Inspirerende vakantie gewenst.

Jongeren copyHet woord ‘vakantie’ staat nergens in de bijbel.
Waarschijnlijk bestond het fenomeen vakantie in die tijd niet. Wel werd er veel gereisd. Er werden tenten meegenomen, opgezet en weer afgebroken. Denk bijvoorbeeld maar aan Abraham en Sara, de Israëlieten en de Heilige tent waar God zelf in meereisde. Wie in Exodus 26 kijkt, leest dat het een chique tent moet zijn geweest.

Vele Bijbelse personen gingen op reis en vonden rust en beschutting in hun tent.
Het waren geen vakantiereizen, maar vaak zendingsreizen. Een reis met een bijzondere lading om het Goede Nieuws te vertellen of geloofsgenoten te bemoedigen.
Nu don we dat alleen nog maar als we op pelgrimage of bedevaart gaan.
Dan pas voelen we ons veilig genoeg om ons geloofsverhaal te delen met anderen.
Zo makkelijk praten we niet over ons geloof. Vaak hebben we daar goed redenen voor.

Paus Franciscus moedigt ons aan om juist wel over ons geloof te praten en het met elkaar te delen, zònder te oordelen. In het synodale proces is daar een start mee gemaakt, ook binnen onze parochie. Er werden geloofsverhalen en ervaringen gedeeld door een eenvoudige vraag te stellen: bij welk gebeurtenis die je hebt meegemaakt voelde je bevestiging als gelovig mens? Er kwamen mooie, vaak ontroerende verhalen.

Nu het vakantietijd is doen we weer nieuwe (geloofs)ervaringen op.
Sommigen trekken er op uit en anderen blijven dicht bij huis. Dat maakt voor God niet uit want God is overal.
Ik hoop dat we de inspirerende vakantie hebben, zodat we na de vakantie de verhalen met elkaar kunnen delen..

Hedwig Mensink, pastoraal werkster.