zondagvanhetwoordvangod
Paus Franciscus stelde met de Zondag van het Woord van God een nieuwe dag in voor de wereldwijde Kerk. De zondag wordt nu voor de allereerste keer gehouden, op zondag 26 januari. Het initiatief werd al min of meer aangekondigd in het Heilig Jaar van de Barmhartigheid (2016). Wat heeft de Zondag van het Woord van God met barmhartigheid te maken?

Verhefjehart

‘Verhef je hart, niet je telefoon!’ – Lezing door Sam Goyvaerts
6 februari, Rafaelkerk 20.00 uur


‘Verhef je hart, niet je telefoon!’ Zo sprak paus Franciscus de menigte toe op het Sint-Pietersplein tijdens één van zijn toespraken over de Mis. Deze toespraken werden vertaald naar het Nederlands, bestudeerd en van commentaar voorzien door Samuel Goyvaerts.

De Katholieke parochies van Utrecht (Licht van Christus, Gerardus Majella, Salvator, St. Ludgerus en St. Martinus) vonden Sam Goyvaerts bereid een inleiding te verzorgen op het denken van paus Franciscus over de Eucharistie en de betekenis en het belang van het samenkomen rond het Woord en de tafel. De Eucharistie behoort tot de kern van het katholieke geloofsleven, maar toch ervaren vele mensen van zowel binnen als buiten de kerk dit sacrament in toenemende mate als onbegrijpelijk, voorbijgestreefd of zelfs irrelevant.

Deze avond kan een (her)ontdekking zijn voor allen die geïnteresseerd zijn in dit eeuwenoude ritueel. In dit jaar van de eucharistie in het Aartsbisdom Utrecht vormt het een kans om het verstaan en de beleving ervan te verdiepen

U bent van harte welkom op donderdag 6 februari 2020 in de Rafaelkerk, Lichtenberghdreef 4, Utrecht (Overvecht). Aanvang programma 20.00 uur – inloop vanaf 19.30 uur. Toegang vrij – vrijwillige bijdrage welkom.

Samuel Goyvaerts (°1986, Genk, België) is docent liturgiewetenschappen aan de Tilburg School of Catholic Theology. Naast doceren doet hij onderzoek naar de Liturgische Beweging en de liturgiehervorming in de 20ste eeuw. Hij probeert daarbij een evenwicht te zoeken tussen theologie, liturgie en de hedendaagse kerkelijke praktijk.

Rafaelkerk, Lichtenberghdreef 4 (Overvecht). Bij de kerk is ruime parkeergelegenheid. Openbaar vervoer: Buslijn 6, halte Landskroondreef, vandaar 3 minuten naar de kerk
Stilleomgang2122De Stille Omgang in 2020 vindt plaats in de nacht van 21 op 22 maart. Het is dit jaar een bijzonder jaar: we herdenken dat 675 jaar geleden het Mirakel van Amsterdam heeft plaats gevonden.

Op zaterdagavond 21 maart komen naar verwachting 4.000 bedevaartgangers uit het hele land naar Amsterdam, per touringcar, per fiets of zelfs te voet, om daar de Stille omgang te lopen, een nachtelijke stille tocht door het centrum van de stad. Voor of na de omgang wonen zij een van de twintig eucharistievieringen bij, in een van de zeven kerken van de binnenstad.

Een persoonlijke brief aan u

Thuiskomen

Kerkbalans2020 Raamposter web“De kerk is voor mij een fijne plaats waar ik Jezus ontmoet en andere mensen, met hun eigen leven, vragen en blijdschap, die Hem willen volgen. Bij wie je je thuis voelt omdat je hetzelfde deelt. Dat geeft een gevoel van verbinding, van thuiskomen. In de kerk ben je niet alleen. Je bent samen, want je beleeft het samen. Het is een warm nest. Na afloop van een viering drinken we altijd samen koffie en dan praten we over wat we gehoord, gezongen en gebeden hebben. Thuis praten mijn man en ik ook vaak nog even na.” “Nee, ik zou de kerk niet kunnen missen, maar als ik aan iemand zou moeten uitleggen waarom de kerk voor mij zo belangrijk is, dan zou ik dat niet met woorden kunnen omschrijven: je moet het voelen! De warmte, eer brengen aan God, de fijne sfeer, de saamhorigheid, het samen beleven, dat kan ik niet uitleggen, dat moet je ervaren.”
Zo verwoordde iemand uit Nederland, haar kerkbeleving. In één woord thuiskomen.

