R.K. Geloofsgemeenschappen Nieuwegein

dirigente

Dames- en Herenkoor van de Barbarakerk heeft een nieuwe dirigent

Met vreugde kunnen we jullie melden, dat het Heren- en Dameskoor een nieuwe en ervaren dirigent voor onze koren heeft kunnen vinden. Na gesprekken met meerdere (!) kandidaten hebben beide besturen besloten dat John van der Velden uit Vianen in hun ogen zeer geschikt is om Alyde per 1 november 2020 op te volgen als onze dirigent.

John stelt zich hieronder even voor.

Hoewel de koren en John nog geen mogelijkheid hebben gehad om elkaar te horen, is er bij de besturen en ook bij onze organist het vertrouwen dat er een muzikale ‘klik’ zal zijn tussen John en de leden. Op 22 juni is dit bevestigd in een getekende overeenkomst tussen John, de voorzitters van onze koren en de voorzitter van de kerkcommissie van de Barbarakerk. John zal zich in een volgende nieuwsbrief zelf aan jullie voorstellen.

Hartelijke groet, namens ons beider besturen.

Frank Meurders
Secretaris Herenkoor St Caecilia Barbarakerk Nieuwegein.

John stelt zich hieronder even voor.

John van der veldenEven voorstellen...........
John van der Velden.

Vanaf 1 november 2020 mag ik de nieuwe dirigent zijn van het Dames- en Herenkoor van de Barbarakerk te Vreeswijk. Ik ben zeer vereerd dat het bestuur voor mij gekozen heeft om de huidige dirigent op te volgen. Een nadere kennismaking met elkaar is wel op zijn plaats.
Ik ben woonachtig in Vianen, net over de Lek, met een veerpont die mij snel bij de Barbarakerk zal brengen. Ik ben gehuwd met Gea en wij hebben 2 zonen van 35 en 33 jaar. Beide heren wonen geruime tijd zelfstandig en de oudste is getrouwd met een Zwitsers meisje en is daar ook woonachtig.
In het dagelijkse leven ben ik werkzaam als docent Wiskunde, Economie en Rekenen bij het Berg en Bosch College te Houten. Dit is Speciaal Onderwijs voor leerlingen met autisme.
Naast mijn werk en muzikale werkzaamheden ben ik ook raadslid in de gemeente Vijfheerenlanden, waar Vianen na de fusie met Leerdam en Zederik toe behoort.

Van huis uit ben ik Rooms-Katholiek opgevoed en het was dus logisch dat mijn eerste zangschreden in de rooms-Katholieke kerk werden gezet. In Zeist was ik lid van het Herenkoor, de Cantorij, Jongerenkoor en het Gregoriaans koor. Daarnaast speelde ik Trompet en Contrabas bij diverse fanfares en harmonieën in Zeist.
Mijn eerste aanstelling als dirigent was op 21-jarige leeftijd aan de Emmauskerk in Nieuwegein. Na een pauze van 7 jaar (geboorte van de kinderen) ben ik weer als dirigent aan de slag gegaan bij de Johannes de Doper parochie in Wijk bij Duurstede. Hier ben ik nog steeds werkzaam tot 1 november.
In de tussentijd heb ik diverse gospelkoren gedirigeerd en ook een algemene zangvereniging. Mijn periode bij de algemene zangvereniging heeft mij duidelijk gemaakt dat ik mij als dirigent meer thuis voel bij kerkelijke koren en hun boodschap.

Graag wil ik met de koren die ik dirigeer de bovengenoemde boodschap doorgeven door middel van mooie kerkelijke muziek. De teksten moeten voor mij wel inhoud hebben, het moet de luisteraar ontroeren en raken. Als dat lukt is de missie geslaagd. Het koor moet ook zelf de tekst beleven om het lied goed over te brengen. Een zuivere klank is daarbij wel noodzakelijk. Een combinatie van beiden geeft als het goed is een ontroerende belevenis voor koorlid en luisteraar.
Om dit te bereiken hoeft men geen moeilijke liederen te zingen, ook met eenvoudige 2- of 3 stemmige liederen kan je dit bereiken. Het is belangrijk dat koorleden plezier hebben in het zingen, als dit zo is dan is het halve werk al gedaan!
Graag wil ik samen met bestuur, organist en vooral de koorleden het bovenstaande bereiken. Dit alles in een goede sfeer waar ruimte is voor gezelligheid waar dit kan. Er moet natuurlijk wel serieus gerepeteerd worden.
Een goede keuze van liederen die goed aansluiten bij het thema van de viering, maken een viering rijker en betekenisvoller. Hier wil ik graag met het Dames- en Herenkoor mee aan de slag!