ZoomWachten of online?
Toen de lockdown begon en gewone ontmoetingen niet meer mogelijk waren,
stonden we voor de vraag: wachten we af of gaan we de digitale wereld in met allerlei apps?
Eigenlijk waren we voor dat laatste nog niet klaar.
Er was huiver voor de techniek en voor het kunstmatige van deze ontmoetingen.
Toch sloegen we de weg van de digitale wereld in.
We wilden door ervaring wijs worden.

Voorbeelden
Er kwam een schrijfworkshop met Pasen en ook met Pinksteren.
Mensen schreven over deze feesten vanuit hun eigen huiskamers.
Er kwamen vier online bijeenkomsten over Maria, waarbij telkens een andere spreker vertelde over een niet alledaags beeld van Maria. Er kwamen steeds meer deelnemers. De vakjes werden klein op het scherm.
Er waren zelfs mensen bij voor wie het openen van een app een sprong in het duister was.
Ze hadden minuten op het scherm gestaard, om tenslotte toch de knop in te drukken en
‘ja’ anderen te treffen.
De opluchting was soms van de gezichten af te lezen.
Maar er was ook ontroering als iemand zei sinds vele dagen weer een zinnig gesprek gehad te hebben.
Bij een online-fotochallenge stond de teksr van een kerklied centraal. Daarna maakte iedereen in de eigen omgeving bijpassende foto’s voor het vrolijke Pinkstermozaiek van het Montfoortse koor New Generation.

Tijdens een online bezinningsdag kwamen we zelfs drie keer online samen,
Samen dachten we na over 'deze maanden'.
Wat voor tijd was dit nou? Wat heb je ontdekt? Wat heb je gemist? Wat was je hoop, je pijn, je frustratie?
En natuurlijk waren er nog de vele stiltemomenten in podcastvorm op de site www.pgij.nl te vinden.

Hoe verder?
We hopen in het najaar weer live bijeenkomsten te gaan houden in een voor iedereen veilige omgeving.
Maar we hebben ook ontdekt dat online bijeenkomsten ons kunnen verbinden.
Dat is niet alleen handig in coronatijd, maar ook fijn voor mensen die er door een zwakke gezondheid niet makkelijk meer op uit kunnen, voor hen die het niet fijn vinden ’s avonds nog op pad te moeten of die mantelzorger zijn en te veel moeten regelen om weg te kunnen...
Genoeg redenen om ook in het najaar weer online bijeenkomsten te plannen.

Werkgroep Bijeen rond Leven en Geloof
Marion Korenromp