Het onderkomen
De kerk als gebouw biedt ruimte aan totaal verschillende mensen in leeftijden, opvattingen en staan in het dagelijks leven. Zij nemen dit mee, leggen het aan God voor en delen het met elkaar. Wij danken en prijzen God en ondersteunen elkaar. Als muren van ons kerkgebouw konden spreken dan zouden wij met open mond staan. Midden in de wijk, midden in het dorp of onze stad staat ons kerkgebouw. Daar mogen wij best wel trots op zijn.


Voor niets gaat de zon op
Er hangt een prijskaartje aan ons kerkgebouw en aan alle activiteiten die in en rondom het gebouw gebeuren. Daarom doen wij ook dit jaar 2020 een beroep op uw vrijgevigheid. Daar is de actie Kerkbalans voor. De instandhouding van ons kerkgebouw als 'Huis' en voor alle activiteiten als een 'Thuis' voor u en alle anderen.

Dank voor uw betrokkenheid.
Dank voor uw gulheid.
Dank als u besluit om voor de eerste keer mee te gaan doen.
Op 18 januari gaat de 'Actie Kerkbalans' van start.

Namens onze locaties,
G.M.J van der Vegt,
Pastoor Drie-eenheidparochie.

Inschrijving voor het jaarwoord voor 2020 is nu open.


roodborstje van jk15083Aan het einde van het jaar kan je je weer goede voornemens maken.
Maar de werkelijkheid zegt dat die meestal sneuvelen.
Doe het daarom anders.
Kies één woord dat je een jaar lang kan begeleiden.
Kies een woord dat zegt
waarin je het komend jaar wilt groeien.

Wil je weten hoe? Geef je dan hier op

Na aanmelding ontvang je drie mails die je helpen bij het kiezen van je jaarwoord.
Hoogenboom en Paus FransicusMigratie en meer vanuit Europees kerkelijk perspectief

Op dinsdag 11 februari zal monseigneur Hoogenboom, hulpbisschop van het Aartsbisdom Utrecht, een lezing houden. Onderwerp is de plaats, taken en betekenis van COMECE, de Commissie van de Bisschoppenconferenties van de Europese Gemeenschap. Deze commissie bestaat uit bisschoppen die de Bisschoppenconferenties van de 28 lidstaten van de Europese Unie vertegenwoordigen. Ondersteund door verschillende commissies en werkgroepen en in nauwe samenwerking met andere organisaties houden zij zich bezig met allerlei vraagstukken die de Europese Unie aangaan, zoals de migratie- en vluchtelingen-problematiek.

Daarover heeft van 26-28 november 2019 nog een groot congres plaatsgevonden in Athene. Monseigneur Hoogenboom nam daaraan deel en zal hier ongetwijfeld op ingaan. Hij vertegenwoordigt de Nederlandse Bisschoppenconferentie en is, met zijn juridische achtergrond, ook voorzitter van de Legal Affairs Commission.

Paus Franciscus heeft in de afgelopen jaren in diverse toespraken, onder meer voor het Europees Parlement, onderstreept dat de Katholieke Kerk het vredesproject dat ten grondslag ligt aan de Europese Unie vanaf het begin heeft ondersteund en zal blijven ondersteunen.

The Greatest Miracle (het grootste mirakel).

GrootstemirakelInhoud:
In deze animatiefilm (Nederlands) voor jong vanaf 10 jaar en ouder zien we door de ogen van de drie hoofdpersonen wat we anders niet zien. Mevrouw Cato, een oude vrouw, wat eenzaam, maar goed van hart en ze houdt veel van God en gaat vaak naar de Mis. Monica is een jonge moeder, haar man is pas overleden en nu staat zij er alleen voor, ook voor de opvoeding van haar zoon. De heer Chema is buschauffeur, zijn zoon is erg ziek, omdat hij bereid was medicijnen zelf uit te proberen om daarmee anderen te helpen. Alle drie zullen op diezelfde dag in dezelfde kerk zien wat zij anders niet zien. Alle drie de personen zullen in aanraking komen met engelen, de helpers van God. Alle drie zullen ook te maken krijgen met verzoening. Alle drie zullen ook met het kwaad als verleiding in aanraking komen. Wij zullen ook zien wat er allemaal op en rond het altaar gebeurt. De onzichtbare werkelijkheid rond de heilige Mis wordt zichtbaar. De trailer kunt u zien op de website. Klik hier.Jaar van de eucharistie Film en informatie avond

Datum: Donderdag 13 februari 2020
Locatie: Nieuwegein Emmauskerk
Tijd aanvang: 19:30 uur

Datum: Woensdag 19 februari 2020
Locatie: Montfoort kleine Johannes
Tijd aanvang: 19:30 uur

Tijdens de film zullen wij in gesprek gaan met elkaar.
Welkom op één van beide avonden.

