heiligen Licht 1Het licht naar binnen brengen (emailproject)

De zomer is voorbij. Er komt een einde aan de tijd met volop licht, overvloed in de natuur, en veel, heel veel buiten-zijn. We oogsten nog wat dankzij het licht heeft kunnen groeien. Dan gaan we weer naar binnen. We sluiten letterlijk onze deuren en ramen om het donker en de kou buiten te houden. Na twee corona-winters zijn we misschien nog meer beducht voor die lange, donkere tijd. Maar we hebben een opdracht. Onze opdracht is het licht mee te nemen naar binnen, het daar te bewaren, totdat we het in de lente weer mee naar buiten kunnen nemen.
Licht is een mysterie. Het staat voor de zon en het licht van de dag, voor de zomer, voor het goede leven, voor flow in het leven en natuurlijk voor God. Het duister staat voor de nacht, voor de winter, maar ook voor moeizaamheid, tegenslag, depressie. Het is dus geen kleine opdracht om in dit deel van het jaar het licht met al zijn betekenissen brandend te houden.
Gelukkig hoeven we dat niet op eigen kracht te doen. De kalender van de herfst en de winter geeft ons meerdere momenten waarop we stil kunnen staan bij het licht. Er zijn engelen en heiligen die we deze maanden gedenken. Zij brengen verhalen over het licht met zich mee, waaraan we ons kunnen laven. Er zijn verhalen, liederen, recepten en tradities ontstaan die de moeite waard zijn om ook nu te beleven. Over een aantal van hen gaat dit project:

  • 29 september: de aartsengel Michaël
  • 11 november: Sint Maarten
  • 6 december: Sint Nicolaas
  • 13 december: Sint Lucia
  • Advent: Maria
  • 25 december: Kerstmis
  • 2 februari: Maria Lichtmis
Emailproject
Dit is een emailproject. Als je je met je emailadres aanmeldt, ontvang je vanaf de week vóór de feestdatum elke dag een mail met daarin tips, verhalen, spreuken, liedjes, recepten of andere dingen die met de heilige te maken hebben. Na de feestdag stopt de mail weer tot een week vóór de volgende datum. In de advent zal die dus elke dag komen. In de advent zal er elke week een Zoom moment zijn. Daarin zullen we samen een uurtje kijken naar een kunstafbeelding die ‘het licht van kerstmis’ als thema heeft. Als het zover is, komt daar meer info over. Je kunt je te zijner tijd aanmelden voor deze bijeenkomsten. Wens We hopen je met dit project handvaten te geven om het Licht in het donker brandend te houden.

Aanmelding
Meld je aan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
© 3eenheidparochie 2012 - 2022          --- AVG-verklaringen --- ↑ Top