De betekenis van Huub Oosterhuis voor de Nederlandstalige liturgie kan nauwelijks worden overschat. Toen eind jaren zestig van de vorige eeuw de mis ook in de volkstaal mocht worden gevierd, hadden we alleen in het Nederlands vertaalde Latijnse teksten. Oosterhuis gaf ons een eigen, poëtische taal om God in de liturgie ter sprake te brengen, beter gezegd: over Hem/Haar te zingen.
In het kader van het 100-jaar bestaan van de H. Johannes de Doperkerk verzorgen Wilfred Kemp (foto rechts) en Michiel Rozendal (foto links) op zaterdag 14 juni een Oosterhuis-lieddag. Beiden hebben Oosterhuis van nabij gekend. Allebei hebben ze ook het koor gedirigeerd van de Amsterdamse Dominicuskerk, bakermat van veel Oosterhuisliederen.
De dag zal voor een groot deel bestaan uit het instuderen van liederen op teksten van Oosterhuis. Oude bekende, zoals ‘Wees hier aanwezig’ en ‘De Steppe zal bloeien’, maar ook een nieuwe toonzetting van Michiel Rozendal van de prachtige tekst ‘Die op adelaarsvleugels’.
Wilfred Kemp zal aan de hand van de liederen vertellen over de betekenis van Oosterhuis voor de Nederlandstalig liturgie. Wie was Huub Oosterhuis? Wat was zijn drijfveer? Waarom riep hij weerstand op? Wat was de boodschap die wilde uitdragen?
Op zondagmorgen 22 juni zullen de ingestudeerde liederen worden gezongen tijdens de viering van de patroonheilige Johannes de Doper in de gelijknamige kerk in Montfoort. Iedereen kan zich voor de lied dag aanmelden. Enige ervaring met zingen in een koor zou fijn zijn, maar is geen vereiste. Plaats: Geboorte H .Johannes de Doperkerk, Montfoort Tijd: Zaterdag 14 juni 10 – 16 uur en de mogelijkheid op zondag 22 juni van 9 – 11.30 uur
Deelnamekosten 10 euro. We zorgen voor koffie/thee en een eenvoudige lunch. Om de dag goed voor te kunnen bereiden is het noodzakelijk dat u zich aanmeldt. Dat kan via email willeskop29@hetnet.nl