Stilleomgang2122De Stille Omgang in 2020 vindt plaats in de nacht van 21 op 22 maart. Het is dit jaar een bijzonder jaar: we herdenken dat 675 jaar geleden het Mirakel van Amsterdam heeft plaats gevonden.

Op zaterdagavond 21 maart komen naar verwachting 4.000 bedevaartgangers uit het hele land naar Amsterdam, per touringcar, per fiets of zelfs te voet, om daar de Stille omgang te lopen, een nachtelijke stille tocht door het centrum van de stad. Voor of na de omgang wonen zij een van de twintig eucharistievieringen bij, in een van de zeven kerken van de binnenstad.

De Stille Omgang volgt de route die de pastoor van de Oude Kerk in 1345 liep, nadat hij getuige was geweest van een eucharistisch wonder dat aan een zieke geschiedde: Het Mirakel van Amsterdam. In de late middeleeuwen vierden de christenen dit wonder met een feestelijke mirakelprocessie. Vanaf 1881 met een nachtelijke omgang, sindsdien inspiratiebron voor alle stille tochten in Nederland. Uniek aan deze tocht zijn de stilte, het ontbreken van uiterlijk vertoon, het duistere uur en de zwijgende verbondenheid van de duizenden gelovigen. De omgangers weten zich al biddend en mediterend verbonden met Jezus Christus die zich aan alle mensen van goede wil geeft als leeftocht voor onderweg.

De intentie voor 2020 is : De luisterende mens is aanwezig bij de ander.

In het jaar van de Eucharistie, uitgeroepen door Kardinaal Eijk, is de Stille Omgang een uitgelezen gelegenheid om nu deel te nemen aan deze bedevaart ter ere van de Consecratie. U wordt uitgenodigd om in de nacht van 21-22 maart de Stille Omgang met vele pelgrims te gaan lopen. De H. Mis wordt in de O.L Vrouwekerk Keizersgracht opgedragen. Vanuit onze parochie kunt U per bus naar Amsterdam reizen.

Aanmelden kan tot 18 maart 2020 bij de broedermeesters in onze parochie en die kunnen al uw vragen beantwoorden zoals vertrektijd, vertrekplaats en betaling.
  • Benschop, Cabauw, Lopik en Polsbroek. IJsselstein Nieuwegein, Vianen
    Mevr. v. d. Hoeven 0348 557 171
    Dhr v Breukelen 030 271 59 11
    Mevr v. Doorn 030 603 25 28
  • Montfoort en Linschoten. Harmelen Vleuten-De Meern
    Dhr Kemp 0348 471 401
    Dhr Derks 0348 441 431
    Mevr v.d. Helm 030 662 23 46

Pelgrimstocht

Vanuit onze parochie bestaat ook de mogelijkheid deel te nemen aan pelgrimstocht naar Amsterdam. Vanuit de Dominicuskerk van de Sint Ludgerusparochie in Utrecht wordt vertrokken in de ochtend van de Stille Omgang. Klik hier voor nadere informatie.

Lida van Doorn