Wélk project?

Weet u nog? In 2010 fuseerden 8 geloofsgemeenschappen tot de parochie van de H. Drie-eenheid. Drie gemeenschappen in Nieuwegein: die van de H. Nicolaas, die van de Emmaus, en die van de Barbara, de gemeenschap van de H. Nicolaas in IJsselstein, die van de Victorgemeenschap in Benschop, die van de H. Jacobus in Cabauw/Lopik/Polsbroek, die van de H. Johannes de Doper in Montfoort en die van de H. Bavo in Harmelen sloegen de handen ineen. Het bestuur wil niets liever dan 8 vitale gemeenschappen in stand houden, zodat de kerk bereikbaar en nabij zal blijven.

Vitaal?

In de laatste jaren zijn er wel zorgen ontstaan. Zo zien we het aantal dopelingen, communicanten en vormelingen overal teruglopen. We zien dat onze vrijwilligers ouder worden en (zeer) moeizaam opvolging kunnen vinden. En de financiën lopen langzaam maar zeker terug. De kerkbalans wordt grotendeels opgebracht door onze oudste leden. Dat alles stelt de vraag: hoe lang zullen we 8 vitale gemeenschappen kunnen houden?

Vitaliteitsproject fase 1

Henk Brussel, zelfstandig organisatie-adviseur en Marion Korenromp, lid van het pastorale team, kregen de opdracht een vitaliteitsproject te starten.

In fase 1 (schooljaar 2016-2017) hebben zij in elke geloofsgemeenschap drie gesprekken begeleid. Daarin
1) maakte de geloofsgemeenschap een analyse van de huidige situatie,
2) bepaalde ze welk kerktype ze is,
3) bekeek ze drie mogelijke toekomstscenario’s.
De resultaten zijn gebundeld in een rapport dat hier te vinden is.

Vitaliteitsproject fase 2

Binnenkort gaat fase 2 van start. Elke geloofsgemeenschap gaat daarin een document maken waarin ze aangeeft
1) welke activiteiten ze de komende jaren wil voortzetten,
2) met welke activiteiten ze wil stoppen of (verder) wil samenwerken,
3) welke nieuwe activiteiten ze wil starten.

Tijdsinvestering
Fase 2 bestaat uit drie bijeenkomsten. De eerste betreft een vrijdagavond en een zaterdag overdag. De tweede is een excursie naar een inspirerende plaats. De derde bijeenkomst vindt weer op een zaterdag, ergens in de parochie.
Voor een kleine delegatie van de geloofsgemeenschappen vindt een uitleg- en planningsbijeenkomst plaats op 9 januari 2018.

BIJeen en website
We zullen verslag doen van de ontwikkeling in het parochieblad BIJeen en op de website. Maar misschien wilt u wel deel worden van het proces. Meepraten. Meedenken.
Laat het dan weten. U kan zich melden bij uw plaatselijke geloofsgemeenschap of bij één van ons.

Marion Korenromp, e-mail klik hier of  tel. (030) 687 84 46.