Kerkhuis

131 2
Nooit een saai moment met onze paus Franciscus, kun je wel zeggen.
De goede man spreekt en geeft interviews, maakt opmerkingen, waarvan sommigen een heel eigen leven gaan leiden.
Koren op de molen voor gelovigen en ongelovigen, binnen en buiten onze rooms-katholieke Kerk om daarvan dan weer iets te vinden en dat weer te publiceren.

Het houdt me bezig, soms meer dan me lief is. Het is net of ik een déjà vu heb met de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Alles was toen in beweging, iedereen stond binnen en buiten de Kerk schreeuwend op de barricaden. Paus Paulus (+1978) werd gehaat om zijn encycliek Humanae Vitae. Achterhaald, middeleeuws waren de opmerkingen. Paus Johannes-Paulus II (+2005) verguisd om zijn theologisch denken en heldere standpunten. Oubollig en niet van deze tijd waren de standpunten van velen binnen en buiten onze Kerk.

Nog steeds dringt bij mensen niet door, dat het totaal oninteressant is of een paus oubollig is of hypermodern. Een paus heeft een paar specifieke taken: leiding geven aan de Kerk, beschermer van de geloofstraditie, kort samen te vatten in de woorden: samenbindend, bijsturend, leidinggevend. Hij staat als paus in een ononderbroken lijn met zijn voorgangers die teruggaat op Petrus, de apostel. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de paus de meest onvrije persoon in onze Kerk is. Zijn eigen wil doordrukken, de kerkelijke leer veranderen, alles naar zijn eigen hand zetten, sacramenten afschaffen of toevoegen kan hij niet. Hij staat onder het depositum fideï (de geloofsschat: Bijbel, traditie en leergezag). Wie dat niet erkent, overschat het pausschap in onze Kerk schromelijk.

131 1Kan hij als paus dan niets? Nee. Hij kan accenten zetten tijdens zijn pontificaat. Hij is de persoon die als een “huisvader” uit de schat nieuw en oud tevoorschijn haalt (Matt 13,52). Gebonden aan de schat van het geloof en aan de persoon Jezus Christus, kan de paus zijn licht laten schijnen, om aan alle mensen de rijkdom van het geloof te laten zien en uit te delen. Echter, wat velen niet zien of waar willen hebben, met een grote voorbehoud: Onderscheid tussen dat wat wezenlijk bij de geloofsschat hoort en wat bijkomstig is. Het eerste is onveranderlijk, het laatste kan soms veranderen. Wezenlijk zaken stutten de Kerk, zijn het skelet van de Kerk. Zij zijn grotendeels te vinden in de Bijbel, leeruitspraken en officiële verklaringen, bv de katechismus. Bijkomstige zaken geven soms “kleur” aan concrete dingen die je in een lokale kerk in Afrika, Azië of Europa aantreft. Bv de inrichting van een kerkgebouw. Wie dat niet erkent, onderschat het pausschap in onze Kerk schromelijk.

131 3
Ieder die in een huis woont, weet dat dit huis hem of haar omgeeft, als een soort tweede huid. Het huis heeft wezenlijke zaken als: fundament, muren, binnenmuren, stalen hulpconstructies, dakspanten, vloeren en balken. Zij vormen het skelet van het huis. Een schilderijtje verhangen in je huis is een bijkomstige zaak, wat het huis niet zal schaden. Laminaat of parket op de vloer leggen i.p.v. vloerbedekking, heeft weinig invloed op het fundamentele gestel van het huis. Wie zomaar aan fundamenten gaat rommelen of dragende binnenmuren eruit sloopt of de indeling van het huis met tussenwanden willekeurig aanpast, moet zeer zeker oppassen. Verzakkingen, een doorbuigende bovenverdieping, klemmende deuren en ramen: het kan tot instortingsgevaar leiden. Wie zomaar een verdieping op zijn huis zet of een heel stuk eraan bouwt, zonder rekening te houden met belasting van fundamenten of werking van de grond, kan een keer het huis plotseling zien instorten. Zelfs zonder waarschuwing vooraf. Dit beeld is van toepassing op onze Kerk, in haar leer en dagelijks spreken en handelen, in haar pastorale werk. Juist in het pastorale handelen met en voor mensen van goede wil, kun je het fundamentele gestel van het "kerkhuis" niet uit het oog verliezen. Doe je dit wel, wek je valse hoop, sla je een doodlopende weg in en loop je het risico dat alles ineenstort boven ieders hoofd. Wat blijft er dan nog over van pastorale goede bedoelingen? Wie het pausschap overschat komt van een koude kermis thuis, wie het onderschat eveneens.

Pastoor Van der Vegt
Reageren? Klik hier!
© 3eenheidparochie 2012 - 2018          --- Disclaimer ---       --- Privacy verklaring --- ↑ Top