nietvergetenWanneer
· Vrijdag 28 februari 20.30 – 21.30 uur Lectio Divina voor jongeren (16 tot 35 jaar) in de 40 dagentijd Emmauskerk Merelplein 2 in Nieuwegein
· Retraitedag zaterdag 7 maart 9.30 uur tot en 19.30 uur pastorie Benschop Dorp 147. Kosten: €45. Thema: Gelukkig dat het licht bestaat. Opgeven vooraf noodzakelijk.
· Zondag 8 maart 10.00 uur jongerenviering Bavokerk Harmelen
· Zaterdag 21 maart 19.30 uur Taizéviering in de Dorpskerk Nedereindseweg 1-3 in Nieuwegein
· SAVE the DATE Kloosterweekend 17 april – 19 april Casella Hilversum.
· Gevorderde groep en 18+ groep IJsselstein/Nieuwegein datum en tijd in overleg. Heb je belangstelling en heb ik je mailadres nog niet? Stuur je mailadres voor meer info. Onder aan deze bladzijde staan mijn gegevens.

Bericht van een jongere
Hoe het allemaal begon. Toen ik nog baby was ben ik gedoopt. Verder werd er thuis niets met het geloof gedaan. Wel zat ik op een christelijke basisschool en heb zo wat Bijbelverhalen meegekregen. Mijn ouders vroegen op een gegeven moment wel of ik mijn communie wilde doen. Dat zag ik helemaal niet zitten, want wat had ik nou met de kerk!! Maar mijn broertje wilde dat wel en toen werd ik toch nieuwsgierig en ging uiteindelijk de cursus voor de communie doen. Eigenlijk kwam ik er graag en vond ik het wel interessant. Toen ik 11 jaar was heb ik mijn communie gedaan. Ik ging toen samen met mijn broertje steeds meer naar de kerk en mijn ouders gingen dan met ons mee. Andersom dus. Toen vroeg de pastor of ik het vormsel wilde gaan doen. Dat heb ik gedaan en is het balletje gaan rollen. Ik ging bij het koor en voor ik het wist zat ik de hele week in de kerk.

Mij raakte de symboliek in de kerk. Je bent bezig met je geloof met heel je hoofd, hart en lichaam. Maar vooral de Maria devotie raakte mij echt. Maria is vrouw en moeder. In de kerk zijn allemaal mannelijke figuren en de taal is mannelijk. Daar had ik moeite mee. Zo beleef ik mijn geloof niet volledig. Maria als vrouw en moeder dat inspireert mij. Ze is zorgzaam, heeft veel achter moeten laten, daar voel ik mij gelovig bij thuis. Eigenlijk moet God niet worden ingevuld en zeker niet mannelijk.

Op mijn 15e woonde ik in Dordrecht en ben ik bij de jongerengroep Solo Dios van de kerk gegaan. Daar kwamen allerlei interessante sprekers en het was een gezellige groep. Verder ging ik naar het Franciscanenweekend bij de broeders in Megen. Daar haalde ik heel veel uit voor mijn geloof. De broeders zijn echt een goed voorbeeld. Ze laten zien dat je naast een (vroom) gebedsleven ook gewoon mens bent met alle beslommeringen en je kunt onwijs met ze lachen.

Toch vond ik de jongerengroep na een tijdje ingewikkelder worden. Ik had het niet naar mijn zin op school, thuis liep het niet lekker, ik begon te twijfelen aan mijn geloof en daardoor ging ik minder naar de kerk en kon met dit alles niet zo goed meer bij die jongerengroep terecht. Ik begon erg na te denken over alles: wat doe ik allemaal, wat geloof ik nog, wat wil ik nou met mijn leven? Op de Havo kreeg ik filosofie en dat vond ik echt waanzinnig. Mijn pastoor vroeg aan mij: waarom ga je geen theologie studeren? Toen ben ik naar de opendagen gegaan. Daar sprak ik met zeer diverse studenten die ook zoekend waren en dat sprak mij enorm aan. Toen dacht ik: “Dat wil ik gaan doen. Want je krijgt veel filosofie en andere interessante vakken”. Dus dat ben ik toen gaan doen. De twijfels zijn niet weg, maar het is wel een goede keuze geweest.

MadWel ben ik heel veel verschillende kerken gaan bezoeken en niet alleen katholieke kerken. Toen ik zelfstandig ging wonen in Nieuwegein voelde ik mij erg eenzaam. Toen zag ik via internet dat er een 18+groep was en heb ik contact gezocht. Na een goed gesprek ben ik bij de groep gegaan. Ik pas ook goed in de groep. De sfeer en openheid spreekt mij aan. De spelregels zijn niet heel strak. Het kloosterweekend van de 18+groep bij Casella heeft veel goeds voor mijn geloof gedaan. Op spiritueel gebied heb ik echt een stap gemaakt. Er was ruimte om op je eigen manier bezig te zijn met je twijfels en je eigen spirituele ontwikkeling. Ik kon verder.

Inmiddels loop ik stage in de protestante kerk en bezoek ik nog steeds verschillende kerken. Voor mij is er geen vaste manier van vieren in de kerk. Misschien komt dat nog.

Als ik terug kijk, ben ik wel heel blij dat mijn ouders mij vrij hebben gelaten als het om geloof gaat. Oké, héél iets meer inhoud had wel gemogen. Maar toen ik meer wilde was er bij hen wel ruimte voor en kon ik mijn eigen weg in geloof en kerk zoeken.

Ben jij tussen de 18 en 35 jaar?
Op zoek naar verdieping van je geloof? Heb je vragen over je leven en je geloof, wil je het met anderen delen of wil je gewoon eens komen kijken bij de jongerengroep/18+ groep? Of toch een gesprek?

Laat het dan weten. App/sms of bel 06-20980748 of klik hier om een e-mail te sturen..

Hedwig Mensink, pastoraal werkster