R.K. Geloofsgemeenschappen Nieuwegein

Passion dordtOok dit jaar ging weer een groep jongeren uit onze parochie naar The Passion, die dit jaar plaatsvond in Dordrecht. Zowel voor Eline, die er al bij is sinds de eerste editie, als voor Elise die dit jaar voor het eerst dit evenement live meemaakte, was het een mooie ervaring, die heel direct hun geloof voedt.

Eline herinnert zich die eerste keer, in Gouda, nog heel goed: “Het was zo mooi, zo'n bijzonder verhaal. Ik dacht vooraf: hoe gaan ze het in een Nederlands jasje gieten? Maar elke keer hebben ze het weer zo goed voor elkaar, met een cast van BN-ers die echt iets kunnen toevoegen aan het verhaal. En dat geldt ook voor de muziek.” Ook Elise ervoer dat zo: “De meeste liedjes kende ik wel en ik heb ze meegezongen.” Beide waren erg onder de indruk van Maria: “Maria zat volledig in haar rol”, aldus Eline, “het raakt me, je ziet in haar houding en in haar ogen hoezeer ze in het verhaal zit. Bij het eerste lied stonden we naast haar.” De groep had een mooi plekje, vanwaar ze ook de verteller konden zien en het podium. Ze zaten er dus echt middenin. Elise: “Zo komt het lijdensverhaal echt tot leven, je kunt het je goed voorstellen, het verhaal komt veel dichterbij dan wanneer je het alleen hoort.”

The Passion live ervaren is natuurlijk sowieso een heel andere ervaring dan het op televisie zien, vinden ze allebei. Door hun standplaats kwam het zelfs nog directer binnen: “We moesten 'Barabbbas' en 'Kruisig hem' roepen”, aldus Elise. Voor haar waren de arrestatie en het verraad van Judas de indrukwekkendste scene: “Het leek heel echt, met al die politie.”

Het moment waarop het kruis bij het podium aankomt, heeft iedereen geraakt. Al die mensen die het zware kruis door de stad hebben gedragen en die meelopen. “Zo mooi om te zien”, aldus Elise. “Altijd is de vraag: van welke kant komen ze?”, vertelt Eline, “dan zie je de lichtbundel aangaan en wordt het kruis vol belicht.” Lichten verraadden ook waar de volgende scene zich afspeelde, zoals de laatste scene van de verrezen Christus op de kerktoren.

Op de terugweg was iedereen stil, omdat ze moe waren (vanwege de intense belevenis en het eind lopen van en naar de auto), maar vooral omdat ze in gedachten en gevoel nog helemaal in The Passion zaten, door Eline mooi verwoord: “Je kent het verhaal, tegelijk voel je: maar het blijft bijzonder. Voor mijn geloof zijn momenten belangrijk, bijvoorbeeld de avonden als Hedwig, onze jongerenpastor en ik samen de groep leiden. The Passion, waar ik als begeleider en chauffeur mee mocht, is ook zo'n moment. Het geeft me genoeg energie en kracht om door te gaan, ik zou er maanden op kunnen teren.” Beiden gaan zeker volgend jaar weer naar dit evenement, “als het tenminste niet te ver weg plaatsvindt.”

Passion kruis