De kosters van het Aartsbisdom Utrecht komen op 7 december 2019 samen in de St. Catharinakathedraal (Lange Nieuwstraat 36, Utrecht). Ze beginnen deze dag met een plechtige Eucharistieviering om 10.30 uur.

jaarvandeeucharistie2019 2020

Thema van de dag is: ‘Het Jaar van de Eucharistie – Bijzondere aandacht voor de taken van de koster’
– 10.30 uur: Eucharistieviering, met kardinaal Eijk als hoofdcelebrant.
– 11.45 uur: Verzamelen in het Bonifatiushuis (Nieuwe Gracht 61) voor de lunch.
– 13.00 uur: Lezing mgr. Woorts in de kathedraal over het Jaar van de Eucharistie, waarin hij ook op de taken van de koster zal ingaan.
– 13.45 uur: Stadswandeling in groepen door Utrecht naar plekken die van belang zijn voor de R.-K. Kerk in het algemeen en het aartsbisdom in het bijzonder. Na afloop gelegenheid voor een drankje in het Bonifatiushuis.
– 15.00 uur: Sluiting.

Meer informatie over het Jaar van de Eucharistie: klik hier.

Aanmelden: om organisatorische redenen s.v.p. vóór 25 november en graag per parochie (dus niet alle locaties afzonderlijk)
StilleOmgang logo

Stille omgang 2020

Pelgrimstocht lopend naar Amsterdam.
Vanuit de Dominicuskerk van de Sint Ludgerusparochie in Utrecht wordt voor de 21ste keer een bedevaarttocht naar Amsterdam gehouden. In de nacht van 21 op 22 maart wordt daar de Stille Omgang gehouden, een gebeurtenis die teruggaat op het jaar 1345. Deze tocht herdenkt het Mirakel van Amsterdam.

We gaan lopend, een tocht van ongeveer vijftig kilometer.
De wandeltocht is op 21 maart 2020 vertrek in de ochtend van de Dominicuskerk in Oog en Al. Tussentijds zijn er diverse rustpauzes ingelast. In Amsterdam sluiten we aan bij de Stille Omgang, nadat we de viering van 22.30 hebben bijgewoond in de Rooms-Katholieke kerk ”De Krijtberg” aan de singel.

Voor vervoer terug wordt gezorgd. Er is een verzorgde maaltijd inbegrepen tijdens de langste stop. De tocht staat open voor iedereen die de intentie van de bedevaart eerbiedigt. Het is mogelijk om tussentijds in te stappen,

De inschrijvingskosten voor de tocht en de terugreis bedraagt € 45,-
Ruim van te voren oefenen (wandelen) wordt aanbevolen.
Maximaal aantal deelnemers bedraagt 35 personen.

Inschrijven is tot 15 maart a.s. mogelijk bij André Dorrestein per email.
E-mail sturen? Klik hier.

KerststalInternationale Kerststallenexpositie 2019 Amersfoort

Alweer voor de 35ste keer organiseren wij de Internationale Kerststallenexpositie in de Sint Ansfriduskerk aan de Jacob Catslaan 28, 3818 WK te Amersfoort.
Deze kerk is 104 jaar oud en gebouwd in neogotische stijl en geeft daarom de tentoonstelling een bijzondere sfeer. We mogen ons verheugen op een jaarlijks grote belangstelling van bezoekers uit het gehele land.
De expositie wordt gehouden van vrijdag 6 t/m zondag 15 december

De openingstijden zijn :
zaterdagen 9.30 – 17.00 uur, zondagen 12.30 – 17.00 uur, overige dagen 12.00 – 21.00 uur

Kind of schootKind-op-schootviering op zondag 17 november in Nieuwegein

Thema: Vaar maar mee
Jezus en zijn vrienden varen in een boot op het meer. Dan steekt er een storm op. Iedereen is bang, maar Jezus slaapt. Moet hij wakkergemaakt worden? En wat dan?

Kom het meebeleven samen met je papa, mama, opa en/of oma!
 
 
Wanneer: op zondag 17 november 2019
Waar: H. Barbarakerk, Koninginnenlaan 1 in Nieuwegein
Hoe laat: 11.00 – 11.30 uur. Daarna is er nog koffie/thee/limonade en iets lekkers.

De volgende viering is op zondag 15 december in de Emmauskerk in Nieuwegein.

BootAanmelden of meer weten?
I.v.m. de boodschappen is het handig als we weten hoeveel mensen er komen. Wil je je daarom uiterlijk twee dagen voor de viering aanmelden?
Ook al je vragen beantwoorden we graag.

App: 06-20980748 (Hedwig)
Facebook: fb.me/kindopschoot

We zien elkaar!
Marloes van Barneveld & Jorien Rijntjes (ouders)
Hedwig Mensink (pastoraal werkster)
winterwonderland 14122019Het jaarlijkse gala van Jong Aartsbisdom vindt ditmaal plaats op zaterdag 14 december. “Het thema is ‘Winter Wonderland’ en de dresscode is formal,” aldus de organisatie.

