Where are you Adam?

6 oktober 2023 om 20:15 uur

Op zoek naar de schat van het kloosterleven

Op 6 oktober zal om 20.15 uur in de Nieuwegeinse Emmauskerk de film Where are you, Adam? worden vertoond. Deze meermaals bekroonde documentaire van de Oekrainse producer Alexander Plyska en regisseur Alexander Zaporeshchenko uit 2019 verdient het om gezien te worden.

De film dompelt de toeschouwers onder in het dagelijks leven van de vijftig broeders van het 10de-eeuwse Docheiariou-klooster, een van de twintig kloosters op het gebergte Athos, een schiereiland in Noordoost Griekenland. Athos vormt een soort autonome kloosterrepubliek die slechts toegankelijk is met een speciaal visum én alleen voor mannen. Vrouwen zijn niet welkom.

De broeders zijn stoere, sterke mannen van vlees en bloed. Uitputtend fysiek werk, gebedsdiensten, gehoorzaamheid en trouw aan God vormen de bouwstenen van hun spirituele leven. Zo bouwen ze onder anderen een muur als bescherming tegen de zee. Wellicht ook een metafoor voor de moderne woelige buitenwereld, met erachter het klooster als een oase, als het paradijs waar we allemaal naar verlangen.

Er volgt nog een uitgebreider artikel over deze film.