Pastoor van der Vegt, pastor Nowara.

roodborstje van jk15083Aan het einde van het jaar 2018 maakte ik een klein e-boekje. Ik verstuurde het bij wijze van kerstkaart en ik zette het op Facebook.
In dat boekje nodigde ik de lezers uit voor het jaar 2019 nu eens niet een goed voornemen te maken (want we weten allemaal dat we die half januari al weer vergeten zijn), maar een woord te kiezen dat een kwaliteit vertegenwoordigt waarin je in 2019 wilde groeien.

Dat vergde goed luisteren.
Waar ben ik in mijn leven?
Waar wil ik naar toe?

Wat voel ik als een uitnodiging om naar toe te groeien?
Wat knaagt al een tijdje aan me?

Maar liefst 81 mensen gingen op die uitnodiging in, ze kozen woorden als:
avontuur, lach, uitdaging, vrede, moeiteloos, kwetsbaarheid, vertrouwen, rode draad, genoeg, lucht, vernieuwing, balans of volhouden.
Ruim 60 verschillende woorden staan op de lijst. Zo verschillend zijn mensenlevens in hun groei. Maar zelfs al kies je hetzelfde woord als een ander, dan nog heeft het een unieke klank in ieders leven.

StilleOmgang logo

Stille omgang 2020

Pelgrimstocht lopend naar Amsterdam.
Vanuit de Dominicuskerk van de Sint Ludgerusparochie in Utrecht wordt voor de 21ste keer een bedevaarttocht naar Amsterdam gehouden. In de nacht van 21 op 22 maart wordt daar de Stille Omgang gehouden, een gebeurtenis die teruggaat op het jaar 1345. Deze tocht herdenkt het Mirakel van Amsterdam.

We gaan lopend, een tocht van ongeveer vijftig kilometer.
De wandeltocht is op 21 maart 2020 vertrek in de ochtend van de Dominicuskerk in Oog en Al. Tussentijds zijn er diverse rustpauzes ingelast. In Amsterdam sluiten we aan bij de Stille Omgang, nadat we de viering van 22.30 hebben bijgewoond in de Rooms-Katholieke kerk ”De Krijtberg” aan de singel.

Voor vervoer terug wordt gezorgd. Er is een verzorgde maaltijd inbegrepen tijdens de langste stop. De tocht staat open voor iedereen die de intentie van de bedevaart eerbiedigt. Het is mogelijk om tussentijds in te stappen,

De inschrijvingskosten voor de tocht en de terugreis bedraagt € 45,-
Ruim van te voren oefenen (wandelen) wordt aanbevolen.
Maximaal aantal deelnemers bedraagt 35 personen.

Inschrijven is tot 15 maart a.s. mogelijk bij André Dorrestein per email.
E-mail sturen? Klik hier.
wapenaartsbisdomHet Aartsbisdom Utrecht organiseert van 11-19 juni 2020 een negendaagse bedevaart naar Ierland. Dit groene land staat bekend om de mooie natuur en de rijke rooms-katholieke historie. Missionarissen uit Ierland verkondigden het geloof op het Europese vasteland, één van de bekendste is de nationale heilige Sint Patrick. Maar ook ‘onze’ St. Willibrord, apostel van de Lage Landen en patroonheilige van de Nederlandse Kerkprovincie en ons Aartsbisdom Utrecht, verbleef 13 jaar in een Iers klooster voordat hij hier met elf medemonniken het geloof in Christus en het Evangelie kwam brengen.

Altaarfrontaal Trondheim
Het is bijna zover: North & South! Vanuit het uiterste noorden en zuiden van Europa komen middeleeuwse kunstwerken van topkwaliteit naar Utrecht. Een unicum, omdat deze kunst (1100-1350) in het midden van Europa verloren gegaan is. En wat helemaal geweldig is: ondanks hun mijlenverre afstand lijken de topstukken enorm veel op elkaar!

Het gaat om spectaculaire en zeldzame kunst uit de twaalfde tot veertiende eeuw. De meeste werken hebben het land nog nooit verlaten vanwege hun kwetsbaarheid. Wat zijn we trots dat ze eenmalig vanuit Noorwegen en Catalonië (Spanje) op reis mogen naar Utrecht. Een 'must see' dit najaar!

