Onder deze titel wil pastoor Van der Vegt u frequent op de hoogte stellen over wat hem bezig hield.
136 1Een inhoudelijke gesprek of discussie voeren is in onze tijd een hele opgave. Meningen buitelen over elkaar heen en in de media laten mensen elkaar niet meer uitspreken. Inhoudelijke argumenten doen steeds minder ter zake, gevoelens en persoonlijk invoelend vermogen, voeren de boventoon. Iedereen buitelt over een minister omdat hij in een besloten bijeenkomst zaken inhoudelijk aan de orde stelt, waar sommige Nederlanders ook zijn of haar vragen bij heeft. Wat de minister inhoudelijk zegt is bijna van geen belang. Dat hij het gezegd heeft, dat is voorpagina nieuws.

Maat

135 2Iedereen is momenteel expert in alles. Iedereen praat over alles mee en heeft een mening: een opvatting die hij of zij niet onder stoelen of banken steekt. Deze week zei iemand tegen me: “Ik wou dat ik vroeger wat meer spreekbeurten had gedaan en meer geoefend had met het spreken in het openbaar. Nu is dat zo moeilijk! ”Mijn antwoord was simpel: “Spreken in het openbaar is mooi, maar iets zeggen dat hout snijdt is beter."

134 1Empathisch betekent inlevend, invoelend, meelevend en meevoelend. Op een school in Maastricht hadden leerlingen empathische docenten. Ze leefden zeer mee met hun leerlingen, namen het niet zo nauw met proefwerken en andere toetsen. "Ik vind dit verschrikkelijk'', reageert de onlangs aangetreden interim-directeur Loek de Veen. Hij zegt dat de docenten van de school "zeer toegewijd'' zijn, maar dat tegelijkertijd is gebleken dat docenten zich onvoldoende bewust zijn van regels en procedures. Dat is volgens hem de oorzaak van de onregelmatigheden. Zó toegewijd dat 354 leerlingen in de kou staan en ouders compleet uit hun dak gaan (Bron AD 22-06-2018).

Vruchten

133 1Aan de vruchten kent men de boom is een oud gezegde in onze taal. Een bepaalde Bijbelpassage over de verdorde vijgenboom (Matt 21,18-20; Mc 11, 12-14 en 20) nadat Jezus geen vijgen aan de boom vond en de boom vervloekte, heeft mij altijd bezig gehouden. Het was geen tijd voor vijgen, de boom zat vol bladeren, alles leek in orde. Jezus gaat kijken of er al iets te zien is aan de vijgenboom, maar komt bedrogen uit. Iedereen weet dat een vijgenboom, voordat de vrucht zich gaat zetten er zich al kleine knopjes vormen aan de uiteinden van de takken, die in geval van nood ook eetbaar zijn voor iemand met honger. Als deze kleine knopjes ontbreken, dan is het duidelijk dat deze vijgenboom nooit vruchten zal dragen. De bladeren zijn dan een dekmantel, een bedrog. Voor het oog lijkt alles in orde, maar ondertussen kun je lang wachten op resultaat.

Veldhospitaal


132 2Onze paus Franciscus gebruikt graag het beeld van een veldhospitaal als hij spreekt over onze Kerk in deze tijd. Een mooi beeld zeggen velen, want het betekent nabijheid, compassie, luisterend oor enz. Menselijker kan het toch niet? Uit pure nieuwsgierigheid verdiepte ik me in het begrip veldhospitaal. Na de slag van Waterloo in 1815 waar Napoleon verloor, was haar nasleep in ons land ongekend: Nederland één groot veldhospitaal met ruim 90.000 gewonden (bron: NOS nieuws 07-06-2015).

Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog 1861- 1865, de eerste industriële oorlog, vonden er in de veldhospitaals medische ontdekkingen en vernieuwingen plaats, zoals amputatie en de introductie van de ambulance. 75% in plaats van 25% overleefden dan hun verblijf in een veldhospitaal (bron: Mentalfloss, Medical Innovations). Dan hebben wij nog de Krimoorlog, de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog, de oorlogen in Korea, Vietnam en dichterbij huis, Afghanistan, Irak en Syrie. Ook daar spelen veldhospitalen een grote rol. Een veldhospitaal is geen 4 sterren hotel, dat is voor iedereen duidelijk. Er moet snel en efficiënt gehandeld worden en zelfs keuzes gemaakt worden (Bron: Trouw 24 augustus 2009, Steeds keuzes maken in het veldhospitaal).

 harryvandervegt2014  december  
 november
 oktober  
 september  
 augustus
 juli Maat - Inhoudelijk
 juni Veldhospitaal - Vruchten - Empathisch
 mei Succesillusie - Kerkhuis
 april
 maart
 februari
 januari 2018 Brengen
   
  Eerder verschenen in 2014 - 2015 - 2016 - 2017
 harryvandervegt2014  december Vreemd? - Kast
 november Allerzielen
 oktober -
 september -
 augustus Zomerschool - Pandora
 juli Verdediging
 juni Nadenken - Kernvraag
 mei Fatima - Weten
 april Geheim - Verrijzenis - Thermometer
 maart Onderhoud - Momentum - Bubbel
 februari Foto - Oecumene - Verkiezingstijd - Vergaarbak
 januari 2017 Zegen - Lef - Treiteren - Burn-out - Zielzorger
   
  Eerder verschenen in 2014 - 2015 - 2016
 december 2016 De Bron - Vreem - Verstoppertje - Regeltjes
 november Filter - Vloeken - Eerherstel - Afscheid
 oktober Koffie - Einde - Held - Taal
 september Corruptie 
 augustus Draad - Piketpaaltjes - Echtscheiding - Richting?
 juli
 juni Schaap - Kick - Beproeving - Herhaling
 mei Afstandelijkheid - Pinksteren - Trainer - Spook - Nee!
 april Verandering? - Schotten - Afslag - Nieuw!
 maart Hoe? - Exotisch - Jozef - Symbool
 februari  Vreemdeling - Historisch - Iets - Oorlog
 januari 2016 Moment - Fundament - Communio - Toekomst - Taal
   
  Eerder verschenen in 2014 - 2015 - 2017 - 2018
 december 2015 Valkuilen - Voorbereiding - Geweld - Leiding
 november Impasse - Aanslag - Priester - Privatisering
 oktober Grenzen - Vertrouwen - Dagindeling - Redding - Gevaar
 september -
 augustus Meerderheid - Bidden - Regen - Gasten - Vakantie
 juli  Perfect - Trouwen - Ontdekken - Interactie
 juni  Verlangen - Klein - Privé - Kosten
 mei  Onderscheiding - Firewall - Snelheid - Geest - Spel
 april Offer - Verrijzenis - Knuppel - Oefening
 maart Bankafschrift - Stilte - Geluk - Geluiden
 februari Vertraging - Gezondheid - Kerntaken - Geld
 januari 2015 Vriend - Verbijstering - Overdracht - Reclame - Overzicht 
   
  Eerder verschenen in 2014
 december 2014 CadeauCommentaar  Muziek Nostalgie
 november BedrijvigheidTijdPestenWeg  
 oktober Beginnen - Straatwaarde - HoopTegenstellingen 
© 3eenheidparochie 2012 - 2018          --- Disclaimer ---       --- Privacy verklaring --- ↑ Top