R.K. Geloofsgemeenschappen Nieuwegein

past caf 2In 2006 opende het Pastoraal Café Nieuwegein haar deuren, enige maanden later die van Zeist. Een inloop voor mensen met een psychiatrische aandoening waar ze over zingeving en geloof kunnen praten. De afgelopen tijd heeft Eva Ouwehand, geestelijk verzorger van Altrecht, een onderzoek gedaan naar godsdienstige ervaringen bij mensen met een psychische achtergrond. De stichting kerken en psychiatrie uit Nieuwegein en het Pastoraal Café uit Zeist willen u graag laten kennismaken met haar onderzoek. We nodigen u graag uit om haar lezing bij te wonen, die als titel heeft: “Bipolaire stoornis gaat vaak gepaard met godsdienstige of spirituele ervaring”

Is het een waan of een spiritueel ontwaken? Wat moeten we aan met religieuze of spirituele ervaringen van mensen met een bipolaire stoornis? De psychiater wil ze afremmen, maar de patiënt zoekt naar de betekenis ervan. Hoe gaan wij als medemens daarmee om? Dat blijkt uit promotieonderzoek van Geestelijk verzorger Eva Ouwehand. Zij is donderdag 30 januari 2020 gepromoveerd aan de RUG (Rijks Universiteit Groningen) op dit onderwerp.

De meeste mensen met een bipolaire stoornis kennen religieuze of spirituele ervaringen. Ze ervaren intense schoonheid of ervaren dat alles met alles verbonden is. Deze mystieke ervaringen blijken vaak van invloed op het verdere leven van de mensen na herstel. Ze gaan mediteren, worden lid van een kerk of zoeken een andere baan.

Het is een thema waar nauwelijks onderzoek naar wordt gedaan: noch het bestaan van, noch de inhoud en betekenis van religieuze en spirituele ervaringen van mensen met een bipolaire stoornis. In de GGZ worden ze meestal aangeduid als godsdienstwanen of religieuze hallucinaties. Het zijn ervaringen ongeacht of men religieus is opgevoed of niet. Dat is meer dan bij de rest van de bevolking. Deze ervaringen komen bij bijna 60 procent van de patiënten voor, bij de algemene bevolking is dat 28 procent.

De meerwaarde van deze studie is, dat onderzocht is hoe patiënten achteraf betekenis geven aan hun spirituele ervaringen. ‘Psychoses zijn heftige, vaak verwarrende gebeurtenissen – ook als ze een spiritueel karakter hebben'.

• Woensdag 18 maart 2020 om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).
  • Dorpskerk (Jutphaas), Nedereindseweg 1-3, 3438 AA Nieuwegein.
Voor wie?
  • Voor allen die in de kerk werken, kerkleden, instellingen en hulporganisaties, kan deze avond waardevol zijn. Wat betekent het voor hen in hun relatie en contacten met mensen met een psychische aandoening. Er is gelegenheid voor vragen en samenspraak over dit onderwerp.
  • Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst.
Aanmelden
  • Voor de organisatie willen we graag dat u zich aanmeldt via emailadres van organisator met vermelding van uw naam en eventuele functie/rol bij instelling of kerkgenootschap
Nadere informatie over Het Pastoraal Café

Pastoraal Café