Vanwege alle Corona-maatregelen zullen de fysieke bijeenkomsten van "40 stiltemomenten op weg naar Pasen" niet meer doorgaan. Er wordt hard gewerkt aan een online alternatief, wat deze week al in gang is gezet. Op maandag en vrijdag is er een ingesproken meditatie te beluisteren op de website van de Protestantse Gemeente IJsselstein. Op woensdag staat er uiterlijk 's avonds een meditatie op de kerkomroep van PKN Gemeente De Rank. Wij hopen dat dit voor veel mensen een goed alternatief zal zijn. In het rooster staan alleen de dageliujkse lezingen genoemd.

40 stiltemomenten 2020Ik had een droom, schreef hem op en deelde hem met jullie. Dit is de droom:
Wat als we in de vastentijd, van Aswoensdag (26 februari 2020) tot en met de woensdag in de Stille Week (8 april 2020), elke dag ergens een stiltemoment houden waar mensen tot rust kunnen komen en samen met anderen in stilte kunnen luisteren naar een Bijbeltekst? Zou dat iets zijn? Zouden daar mensen naartoe komen? Nu is het zover. Het project gaat starten!

In de komende 40-dagentijd staan veel meer dan 40 stiltemomenten gepland. In allerlei kerkgebouwen zullen we in de ochtend, de middag of de avond samenkomen rond een Bijbeltekst, die horen, in stilte overwegen, erbij in stilte bidden, om dan weer geïnspireerd en in staat tot daden van liefde de wereld in gaan. Die vorm van lezen heet Lectio Divina.

Lectio Divina
  • 40x wat geestelijk voedsel.
  • 40x voor jezelf én toch samen.
  • 40x terug naar de basis.
  • 40x een uurtje rust en stilte.

En nee, je hoeft de bijbel niet te kennen. Je hoeft alleen maar te geloven dat het woorden van leven zijn, die jou geschonken worden. Een cadeautje van iemand die van je houdt, zou ik kunnen zeggen. Nee, je hoeft niet kerkelijk te zijn om mee te kunnen doen. En ja: je bent welkom op alle plekken die op het rooster staan. Je kunt één keer meedoen, vlak bij huis. Je kunt ook op pad gaan, de regio in. Je mag zelfs 40x komen. Het zou zomaar je vastenvoornemen kunnen zijn. 40x stilte rondom een Bijbeltekst.

Pastor Marion Korenromp

Rooster van de dagelijkse lezingen.

Klik hier voor dit rooster.

Artikelen uit BIJeen (jaargang 5)