• Icoon H Drie eenheid rublev 1410
  De H. Drie-eenheid. A. Rubljov, ca 1410. Icoon. Moskou, Tretjakov-Galerij.
 • slideshow bavokerk
  Kerkgebouw H. Bavo, Harmelen
  (foto: Frits Hakkennes)
 • Kerkgebouw Montfoort na restauratie
  Kerkgebouw H. Johannes de Doper, Montfoort
  (foto: Sjaak Spruit)
 • Barbarakerk 2 Vreeswijk Emmauskerk Nieuwegein Nicolaaskerk 1 Jutphaas
  De drie kerken van de geloofsgemeenschappen in Nieuwegein
  (v.l.n.r. Barbara, Emmaus, Nicolaas)
 • basiliek ijsselsteinBasiliek IJsselstein
 • jacobuskerkH. Jacobuskerk, Cabauw
 • victorkerk benschop
  Sint Victorkerk, Benschop

Barbarakerk Vreeswijk Tot eind 18e eeuw was er in het dorp Vreeswijk geen eigen katholieke kerk. Men kerkte toen in een boerderij in 't Waal en in latere tijden in de Jutphase Schuurkerk aan het Overeind of in IJsselstein.

In 1806 kwam er voor de Vreeswijkse katholieken weer een eigen kerk. Die kerk die ze toen bouwden, heeft dienst gedaan tot de bouw van de huidige Barbarakerk aan de Koninginnenlaan.


In 1868 werd de villa 'Schoonzicht' aangekocht. De tuin werd begraafplaats. Onder de bezielende leiding van pastoor Joannes van de Heyden werd een nieuwe kerk gebouwd, die in 1910 werd ingewijd. De Amersfoortse architect Herman Kroes ontwierp een kloeke, op het noorden staande toren, waaronder de hoofdingang is gekomen. Het hoogaltaar werd gesitueerd in het koor aan de zuidzijde.

De Barbarakerk bestond in 2010 honderd jaar. De Barbarakerk en de bijbehorende pastorie (gebouwd in 1910) is een rijksmonument en is in 2009-2011 geheel gerestaureerd onder leiding van het architectenbureau Verlaan en Bouwstra te Vianen. Beschadigde en versleten onderdelen zijn vervangen. Ook het interieur heeft aandacht gekregen; zowel de uitstraling als de bruikbaarheid zijn verbeterd.

Een bijzonder onderdeel in dit project zijn de nieuwe koorramen in het priesterkoor. De glaskunstenaar Michel van Overbeeke heeft vijf nieuwe kleurrijke ramen vervaardigd, waarin de heilige Barbara centraal staat. In het voorjaar van 2011 is de kerk feestelijk heropend.

Zie ook het boekje: "Barbarakerk Vreeswijk, geschiedenis en restauratie"
ISBN: 978-9080-0989-09

© 3eenheidparochie 2012 - 2023          --- AVG-verklaringen --- ↑ Top