Wandelmeditatie juli

1 juli 2024

Twee wandelaars op zandwegTekst

 Het kwaad begint al als jij denkt te weten wat het goede is. Voor mij is een grote bron van kwaad het verlangen naar zuiverheid en dan besluiten: Dat zijn de onzuivere mensen, de zondaars, de vijanden, die moeten we verslaan om een betere wereld te krijgen. Ik denk dat de acceptatie van een zekere mate van onvolmaaktheid het goede is.

(Arnon Grünberg, uit: Bij ons in Auschwitz. Getuigenissen 2020)

Christelijke tekst (in dit geval religieuze tekst, want Joods)

 God zoekt en roept de mens en de mens kan daarop wel of niet antwoorden: hineni, hier ben ik. Kortgezegd, mens zijn in de bijbelse zin betekent: Ik heb een opdracht, dus ik ben.

(Manuela Kalsky, uit: Ik heb een opdracht, dus ik ben, gevonden in NieuwWij, 26 november 2024)

 Enkele vragen om te overdenken

  •  Wat houdt autoriteit voor mij in?
  • Hoe zijn mijn ervaringen met autoriteit?
  • Hoe ga ik om met autoriteit? Welke gevoelens ken ik daarbij?

Andere berichten