Dinsdagmeditatie 27 augustus

26 augustus 2024

Tweede reis van Paulus

Uit de 2e brief van Paulus aan de christenen van Tessalonica, 2, 1-3a.14-17

Broeders en zusters, over de komst van onze Heer Jezus Christus, waarbij we met hem worden verenigd, zeggen we u: verlies niet meteen uw verstand en raak niet in paniek wanneer een profetie, een uitspraak of een brief die door ons zou zijn geschreven, het voorstelt alsof de dag van de Heer al is aangebroken. Laat u door niemand misleiden op geen enkele manier.
(In de overgeslagen tekst legt Paulus uit waarom zulke teksten niet kloppen AR).
God heeft u geroepen door het evangelie dat wij u verkondigd hebben en waardoor u zult delen in de luister van onze Heer Jezus Christus. Wees standvastig, broeders en zusters, en blijf bij de traditie waarin u door ons onderwezen bent, in woord of geschrift. Mogen onze Heer Jezus Christus en God, onze Vader die ons zijn liefde heeft getoond en ons door zijn genade blijvende steun en goede hoop gegeven heeft, u aanmoedigen en sterken in al het goede dat u doet en zegt.

In onzekere tijden, laten we zeggen zoals wij die nu beleven (oorlogen, klimaat, energie, onze nieuwe regering), is het niet heel moeilijk om mensen te geloven die ons waarschuwen voor alles wat gaat komen. We weten niet wat er gaat komen, dus kunnen we beter verder gaan op een al ingeslagen, correct en vertrouwd pad. Wij hebben dat pad voorgeleefd en aangeleerd gekregen. En het werkt onder alle omstandigheden.

  • Om over na te denken
    Hoe heeft de weg van het evangelie mij in mijn leven geholpen om goede keuzes te maken?
    Om op de weg te blijven?
    Ben ik daarin gesteund?

Feesten van deze week

Deze week vieren we dinsdag het feest van de H. Monica, de moeder van de H. Augustinus – zijn feest vieren we op woensdag. Op donderdag het feest van de dood van Johannes de Doper.

Johannes de Doper kennen we wel: Maria bezocht zijn moeder toen ze zwanger was van hem. Jezus kende hem en liet zich door hem dopen. Herodes liet hem doden toen zijn stiefdochter zo mooi danste dat ze een wens mocht doen als cadeautje. En die wens was het hoofd van Johannes. En hij was de wegbereider voor Jezus – riep op tot bekering. Bleek gevaarlijk voor wereldlijke heersers, want predikte het rijk van God (en niet dat van de Romeinen met Herodes als  onderkoning voor de Joden). En Jezus was verdrietig toen hij hoorde van Johannes’ dood.

De heilige Monica kennen we tegenwoordig als de beschermheilige van vrouwen en moeder en van slachtoffers van huiselijk geweld. Zij werd op haar 18e uitgehuwelijkt aan Patricius, driftig man en vereerder van de Romeinse goden. Monica was al christen en is dat altijd gebleven en voedde haar kinderen op met de christelijke levensopvatting en deugden.

Augustinus vertelt ons daar uitvoerig over in zijn Belijdenissen, het boek waarin hij beschrijft hoe hij uiteindelijk toch christen is geworden. Vele jaren heeft hij erover gedaan om via filosofische en godsdienstige stromingen te komen tot een van harte aanvaarden van het christelijke geloof. Stichtte een soort klooster, werd na drie jaar priester gewijd en daarna is hij snel opgeklommen tot bisschop en is dat 35 jaar geweest.

  • Om over na te denken
    Verschillende manieren om heilig te worden.
    Haal ik inspiratie uit levens van heiligen?
    Wat leren ze mij?

Iets meer over de lezing van vandaag

De brief waaruit we vandaag lezen is als volgt samengesteld: Paulus groet de kerkleden in Tessalonica, hij bemoedigt hen en spoort hen aan. Hij prijst ze voor wat hij hoort dat ze voor de Heer doen en bidt voor hen. In hoofdstuk 2 legt Paulus uit wat er zoal bij de komst van Heer zal gebeuren. Vervolgens moedigt hij hen aan om standvastig te blijven. In hoofdstuk 3 geeft hij duidelijk de opdracht om weg te blijven van broeders die hun werk verwaarlozen en niet leven volgens de traditie die hen is doorgegeven – het evangelie. Deze brief is waarschijnlijk geschreven rond 50 na Christus. (vroeger dan de evangelies zoals wij die kennen! Er zullen dus zeker al geschriften zijn die later de evangelies zijn geworden)

Er zijn enkel thema’s die eruit springen: juist in tijden van lijden moeten gelovigen zich herinneren dat de genade van Jezus hen heeft gered. Daarnaast gaat het ook over de terugkeer van Jezus en welke verschijnselen daar zoal bij horen – opgeschreven om de gelovigen aan te geven dat die tijden nog echt niet zijn aangebroken. Ze moeten dus nog gewoon doorgaan met proberen te leven volgens de weg die Jezus ze heeft voorgedaan en die leidt tot eeuwig leven. Paulus’ eigen mishandeling heeft hem er niet van weerhouden om het evangelie te blijven verkondigen! Zo belangrijk is het dat ook zij zullen volharden in hun geloof, hoop en liefde – ‘word niet moe het goede te doen’.

  • Om over na te denken
    Als Paulus deze brief aan mij zou schrijven, wat valt me dan op?
    Wat staat erin dat mij treft en wat mij helpt om op Gods weg te blijven?

Gebeden

H. Monica van Tagaste

Heilige Monica, Ik heb uw gebed nodig. U weet precies hoe ik me voel, omdat u zich ook ooit zo voelde. Ik heb pijn. Ik zou graag willen dat (…. naam) terugkeert naar het geloof van onze kerk, maar ik kan het niet alleen, ik heb Gods hulp nodig. Smeek alstublieft samen met mij dat de krachtige genade van de Ene in het leven van (…naam) kan stromen. Dat zijn/haar hart verzacht mag worden, het vuur van de Geest in zijn/haar leven komt, en hij/zij weer op de weg naar Jezus mag komen. Amen

==========

(Deel van) gebed van de H. Augustinus

Laat mij mezelf kennen, laat mij U kennen, en niets begeren dan U alleen. Laat mij U beminnen en alles doen om U alleen. Laat mij kleiner worden en U groter, en denken slechts aan U alleen. Laat mij leven in U, en wat mij overkomt, aanvaarden van U. Laat mij U navolgen en altijd verlangen U te volgen. Laat mij vluchten tot U, om zo door U beschermd te worden. Laat mij U vrezen, om onder Uw geroepenen te zijn. Laat mij vertrouwen op U, gehoorzamen wil ik omwille van U. Laat mij aan niets gehecht zijn dan aan U en arm zijn omwille van U. Zie naar mij, opdat ik U beminne. Roep mij, opdat ik U aanschouwe en U in eeuwigheid smake.

 =========

Heer, Gij hebt Johannes van blijdschap doen opspringen in Elizabets, laat uw komst in deze wereld een blijvende vreugde voor ons zijn. Door het woord en het leven van de Doper hebt Gij boetvaardigheid geleerd, verander onze gezindheid en bekeer ons.  Door de prediking van Johannes hebt Gij u bekend gemaakt, zend over heel de wereld mensen uit die uw evangelie verkondigen. In de Jordaan zijt Gij door hem gedoopt; maak ons vrij voor het rijk Gods en zijn gerechtigheid.

Andere berichten