Vuur

vegtpraat145 1Een kerk, ja zelfs een kathedraal, waar de vlammen uit het dak slaan. Parijs 15 april staat binnen een uur stil en iedereen is getuige van wat er gebeurt. In Nederland is vorig jaar de kerk van Limmen ten prooi Vegtpraat 145 Kerk Limmengevallen aan de vlammen, evenals de kerk in Bovenkerk bij Amstelveen. Het gebeurt meestal als er werkzaamheden zijn aan het dak. Op de avond van de 15de april ging het nieuws als een loopend vuurtje over de wereld. Hele reportages werden er aan gewijd. Aangrijpend het vallen van de toren op de viering van de kathedraal. Plotsklaps was en is deze kathedraal op de 'Île de la Cité' hét symbool van Frans nationaal bewustzijn. In één keer is er sprake van dat de hele Franse natie in het hart getroffen is. In één keer schiet een heel land en zelfs over de landsgrenzen heen iedereen uit zijn of haar slof om in superlatieven alles te omschrijven.

Raar! In 1163 begonnen met de bouw te Parijs en na vele honderden jaren afgebouwd en nog steeds verbouwd. In 1790 verscheen de godin van de Rede in de kathedraal als hét symbool van de Franse revolutie. Daarna een uitgewoond gebouw, waar de muren behangen werden met wandkleden, bij de zelf-kroning van Napoleon om de deplorabele toestand te verbloemen. In het midden van de 19de eeuw wilde het stadsbestuur het gebouw zelfs afbreken. En tot voor een paar weken geleden was het kommer en kwel bij de financiering van de broodnodige restauratie van de Notre Dame. Niemand wilde over de brug komen. Te duur, weggegooid geld en nog vele andere redenen. Hoe kan het in een tijdsbestek van 18:50 uur tot 23:00 uur op een doordeweekse dag, de 15de april, in één keer veranderen. Bijzonder! Ken uw geschiedenis.

Kunstschatten werden de 15de april grotendeels gered. Iedere kunstexpert kwam aan het woord. Grote woorden werden gesproken. Als je als pastoor meemaakt dat je kerkgebouw in brand staat, denk je niet op de eerste plaats aan kunstschatten, maar aan totaal iets anders. Hoe red ik de geconsacreerde hostie uit het tabernakel, is de Heer veilig en is er niemand anders in gevaar? Als ik moest kiezen tussen de Ciborie met geconsacreerde hosties uit het tabernakel of een Schilderij van Rembrandt uit dezelfde brandende kerk, zou ik voor de ciborie met geconsacreerde hosties gaan. De Heer is mij dierbaarder dan een toevallig schilderij, waar sommige mensen een fortuin aan besteden.

Waarom wordt een kerk gebouwd? Niet om kunstschatten te bewaren, of uit prestige of afgunst op andere steden. Niet voor niets schreef Geert Groote zijn beroemde brief in de 12de eeuw tegen de bouw van de domtoren in Utrecht. Het geschrift had de pakkende titel: ‘Contra turrim’. Het kwam hem op een preekverbod te staan door de toenmalige bisschop van Utrecht die de bouw van de domtoren als prestigeobject wel zag zitten.
Omdat wij de eucharistie vieren en Brood en Wijn veranderen in het Lichaam en Bloed van Christus. Omdat het geconsacreerde Brood, het Lichaam van Christus bewaard wordt, daarover heen bouwen wij een tent, een afdak, een huis. Dit komen wij al tegen in het oude testament als Mozes een tent bouwt over de houten kist, bedekt met goud waarin de twee stenen tafelen zich bevinden met de toonbroden. Dan is er al sprake van 'de Tabernakel', (zie Exodus 35, 11 e.v.) Gods verblijf onder de mensen.
Vegtpraat 145 Kruis SteenleggingAls een kerk gebouwd vegtpraat145 2wordt, wordt allereerst een kruis geplaatst op de plek waar het altaar komt. Rond deze gemarkeerde plek wordt gebouwd. In het fundament wordt een gedenksteen gemetseld, waarin een oorkonde zit. Het is dus precies andersom, als mensen denken. Eerst de daad van God en daarover heen het werk van mensenhanden tot eer en glorie van wat er zich binnen in het opgetrokken gebouw bevindt. Gods woning onder de mensen. Zouden toeristen dit weten? Ik vrees van niet.

Als proef op de som zouden Parijse gelovigen voor, op het plein van de Notre Dame een kleine -wat mij betreft opblaasbare- la petite Notre Dame kunnen bouwen, als tabernakel, woontent voor de levende God. Een handvol mensen zal daar elke dag aanbidding houden, stilte voor persoonlijk gebed, een rustpunt voor de ziel. Geen toerist te vinden. Niet erg. Door de aanbidding, de rust en de stilte voor de ziel zouden mensen zelf in vuur en vlam kunnen komen te staan. Deze vlammen en hitte verbranden en verteren geen kunstschatten, daken of menselijke kostbaarheden. Deze vlammen en hitte zetten mensen in beweging, om Gods grootheid te verkondigen. Misschien door zelfs wel een pamflet schrijven met de pakkende titel: 'pro Deo' Voor God, voor Hem alleen. Ik zou hen niet tegenhouden.

Pastoor Van der Vegt
Reageren? Klik hier.