Synode_copy_copy_copy.pngEen goed gesprek!
Soms vertel je iets terwijl de luisteraar met zijn gedachten ergens anders is. Soms zeg je iets enkel om de tijd te vullen. Soms ben je in gesprek om iets te betwisten.
Hoe zou een gesprek zijn waarin je vrijuit mag spreken over je ervaring en waarin je daarna uitgenodigd wordt de heilige Geest te ontdekken die zich door alle verhalen beweegt?

In het kader van de synode oefenden we ons de afgelopen weken in zo’n gesprek. Online, de coronamaatregelen maakten dat het niet anders kon. De openingsvraag was: ‘welke ervaring heb je met samen op weg gaan in geloof?’ Iedere spreker kreeg 5 minuten om zijn luisteraars mee te nemen naar één concrete ervaring, positief of negatief.

Daarna beantwoordde ieder drie vragen. 1) welke boodschap haal je voor jezelf uit je verhaal? 2) welke boodschap hoop je dat degene die luistert eruit haalt? en 3) welke titel zou je het verhaal geven?
Een bonte verzameling antwoorden verscheen. Bijv. 1) God heeft wat te zeggen in mensen om me heen 2) weet dat jij ook leert en 3) God is trots op jou. Of 1) mijn hart gaat open als we bij elkaar op verhaal kunnen komen 2) wij zijn de handen van God en 3) het gebeurt buiten je comfortzone.

Daarna probeerden we te verwoorden wat ons blij maakte, wat we misten of waarin we teleurgesteld zijn, en welke inzichten de verhalen ons toonden. Tenslotte stelden we de vraag: waar mogen we de Geest vermoeden?

Voorzichtig tastten we af: de Geest moedigt ons aan op weg te blijven en nooit de waarheid te claimen. De Geest moedigt ons aan om de hand te reiken aan wie twijfelt of hij gelooft. De Geest moedigt ons aan vrouwen in geloof een volwaardige plek te geven.

Eén van de deelnemers zei zelfs: ‘de Geest is hier. Want zelfs online kan je dus een verhaal uit je hart vertellen en je wordt gehoord. Je hoeft niet anders te gaan denken. Je hoeft niet anders te voelen. Je mag gewoon meegaan in een rijkdom aan verhalen’.

Namens hen zeg ik: zullen we vaker samen komen voor dit soort gesprekken?

Meer info:
Algemene Bisschoppensynode 2023 - Aartsbisdom
Home | unkvonline

Of voor activiteiten binnen de parochie:
Marion Korenromp
Klik hier om een bericht te sturen of bel naar 030-6878446