huwelijkAls mensen met elkaar trouwen, sluiten ze een verbond. Als ze ook voor de kerk trouwen en het sacrament van het huwelijk vieren, laten ze iets zien van hoe Gods verbond met de mensen altijd was en is: een band van liefde tot het uiterste. Bijzonder aan het sacrament van het huwelijk is dat de man en vrouw het aan elkáár in hun ja-woord toedienen. De priester of diaken is de officiële getuige namens de kerkgemeenschap en zegent het huwelijk in.

Op elk verbond bereid je je goed voor. Zeker op een huwelijk waar een ja-woord ook een duurzaam woord is. De kerk neemt de duurzaamheid van het ja-woord heel serieus. Daarom vraagt zij een goede voorbereiding. Meestal zijn er twee voorbereidingsavonden samen met andere paren. Aansluitend wordt de huwelijksviering voorbereid met de pastor/diaken, die bij het huwelijk assisteert. Een voorbereiding is ook dat er veel geregeld moet worden.

Daarom vragen wij dat u zich ruim van tevoren - liefst een jaar - aanmeldt bij het secretariaat van uw lokale geloofsgemeenschap via het aanmeldingsformulier dat u hieronder kunt vinden. Er wordt dan contact met u opgenomen.

Huwelijk
Lees verder het artikel "U wilt voor de R.K. Kerk gaan trouwen" op de deelsite van de parochie zelf. Hier vindt U de formulieren die ingevuld moeten worden en ook de bij behorende achtergrondinformatie. Als U het aanmeldingsformulier invult, wordt de locatie die u kiest voor het voorgenomen huwelijk automatisch op de hoogte gebracht

Huwelijksjubileum
De voorkeur gaat ernaar uit om jubilea kerkelijk te vieren binnen de gemeenschappen in weekeindvieringen.
Wie een jubileum wil vieren, wordt verzocht vroegtijdig contact op te nemen met de betrokken geloofsgemeenschap.

Wij willen U graag helpen in de aanloop naar de trouwdatum.

Wat moet er gebeuren?

Stap 1

• U vult het onderstaande Aanmeldingsformulier Kerkelijk huwelijk in met daarin uw persoonlijke gegevens die wij nodig hebben.
  • Als u op 'verstuur' heeft geklikt wordt dit formulier gestuurd naar secretariaat van de parochie en het secretariaat van de kerk die u heeft gekozen. Als u voor uzelf een kopie van de verstuurde email wilt, vul dan het veld 'kopie naar:' in met een emailadres.
  • U krijgt dan spoedig via de email bericht of de locatie en de tijd beschikbaar is.
  • Dit formulier is zeer belangrijk, want als u of uw aanstaande al eerder burgerlijk en/of kerkelijk gehuwd bent geweest, moeten er direct stappen worden ondernomen, richting het bisdom.
  • Voorwaarde om een geldig huwelijk te sluiten voor de RK Kerk is dat u vrij bent, d.w.z. er geen andere banden uit het verleden zijn, door een eerder burgerlijk en/ of kerkelijk huwelijk. Dit is fundamenteel iets anders dan een burgelijke scheiding met een rechtbankuitspraak. De kerkelijke procedure die gevolgd wordt kan 1 jaar duren. De centrale vraag hierbij is, of er bij het sluiten van het eerder kerkelijk en/ of burgerlijk huwelijk sprake is van een huwelijk zoals de RK Kerk het bedoelt.
  • Verdere informatie vindt u in de huwelijksfolder die U kunt hier downloaden.

Stap 2.

• U neemt deel aan 2 avonden huwelijksvoorbereiding in IJsselstein. Daarnaast is er een persoonlijk gesprek met u beiden met de pastoor.
  • U wordt hier voor uitgenodigd per email.

Stap 3.

• U dient hier het officiële huwelijksformulier te downloaden en uit te printen en de personalia al in te vullen. De rest wordt ingevuld tijdens het persoonlijk gesprek met de pastoor. Dit officiële formulier wordt na de huwelijksviering ondertekend en bewaard in het archief van de locatie waar het huwelijk is gesloten.
  • Bij dit officiële formulier horen twee doopbewijzen die u beiden zelf dient aan te vragen bij de parochie/ kerk waar u ooit gedoopt bent.

Stap 4.

Het is goed om te weten dat als er twee aanvragen zijn om te trouwen op één en dezelfde dag, de eerste aanvraag voorrang heeft.
Wacht daarom nooit te lang om u aan te melden en zaken vast te leggen. Dit om teleurstellingen te voorkomen.

Succes en een goede voorbereiding.

Aanmeldingsformulier Kerkelijk huwelijk.

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in. Alle velden met een * zijn verplicht in te vullen. Vooral het emailadres is voor de verdere afhandeling van groot belang.

Aanvraagformulier Kerkelijk huwelijk

Gegevens van de bruidegom:

/ /

Gegevens van de bruid:

/ /

Waar en wanneer wilt u trouwen?

security image