Wanneer: 25 okt 2019 - 26 jan 2020
Waar: Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Prijs
Volwassenen: €14,00
65+: €12, 50
CJP/CKV & 6 t/m 17 jaar: €7,00
Studenten: €7,00

begeleidende activiteitenprogramma:
26 okt - Lezing 'Utrecht tussen Noord en Zuid'
29 okt - Lezing 'The making of North and South'
30 okt - Themarondleiding 'Maria in de hoofdrol'
31 okt - Interview met Alexander Pechtold

Voor meer informatie klik hier.

Jaar van de EucharistieIn het Aartsbisdom Utrecht start op de eerste zondag van de Advent (zondag 1 december 2019) het 'Jaar van de Eucharistie’ dat loopt t/m Christus, Koning van het Heelal (22 november 2020).

In de aanloop naar dit jaar heeft kardinaal Eijk een pastorale brief geschreven, getiteld: ‘De Eucharistie (weer) beleven als het kloppend hart van het geloofsleven’.

Klik hier om deze pastorale brief te lezen.

Het wachten duurt niet lang meer

Logo Kind op schootVoor peuters en kleuters is het vaak niet makkelijk: delen. Maar ook volwassenen kunnen er nog een hoop over leren! Dat was in de tijd van Jezus niet anders. Tot er op een dag iets heel bijzonders gebeurde.......

Kom je ook kijken, luisteren en meedoen bij deze vieringen? Alle peuters, kleuters en hun (groot)ouders zijn van harte welkom. Stilzitten hoeft niet

Betekenisvol ontmoeten niet zomaar een loze kreet

Bekentenisvol OntmoetingBetekenisvol ontmoeten, wat moet ik me daar bij voorstellen? Het overkwam me, zonder dat ik er erg in had.

kathedralekoorutrechtIn 2019 is het jubileum van 150 jaar koormuziek in de Sint Catharinakathedraal te Utrecht. In deze stad werd in 1869 het koor Sint Gregorius Magnus opgericht om de erediensten in de kathedraal muzikaal op niveau vorm te geven. “Passende scholing van nieuwe zangers kreeg daarom vanaf het begin bijzondere aandacht,” vertelt dirigent Gerard Beemster.

In Rome is de nieuwe exhortatie ‘Gaudete et Exsultate’ van paus Franciscus voorgesteld.
Het standpunt van Tertio-hoofdredacteur Emmanuel Van Lierde.

gemeenschap der heiligenHeilig worden. Koestert u die ambitie? Of kent u mensen in uw omgeving bij wie dat op hun bucketlist prijkt? Wellicht zijn er maar weinig West-Europese tijdgenoten te vinden die bewust heiligheid nastreven. En toch is naar Bijbelse maatstaven iedereen juist daartoe geroepen. Wees heilig, want Ik, de Heer uw God, ben heilig (Leviticus 11, 44; 19, 2; 20, 26 en 1 Petrus 1, 16). Het is dan ook een hoofdopdracht van de Kerk om mensen te helpen richting heiligheid.

Hier leest u het hele document.
Zoals u wellicht weet, kan via de website mail worden gestuurd naar een contactpersoon (lid pastoresteam, parochiebestuur, werkgroepen). Er kunnen geen bijlagen worden meegezonden. 

Omdat de ontvangers van deze mail steeds meer last kregen van spam is de Captcha-functie ingebouwd. Dat is een code om zo veel als mogelijk spam te voorkomen.

ledenadministratieEen actuele ledenadministratie is voor parochies en geloofsgemeenschappen van levensbelang. Zoals bij verhuizingen, maar ook bij het overlijden van een parochiaan.
De parochie maakt hiervoor gebruik van SILA (Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie), die samenwerkt met de Basisregistratie Personen (BRP) van de overheid.

In 2016 nam de Tweede Kamer echter een motie aan die er waarschijnlijk reeds in 2018 toe leidt dat er door de gemeenten geen adreswijzigingen meer zullen worden verstrekt aan SILA. 

Inmiddels is bekend geworden dat de internetconsultatie heeft geleid tot het laten voortbestaan van SILA. Klik voor meer informatie op deze link.

U kunt uw mutaties via deze website blijven doorgeven. Het betreft een inschrijfformulier, een wijzigingsformulier en een afmeldformulier.U kunt de formulieren vinden op de startpagina aan de rechterzijde van het scherm.
© 3eenheidparochie 2012 - 2020          --- AVG-verklaringen --- ↑ Top