17-18 augustus 2024

17 augustus 2024

Twintigste zondag door het jaar

  • 1ste lezing : Spreuken 9,1-6
  • 2de lezing: Efeziërs 5,15-20
  • Evangelie: Johannes 6,51-58

Begrijp wat de Heer wil!

Dit kleine zinnetje komt voor in de tweede lezing. Paulus roept ons op om niet onverstandig te zijn, niet dwaas. Hij spreekt over een levende schranderheid, geen dorre berekende nuchterheid. Nee, juist de jubel van het hart als een antwoord van de heilige Geest. Een menselijk antwoord op de jubel in het hart van Jezus die de Vader looft en prijst, een jubel van bovennatuurlijke aard. Geen dronken gelal, zoals tegenwoordig de jeugd zich laat vollopen. De Vader wordt geprezen, want het is de goddelijke wijsheid waar de eerste lezing over spreekt die de mensen uitnodigt. Zij die al wijs zijn, worden niet uitgenodigd, maar de onervarenen, de mensen zonder inzicht, de armen van Geest, de onwetenden. De spijs, het voedsel dat zij voor gezet krijgen is van dien aard dat zij deze onwetenden bevrijden van onnozelheid en lichtgelovigheid. Het voedsel dat God geeft, leidt op de weg van de wijsheid. Onverstandigen zijn zij die zichzelf al voor wijs houden, óf  zij die alles wat zij niet kunnen bevatten, voor dwaas houden.

Dan het woord van Jezus:  De mensgeworden wijsheid van God – Jezus zelf- nodigt uit tot haar gastmaal. Jezus sluit aan bij het boek spreuken. Wie tot inzicht wil komen sluit aan bij de tafel van God. Er is een gastmaal.Een gastmaal dat alleen begrepen kan worden binnen de goddelijke wijsheid. Daarom redetwisten de onwijzen tot op dag dag van nu, die zich voor wijs houden onder elkaar. “Hoe kan die Jezus ons zijn vlees te eten geven? “ Absurd. Dit zouden wij ook zeggen: dwaas……… is het. Daar staat een mens naast andere mensen en deze biedt zich als voedsel aan.  Kan men zich iets onzinnigers voorstellen?? Voor mensen zonder geloof is dot zo. Voor mensen met geloof, juist niet! Hier hebben wij de klap op de vuurpijl, waar wij al drie zondag op voorbereid zijn. Hier is het punt van staan of vallen, binnen de hele Kerk van God. ( Status standi an cadendi Eccelsiae)

Gods wijsheid die in Jezus belichaamd is, gaat niet op hun geredetwist in., maar bevestigt eenvoudig dat haar aanbod absoluut noodzakelijk is. Wie het vlees van de mensenzoon niet eet en zijn Bloed niet drinkt heeft het leven niet in zich. Woorden uit Jezus`s mond.

Begrijpen wij wat de Heer wil?  Ons wordt geen aards voordeel aangeboden, maar eeuwig Heil.  Wie weigert aan Gods gastmaal deel te nemen, zal op de jongste dag niet opgewekt worden tot eeuwig leven.  Daarom stoot Jezus in de laatste zinnen van het evangelie nog door tot het geheim van God. Zoals de Zoon ( Jezus) alleen door de  Vader leeft, zo zal ook de persoon die Mij ( Jezus) eet, leven door  mij. Die zichzelf wijs vinden, worden geplaatst voor het mysterie van de drie-eenheid. Zij die dit allemaal niet willen bevatten, relativeren alles, en graven hun eigen graf. Echter alleen door de kracht van de drie-eenheid Vader, Zoon, Geest, kunnen wij tot het definitieve leven komen. Dit is waarom ik als priester de mensen niet kan begrijpen die de eucharistie, de zondagse viering afwijzen en/ of inruilen voor iets anders. Is de onverschilligheid en/ of de onkunde van mensen dan zó groot? Harder heeft Gods liefde wel nooit tot kortzichtige mensen gesproken. Gods eis blijft: Vlees van de mensenzoon eten en zijn Bloed drinken: anders geen heil, geen eeuwig leven.  Begrijp wat de Heer wil. Alles komt hier in ons geroepen- en samenzijn door de Heer en met de Heer, samen. Vlees, Bloed, Lichaam, ziel, eeuwig leven, leven nu, leven als oproep, vervulling, verdieping. Ik persoonlijk zou dit voor geen Goud willen missen.  Begrijp wat de Heer wil: Hem ontmoeten en zien. Nu met de ogen van geloof, na dit leven – als beproeving en voorbereiding- van aangezicht tot aangezicht.

Andere berichten