen voor zich ziet.

(Adam Grant, uit: Psychologie 2021, nr 10)

Christelijke tekst

 Misschien is de overtuiging van waaruit Huub Oosterhuis (1933-2023) leefde wel het beste samen te vatten in woorden die hij uitsprak bij de begrafenis van prins Claus in 2002. “We zouden kunnen afspreken dat we met ‘God’ bedoelen die Ene (…) die solidariteit en gerechtigheid wil, liever dan adoratie en mooie liederen. Solidariteit en gerechtigheid, daar ging het Oosterhuis om, ‘dat je een ander mens niet laat stikken’. Als de kerk liever had dat men zich bezighield met adoratie en mooie liederen, dan moest zijn weg anders zijn.

(Uit: Marjoleine de Vos, Adoratie mooi, gerechtigheid mooier, over de biografie van Huub Oosterhuis van Marc van Dijk, NRC 26 januari 2024)

 Vragen om te overdenken

  •  Wanneer wekt iets jouw interesse?
  • Hoe toon je jouw interesse?
  • Hoe voelt het als iemand in jou geïnteresseerd is?

(Anky Floris, uit: Levenskunst)

Andere berichten