R.K. Geloofsgemeenschappen Nieuwegein

Barbarakerk 1 Vreeswijk De Stichting heeft als statutair doel: de restauratie en het groot onderhoud van de H. Barbarakerk in Nieuwegein-Vreeswijk.
De Stichting is ingeschreven in het Stichtingenregister bij de Kamer van Koophandel onder nr. 301 588 35 en heeft een zelfstandige ANBI status (RSIN-nummer 816 107 282).
Via dit fonds wordt nu het (groot) onderhoud aan de Barbarakerk gefinancierd.

Bestuursleden

• Wim Kroon, voorzitter
  • Cees Steenman, secretaris en penningmeester (030) 608 19 13
  • Wim Sluijs, bestuurslid
  • John Schoordijk, bestuurslid

Adres: Koninginnenlaan 3, 3433 CT Nieuwegein
    Tel: (030) 608 19 13

Giften, schenkingen, legaten en bijdragen

Zeer welkom in verband met het doorlopende (groot) onderhoud aan het gebouw.
Rekening: NL 62 RABO 0331 0318 09 t.n.v. St. Restauratiefonds Barbarakerk.

Het restauratiefonds heeft een eigen website (in ontwikkeling)

Geschiedenis

Opgericht in 1999 is het de stichting gelukt in 10 jaar tijd een bedrag van € 900.000,- bijeen te brengen om de Barbarakerk volledig te restaureren. Niet alleen het dak, maar ook al het zink- en loodwerk moesten volledig worden vernieuwd. Alle glas-in-lood ramen zijn uitgenomen, opnieuw gezet en teruggeplaatst in een roestvrij stalen frame met voorzetvensters. Omdat het niet de originele ramen waren (de kerk is in WO-II beschadigd) is besloten in het koor nieuwe vensters te plaatsen. De kunstenaar Michel van Overbeeke heeft vijf maal de Heilige Barbara afgebeeld, omgeven met symbolen uit haar leven in een setting van herkenbare Vreeswijkse dorpsbeelden. In de unieke combinatie van speciaal glas, etsen en logen en opgelegd glas zijn ramen gerealiseerd met haast wel 3 dimensionele voorstellingen. Een vermelding in een wetenschappelijk boek van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed over "150 jaar glasschilderkunst in Nederland" heeft internationaal mailreacties gegeven.

Een geslaagde bouwkundige restauratie met tegelijk 20e eeuwse voorzieningen die dit 100 jarige kerkgebouw uit 1910 in het restauratiejaar 2011 weer helemaal bij de tijd heeft gebracht.

Via hetzelfde fonds wordt het (groot) onderhoud aan de Barbarakerk gefinancierd. Om die reden blijft het bestuur actief en stimuleert acties en activiteiten om financieel dit doel mogelijk te maken. Giften en schenkingen op naam van de Stichting (met ANBI-status) zijn van harte welkom.