“We beginnen om 18.30 uur met een Eucharistieviering in de Sint Catharinakathedraal in Utrecht; het gala is aansluitend van 20.00 - 24.00 uur in het Bonifatiushuis (op loopafstand van de kathedraal). De toegang is € 7,- als je jonger bent dan 18 jaar en anders € 8,-.”

De ticketverkoop loopt tot 1 december via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vol = vol!

Meer info: stuur een mail of zie het Facebook event (Jong Aartsbisdom).
wapenaartsbisdomHet Aartsbisdom Utrecht organiseert van 11-19 juni 2020 een negendaagse bedevaart naar Ierland. Dit groene land staat bekend om de mooie natuur en de rijke rooms-katholieke historie. Missionarissen uit Ierland verkondigden het geloof op het Europese vasteland, één van de bekendste is de nationale heilige Sint Patrick. Maar ook ‘onze’ St. Willibrord, apostel van de Lage Landen en patroonheilige van de Nederlandse Kerkprovincie en ons Aartsbisdom Utrecht, verbleef 13 jaar in een Iers klooster voordat hij hier met elf medemonniken het geloof in Christus en het Evangelie kwam brengen.

posterpeilingkerkbalansOngeveer een kwart van de Nederlandse bevolking is lid van een kerk.

Deze mensen vinden hun kerk belangrijk. Maar waarom?
Dat wil Actie Kerkbalans nu onderzoeken met een landelijke peiling naar de waarde van de kerk. De peiling bestaat uit een aantal korte vragen en vraagt ongeveer tien minuten tijd. Hij is gericht op mensen die op enige manier betrokken zijn bij een lokale parochie of gemeente van de vier kerkgenootschappen die samenwerken in Actie Kerkbalans.

Dit zijn de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, de Oud-Katholieke Kerk en de Evangelische Broedergemeente.

Als u op het plaatje klikt, komt u op de peiling.
Altaarfrontaal Trondheim
Het is bijna zover: North & South! Vanuit het uiterste noorden en zuiden van Europa komen middeleeuwse kunstwerken van topkwaliteit naar Utrecht. Een unicum, omdat deze kunst (1100-1350) in het midden van Europa verloren gegaan is. En wat helemaal geweldig is: ondanks hun mijlenverre afstand lijken de topstukken enorm veel op elkaar!

Het gaat om spectaculaire en zeldzame kunst uit de twaalfde tot veertiende eeuw. De meeste werken hebben het land nog nooit verlaten vanwege hun kwetsbaarheid. Wat zijn we trots dat ze eenmalig vanuit Noorwegen en Catalonië (Spanje) op reis mogen naar Utrecht. Een 'must see' dit najaar!

Wanneer: 25 okt 2019 - 26 jan 2020
Waar: Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Prijs
Volwassenen: €14,00
65+: €12, 50
CJP/CKV & 6 t/m 17 jaar: €7,00
Studenten: €7,00

begeleidende activiteitenprogramma:
26 okt - Lezing 'Utrecht tussen Noord en Zuid'
29 okt - Lezing 'The making of North and South'
30 okt - Themarondleiding 'Maria in de hoofdrol'
31 okt - Interview met Alexander Pechtold

Voor meer informatie klik hier.

Kerst hakenWorkshop haken voor beginners en gevorderden

De pepernoten liggen al even in de winkel en dat betekent dat ook de advent en de kerst snel in het verschiet liggen. Als je dus iets creatiefs wil maken voor de kerst moet je niet te lang wachten.
Graag nodigen wij u uit om “het kerstverhaal in de boom” te komen haken!

Op een drietal vrijdagmiddagen zullen wij, onder het genot van een kopje thee of koffie en misschien wel een glaasje wijn of fris en een versnapering, “het kerstverhaal in de boom” gaan haken. Tijdens de markt van IJsselstein aan de tafel van de cadeauwinkel “Momenten van leven” zullen we per keer 1 à 2 figuren gaan haken. (Afhankelijk van de haakervaring) Per keer zetten we één figuur centraal die we zullen uitdiepen. We komen meer over deze figuur te weten en/of waar hij symbool voor staat. We gaan vooral veel doen! En misschien vind je het wel zó leuk dat je tussen de bijeenkomsten door verder gaat en zo een compleet kerstverhaal in de boom haakt.

Waar: Momenten van Leven, Utrechtsestraat 43 te IJsselstein
Wanneer: vrijdag 8 en 22 november en 6 december
Hoe laat: inlopen vanaf 13:45. Start 14:00 uur tot 16:00 uur
Kosten: € 10,- per keer of € 25,- voor drie keer
Opgave: Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
EuthanasieDe campagne van D66 is al losgebarsten, voordat onderzoeksresultaten over de omvang en omstandigheden van de groep mensen met een doodswens -in het kader van de voltooid leven discussie- bekend zijn. Vorig jaar zomer startte de regering met een onderzoek naar deze doelgroep zoals was afgesproken in het regeerakkoord van de kabinetsformatie in 2017.

