PAROCHIEBLAD BIJEEN

Kerkblad van het jaar

Ons parochieblad BIJeen is uitgeroepen tot Kerkblad van het jaar 2021. De verkiezing vond plaats in het kader van de Week van het Kerkblad van 12 t/m 17 april 2021. De jury koos voor ons blad BIJeen omdat het op een zeer toegankelijke manier in tekst en foto’s voor hoop en verbinding zorgt, juist in tijden van afstand en somberheid. De winnaar werd bekendgemaakt aan het einde van de kerkbladenochtend op zaterdag 17 april, waaraan ruim 250 deelnemers deelnamen via een live verbinding.
Voor deze wedstrijd had de kernredactie van BIJeen besloten het kerstnummer van 2020 in te zenden. Door de Zalige Zalm was aan de inzenders ook gevraagd om ook een kort promotiefilmpje van ca. 1 minuut te maken om de inzending onder de aandacht te brengen.

Baken in roerige tijden

De titel is dit jaar uitgereikt aan het kerk-/parochieblad dat in deze lastige tijd duidelijk een verbindend teken van hoop is geweest. De juryleden Almatine Leene, Hendro Munsterman en Marcel Holl beoordeelden 39 inzendingen vanuit het hele land. Zij kozen uiteindelijk voor BIJeen omdat het op een toegankelijke manier alle generaties aan elkaar verbindt, zowel binnen de kerk als buiten in de dorpen. Een jong stel vertelt bijvoorbeeld hoe het was om in coronatijd een baby te krijgen en een student vertelt hoe hij deze tijd beleeft. Pastor en schrijver Marinus van den Berg vertelt hoe hij coronapatiënten bijstaat. Ook andere thema’s komen aan bod, in gedichten, kunst en overwegingen. Het blad ademt optimisme en vertrouwen en brengt op die manier de Blijde boodschap van de kerk bij de mensen thuis.

P1020897 comprDe onderscheiding met bloemen en een taartje (met afbeelding van de cover van ons winnende blad) werd namens de redactie in ontvangst genomen door pastor Marion Korenromp en Annemiek Smulders (eindredacteur van BIJeen). Bovenste foto is van de Zalige Zalm.

BIJeen wordt op dit moment 8 keer per jaar gemaakt door een groot team. Voor elke geloofsgemeenschap zijn er lokale pagina’s die worden verzorgd door een of meer lokale redacteuren. De parochiebrede pagina’s worden verzorgd door de kernredactie van het blad. Zie het colofon op pagina 2 van BIjeen. Het is een creatief proces. BIJeen wordt met behulp van een opmaakprogramma volledig online door de redactieleden thuis gemaakt.

Onder de huidige omstandigheden is het helaas niet mogelijk dat de redactie als geheel 'BIJeen' komt om met elkaar deze bijzondere prijs te vieren. Wij hopen dat het komende najaar alsnog te doen.

Over de Jury: Almatine Leene is ‘Theoloog des vaderlands 2020’. Zij is de eerste vrouwelijke predikant van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, bij De Open Poort in Hattem; Hendro Munsterman, is katholiek theoloog, Vaticaanwatcher en journalist. Hij schrijft en beheert voor het Nederlands Dagblad de rubriek ‘Katholiek Inside’ en Marcel Holl, hij studeerde theologie en media en begeleidt als directeur van De Zalige Zalm de uitgave van vele kerk- en parochiebladen in Nederland.