31 augustus – 1 september 2024

1 september 2024

Tweeëntwintigste zondag door het jaar

  • 1ste lezing: Deutronomium 4,1-2. 6-8
  • 2de lezing: Jacobus 1, 17-18.21b-22. 27
  • Evangelie:  Marcus 7,1-8. 14-15. 21-23

Met je hart

Dit volk eert Mij met de lippen, maar hun hart is ver van mij. Dit woord van Jezus slaat in als een bom voor iedereen die leeft bij de gratie van de buitenkant. Ons geloof is een geloof van het hart, niet van uiterlijkheden, versierselen, mooie schijn, mooie woorden, geweldige gedachten enz.

Steeds weer zijn er mensen die de letter en de geest van de wet, van datgene wat ons opgedragen wordt tegen elkaar uitspelen. Zij zeggen: ‘Ja de wet, ja jij zegt dit, maar dat moet je toch heel anders verstaan.’ Dit is echt verschrikkelijk voor onze samenleving, voor ons leven met elkaar. Hij is bijna zeggen: ja je bent hier wel, maar ja ook weer niet, want wij hebben het anders bedacht. Al die achterdeurjes, geitenpaadtjes en dan vragen mensen zich nog af waarom er zo weinig vertrouwen is tussen mensen, de politiek, de sameleving, het rechtssysteem enz.

Jezus speelt niets tegen elkaar uit. Alle aspecten blijven intakt. De nadruk bij Jezus ligt op de vervulling van alles. Daar moeten ook wij onze aandacht aan geven.

Jezus laat  de wet staan, alle geboden uit Gods hand blijven van kracht tot nu toe, maar ze mogen niet vervuld worden op een wettische manier. Je niet achter de letter van de wet verschuilen. De wet van God moet vervuld worden tot in het hart. Een opgeruimd hart, een open hart, met ruimte voor al het goede, Waar elke goede gave van God van boven, in  neerdaald. Waar de wil wordt bewogen  om uitvoerders te worden van God woord en geen toehoorders. Het hart waar verlang groeit om niets toe te voegen en niets weg te laten van Gods gaven.

Een geloof vanuit het hart, waar u en ik het wezen van ons mens-zijn uit de handen van God ontvangen, waar wij een onmiddelijke verhouding hebben met God. Om met God om te kunnen gaan, moet het hart zuiver zijn. Om God te aanbidden en de eer te geven die Hem toekomt moet het hart zuiver zijn. God aanbidden en volgen betekent geen vreemde gedachten hebben in het verstand, geen genot, of ondeugden welke God, anderen en onszelf schade toebrengen. Al de zaken die Jezus opnoemt laten de mensen niet toe om met een zoetheid van hart en een tederheid van liefde tot God te bidden. Wie hiervan bevrijd is,  staat hier op aarde al open en eerlijk voor Gods aangezicht. Daarvan bevrijd zijn kan! Hoe?

Door je over te geven aan God in een levenshouding en iedere keer weer te vragen: ‘Heer, orden mijn gedachten. Leid mij.’

Jezus navolgen gaat tot in het hart, Zuiver van hart zijn is geen genoegen nemen  met uiterlijke volmaaktheid, maar voortdurend elke seconde van je leven je geweten onderzoeken naar verlangens en gedachten, of ze van God komen , of niet.

Hier komt komt een godsdienstig leven om de hoek kijken wat te maken heeft met recht en rechtvaardigheid, met mogelijkheden en grenzen, met het slaan van piketpalen welke aangeven wat kan en wat niet kan. Geen elk mens kan leven in complete anarachie. Dat verwoest ons menselijk leven van binnen uit en maakt redeloze. Gedachteloze,  ongeremde dieren van ons. Jezus zet vandaag de piketpalen om aan te geven de ruimte die ons gegeven wordt. Aan de ene kant: neem die ruimte, aan de andere kant, respecteer die ruimte.

Menselijke overwegingen die niet gefundeerd zijn op Gods leven, werken, spreken en handelen, zullen verwaaien  en opgaan in de vergetelheid van de geschiedenis. Wat op God is gefundeerd, blijft en daar staat onze Kerk ook nu en in de toekomst pal voor.

Leven met de lippen………..dat doet iedereen. Leven vanuit je hart met God, dat is de grootste uitdaging voor mensen in onze tijd.

Andere berichten