Jaar van de EucharistieIn het Aartsbisdom Utrecht start op de eerste zondag van de Advent (zondag 1 december 2019) het 'Jaar van de Eucharistie’ dat loopt t/m Christus, Koning van het Heelal (22 november 2020).

In de aanloop naar dit jaar heeft kardinaal Eijk een pastorale brief geschreven, getiteld: ‘De Eucharistie (weer) beleven als het kloppend hart van het geloofsleven’.

Klik hier om deze pastorale brief te lezen.

Het wachten duurt niet lang meer

Logo Kind op schootVoor peuters en kleuters is het vaak niet makkelijk: delen. Maar ook volwassenen kunnen er nog een hoop over leren! Dat was in de tijd van Jezus niet anders. Tot er op een dag iets heel bijzonders gebeurde.......

Kom je ook kijken, luisteren en meedoen bij deze vieringen? Alle peuters, kleuters en hun (groot)ouders zijn van harte welkom. Stilzitten hoeft niet

Betekenisvol ontmoeten niet zomaar een loze kreet

Bekentenisvol OntmoetingBetekenisvol ontmoeten, wat moet ik me daar bij voorstellen? Het overkwam me, zonder dat ik er erg in had.

Kerkbalans 2019: Geef voor uw kerk

logo kerkbalans 2019De titel is duidelijk, maar er had ook kunnen staan: 'geef om uw kerk'. Maar één woord anders, en daarmee een heel andere meer verdiepende betekenis. Geef om uw gemeenschap waar uw ouders, vrienden en bekenden en u zelf op één of ander manier deel van uit maken. Geef om het gebouw dat midden in de gemeenschap staat. Waar mensen samenkomen door de week en in het weekend. Ook mensen die dodenherdenking vieren of een kerstsamenzang of een concert bijwonen.

Een kerk is een gebouw van een lach en een traan. Daar vieren wij blijdschap en droefheid, eigenlijk alle facetten van het leven. God heeft zorg voor ons, kent ons en ziet ons. Dat vieren wij in het gebouw.

kathedralekoorutrechtIn 2019 is het jubileum van 150 jaar koormuziek in de Sint Catharinakathedraal te Utrecht. In deze stad werd in 1869 het koor Sint Gregorius Magnus opgericht om de erediensten in de kathedraal muzikaal op niveau vorm te geven. “Passende scholing van nieuwe zangers kreeg daarom vanaf het begin bijzondere aandacht,” vertelt dirigent Gerard Beemster.

In Rome is de nieuwe exhortatie ‘Gaudete et Exsultate’ van paus Franciscus voorgesteld.
Het standpunt van Tertio-hoofdredacteur Emmanuel Van Lierde.

gemeenschap der heiligenHeilig worden. Koestert u die ambitie? Of kent u mensen in uw omgeving bij wie dat op hun bucketlist prijkt? Wellicht zijn er maar weinig West-Europese tijdgenoten te vinden die bewust heiligheid nastreven. En toch is naar Bijbelse maatstaven iedereen juist daartoe geroepen. Wees heilig, want Ik, de Heer uw God, ben heilig (Leviticus 11, 44; 19, 2; 20, 26 en 1 Petrus 1, 16). Het is dan ook een hoofdopdracht van de Kerk om mensen te helpen richting heiligheid.

Hier leest u het hele document.
Zoals u wellicht weet, kan via de website mail worden gestuurd naar een contactpersoon (lid pastoresteam, parochiebestuur, werkgroepen). Er kunnen geen bijlagen worden meegezonden. 

Omdat de ontvangers van deze mail steeds meer last kregen van spam is de Captcha-functie ingebouwd. Dat is een code om zo veel als mogelijk spam te voorkomen.

ledenadministratieEen actuele ledenadministratie is voor parochies en geloofsgemeenschappen van levensbelang. Zoals bij verhuizingen, maar ook bij het overlijden van een parochiaan.
De parochie maakt hiervoor gebruik van SILA (Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie), die samenwerkt met de Basisregistratie Personen (BRP) van de overheid.

In 2016 nam de Tweede Kamer echter een motie aan die er waarschijnlijk reeds in 2018 toe leidt dat er door de gemeenten geen adreswijzigingen meer zullen worden verstrekt aan SILA. 

Inmiddels is bekend geworden dat de internetconsultatie heeft geleid tot het laten voortbestaan van SILA. Klik voor meer informatie op deze link.

U kunt uw mutaties via deze website blijven doorgeven. Het betreft een inschrijfformulier, een wijzigingsformulier en een afmeldformulier.U kunt de formulieren vinden op de startpagina aan de rechterzijde van het scherm.
© 3eenheidparochie 2012 - 2019          --- AVG-verklaringen --- ↑ Top