houmevasthoumevast1
Handreiking voor jou,
nu je op jonge leeftijd afscheid hebt moeten nemen
van iemand, die veel voor jou betekent.

Er is iemand doodgegaan waarvan je nog steeds heel veel houdt. Je vader of je moeder, je broer of je zus, je opa of je oma, een goede vriend of vriendin.
Dat voelt als een grote aardbeving. Je hele leven staat op z'n kop. Er zijn allerlei gevoelens en gedachten, die je niet eerder hebt gehad. Soms weet je er ook niet zo goed raad mee.

Dan is het fijn als je met iemand daarover kunt praten. Op school is er meestal wel een vertrouwenspersoon, die luistert naar jouw verhaal en je kan helpen. Aarzel dan ook niet deze persoon op te zoeken.

Je kunt ook veel steun hebben aan je vrienden en vriendinnen. Maar soms heb je toch het gevoel dat ze jou niet zo goed begrijpen, omdat ze niet meegemaakt hebben, wat jij hebt meegemaakt.
Dan kan het helpen om contact te zoeken met andere kinderen of jongeren, die ook in hun leven geconfronteerd zijn met de dood van een dierbaar persoon.

Ook kun je op diverse websites informatie vinden over rouwen en alles wat daarmee samenhangt.

Hieronder worden je wat mogelijkheden aangereikt.

Tips om te lezen
Riet Fiddelaers-Jaspers: Wie ben ik zonder jou. Jong zijn en verder leven na verlies.
ISBN 9789077179086

Daan Westerink: Verder zonder jou. Jongeren over de dood van iemand die ze lief is.
ISBN 9789025960360

Meer boeken kun je vinden op www.rouwboeken.nl, www.in-de-wolken.nl

Surf ook eens naar deze websites
www.stichtingjongehelden.nl, www.voorjongehelden.nl
Doel van de stichting Jonge Helden is voorkomen dat kinderen/tieners ernstig vastlopen, nadat ze met een ingrijpend verlies te maken hebben gehad. Je kunt hier antwoorden zoeken op je vragen en luisteren naar ervaringen van leeftijdsgenoten.

www.oudersvanjongehelden.nl
Op deze site vinden ouders informatie die specifiek op hen is gericht, ze vinden er tips en handreikingen en ze kunnen online persoonlijk advies vragen.

www.rouwhulp.nl
Denk je dat je er niet alleen uitkomt en wil je graag eens praten met een hulpverlener? Dan is rouwhulp misschien iets voor jou. Je leert dan hoe je je anders (beter) kunt gaan voelen.
Je behandelaar kijkt samen met jou wat voor jou belangrijk is en wat jou het beste zou kunnen helpen. Ook leer je om te gaan met situaties die jij moeilijk vindt omdat ze je doen herinneren aan het verlies. Er wordt een manier gekozen die bij jou past. Iedereen is uniek dus iedere behandeling is anders.

www.achterderegenboog.nl
Bij Stichting Achter de Regenboog kunnen kinderen, jongeren, ouders, verzorgers en hulpverleners kunnen online en telefonisch vragen stellen. Er is een forum voor jongeren en er zijn doorverwijsmogelijkheden naar rouwbegeleiders. De stichting organiseert ook kinderweekenden/-dagen en gezinsweekenden/-dagen.

www.landelijksteunpuntrouw.nl
Bij het Landelijk Steunpunt Rouw vind je informatie voor nabestaanden en hun omgeving. Er is een landelijk overzicht van rouwbegeleiders op de site te vinden. Via het forum kun je in contact komen met lotgenoten. Bij het Rouwzorgloket kun je terecht met al je vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lotgenoten ontmoeten op een forum
Op onderstaande websites kun je je verhaal kwijt en ook de verhalen van anderen lezen. Verhalen van anderen kunnen een gevoel van herkenning geven.

www.praatplek.nl
Biedt o.m. een forum en mogelijkheid tot chatten.

Heb je vragen ten aanzien van je geloof en wil je daar eens over praten, dan kun je mailen naar jongerenpastor Hedwig Mensink.

Heb je nog vragen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

© 3eenheidparochie 2012 - 2021          --- AVG-verklaringen --- ↑ Top