R.K. Geloofsgemeenschappen Nieuwegein

Tijdelijke tentoonstelling: Body Language

Body languageVan wonden in de vorm van vagina’s en wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. Welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer. Het Museum Catharijneconvent toont de meest fascinerende verbeeldingen van het lichaam uit het tijdvak 1300 - 1500. Het lichamelijke werd in die periode namelijk op een totaal nieuwe manier afgebeeld. Wat zat hier achter? En tot welke - in hedendaagse ogen - merkwaardige kunst leidde dit? Kruip in de huid van de middeleeuwer en ervaar een nooit eerder tentoongesteld fenomeen!

In de middeleeuwen kwam de menselijke kant van Jezus, Maria en heiligen steeds meer centraal te staan. En wat is er menselijker dan een lichaam? Zo ontstond een intrigerende beeldcultuur waarin het lichaam en de lichaamsdelen van heilige figuren een hoofdrol speelden. De kunst diende als hulpmiddel bij gebed en meditatie, waarbij inleving van groot belang was. De schilderijen, beelden en miniaturen werden daarom steeds extremer: bloederiger, hariger, smartelijker. Een uniek verschijnsel waarbij kunstenaars hun creativiteit de vrije loop lieten. Ingewikkelde theologische concepten werden daarbij vaak letterlijk in beeld gebracht. Verwonder u bijvoorbeeld over engelen die bloed opvangen uit een kraan of over Maria die haar moedermelk met een ferme straal in een fontein doet belanden. De laatmiddeleeuwse kunstwerken worden tegenwoordig vaak met ongemak en onbegrip bekeken. Juist daarom brengt Museum Catharijneconvent de mooiste voorbeelden voor het eerst bij elkaar en toont welke ideeën er aan ten grondslag liggen. Laat u overrompelen door een kant van de middeleeuwen die misschien rauw, vies en vreemd lijkt, maar juist getuigt van een diepe devotie.

Datum: 25 september 2020 tot en met 17 januari 2021
Locatie: Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, 3512 PH Utrecht
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur; zaterdag, zondag en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur
Nadere informatie: website Catharijneconvent

Vaste presentatie: Altijd te zien

Catharijneconvent 2 Geniet in Museum Catharijneconvent van unieke middeleeuwse meesterwerken, de schitterende schatkamer en zeventiende-eeuwse schilderkunst. Het museum is gevestigd in een eeuwenoud klooster in het middeleeuwse hart van Utrecht.
Komt u langs?
© 3eenheidparochie 2012 - 2020          --- AVG-verklaringen --- ↑ Top