Geven.

vegtpraat146 1Enkele parochianen hebben mij gevraagd of de preek van Pasen ook op internet gezet kon worden. Ik wil graag aan dit verzoek voldoen, door het als mijn Vegtpraat hier te publiceren. Geef je alles, Ik (Jezus) heb het al gedaan

Een uit de kluiten gewassen jongedame van 17 lag continu overhoop met haar ouders, broers en zusters. Ze wist zelf wel wat ze wilde. Ze hoefde geen betutteling. Ook niet over haar vriendje, ook niet over haar studie of wat daar nog van over was. Na een knallende ruzie met als gevolg huisarrest, knalde ze haar slaapkamerdeur dicht. Op de rand van het bed hield ze haar handen voor haar ogen. Wat moet ik, flitste er door haar heen.

Toen een stem in de slaapkamer: "Ik weet het wel." (stilte) O nee weer zo'n betweter. Beneden zijn er al genoeg. Ze haalde haar handen van haar ogen en zag een persoon in een vegtpraat146 2stralend wit kleed voor zich staan. Ze wreef nog een keer in haar ogen, tja echt! Er stond iemand! De persoon zei: “Je geschreeuw en je brullen kon ik niet missen. Het kwam tot in de hemel. Heel af en toe hoor ik je stem ook, maar heel zwak.”
"Ga weg!" zei de uit de kluiten gewassen jongedame: "Je helpt toch niet."  "Dat klopt.” zei de persoon in stralend wit kleed, dat kan ik niet, want je hebt me nog niets gegeven." "Niets gegeven!" zei ze "Nee, je eist alleen maar." zei de persoon in het stralend witte kleed. Ik wil dat je geeft. "Wat dan?" zei de jongedame. “Je leven.” zei de stem. "Hier heb je het!" zei ze. "Nee zo werkt het niet." sprak de stem. "Je moet het in alle vrijheid geven, niet uit dwang of onverschilligheid." "Oké, hier hebt u mijn leven, neem het aan, a.u.b." "En nu de rest." "Hoezo de rest?" "Ja, de rest. Je angst, woede, twijfel, haat, verachting, minachting, je radeloze gedachten over alles en iedereen." "Waarom zou ik DAT doen?!" zei ze. “Je kunt me alles geven. Daarvoor ben ik hier naar je toe gekomen. Als je me alles geeft, kun je verrijzen. Net als ik.”, zei de stem. "U bent het! Jezus!" "Ja." klonk het in de slaapkamer. De jongedame keek in het gezicht van de Heer. "Ik kan u toch niet mij rotleven geven?" "Juist wel!" antwoordde Jezus. “Heel graag zelfs. Daarvoor ben ik gestorven op het kruis en uit het graf verrezen. Voor jou persoonlijk en voor iedereen die geeft.”

Op dat moment viel zij op de knieën en vertelde haar hele rotleven, rothumeur en andere rotzooi, wat zij in het leven had uitgespookt en wat haar overkomen was. Een hand kwam naar haar toe en nam het aan. Op dat moment rolde de steen weg van haar hart en geweten.

Pasen: "Geef maar alles aan mij, Ik heb het mijne al gegeven voor jou." zegt Jezus tegen ons.

Pastoor Van der Vegt
Reageren? Klik hier.