Woord van Leven september 2024

3 september 2024

Woord van leven van september 2024

“Vergis u niet: alleen horen is niet genoeg, u moet wat u gehoord hebt ook doen.” (Jakobus 1:22)

Horen en in praktijk brengen: dat is het thema van het vers van deze maand. De brief van Jakobus gaat dan verder: we moeten niet zijn als iemand die hoort en vergeet, maar als iemand die naar het Woord handelt; “hem valt geluk ten deel” (vgl. Jak.1:25).

Dit Bijbelvers maakt heel goed duidelijk wat de reden is voor de nu wereldwijde praktijk van het maandelijkse Woord van leven. Eerst een keer per week, en daarna een keer per maand, koos Chiara Lubich een vers uit de Schrift en gaf daar commentaar bij. Mensen deelden met elkaar de ervaringen met dat Woord; dat schiep een hechte gemeenschap die in staat was de noden van veel mensen te lenigen.

Ondanks de eenvoud van deze praktijk heeft het een belangrijke bijdrage geleverd aan de herontdekking van het Woord van God in de christelijke wereld van de twintigste eeuw. Het bleek een beproefde methode om het Evangelie te beleven en uit te dragen.

“Vergis u niet: alleen horen is niet genoeg, u moet wat u gehoord hebt ook doen.”

De brief van Jakobus herhaalt wat Jezus zelf had aangekondigd: Jezus verklaart degenen die zijn woord horen en onderhouden zalig[1]; Hij erkent degenen die ernaar luisteren en het in praktijk brengen als zijn moeder en broers[2]; Hij vergelijkt het woord met het zaad dat, als het in vruchtbare aarde valt, dat wil zeggen: als het wordt opgenomen en er iets mee wordt gedaan, vruchten zal voortbrengen[3].

“In elk woord drukt Jezus zijn liefde voor ons uit”, schrijft Chiara Lubich. “Laten we het in praktijk brengen. Laten we het ons helemaal eigen maken en zodoende ervaren wat een levenskracht het geeft in ons en rondom ons. Onze liefde voor het Evangelie moet zo groot worden dat we ons er helemaal door laten vormen. Dan kunnen we dat nieuwe leven doorgeven aan anderen. We zullen aan den lijve ondervinden wat het betekent vrij te zijn van onszelf, van onze beperkingen, van de dingen waar we aan vastzitten. En dat niet alleen. We zullen een revolutie van liefde zien, die Jezus in ons tot stand zal brengen in de omgeving waar we deel van uitmaken.”[4]

“Vergis u niet: alleen horen is niet genoeg, u moet wat u gehoord hebt ook doen.”

Hoe breng je het Woord in praktijk? Laten we om ons heen kijken en er alles aan doen om ons ten dienste te stellen van anderen, in het groot en in het klein; in de zorg voor onze naaste en in onze inzet voor gerechtigheid en vrede. Want liefde uit zich ook in sociale en politieke acties die gericht zijn op het behoud van de planeet en de opbouw van een betere wereld.

Vanuit de aandacht voor kwetsbare mensen werd in Lámud, een stad in Peru, op 2.000 meter hoogte een centrum opgezet. Het biedt onderdak aan 50 ouderen. Het huis, het meubilair, het servies en zelfs het eten kwam als een geschenk van de nabijgelegen focolaregemeenschap. Het was een gewaagde onderneming, niet zonder moeilijkheden en obstakels. In maart 2022 vierde het centrum zijn eerste verjaardag met een open dag. Tijdens deze feestdag werden nieuwe vrijwilligers gevonden, volwassenen en jongeren, die voor eenzame ouderen willen zorgen en zo hun familie uitbreiden.

Patrizia Mazzola en het Woord-van-leven-team

 [1] Vgl. Luc. 11:28.

[2] Vgl. Luc. 8:21.

[3] Vgl. Luc. 8:15.

[4] Chiara Lubich, Woord van leven van september 2006.

Andere edities van deze Woord voor Leven:

Andere berichten