R.K. Geloofsgemeenschappen Nieuwegein

Kerkbalans2020 Raamposter web Een persoonlijke brief aan u

Thuiskomen

“De kerk is voor mij een fijne plaats waar ik Jezus ontmoet en andere mensen, met hun eigen leven, vragen en blijdschap, die Hem willen volgen. Bij wie je je thuis voelt omdat je hetzelfde deelt. Dat geeft een gevoel van verbinding, van thuiskomen. In de kerk ben je niet alleen. Je bent samen, want je beleeft het samen. Het is een warm nest. Na afloop van een viering drinken we altijd samen koffie en dan praten we over wat we gehoord, gezongen en gebeden hebben.

"Thuis praten mijn man en ik ook vaak nog even na. Nee, ik zou de kerk niet kunnen missen, maar als ik aan iemand zou moeten uitleggen waarom de kerk voor mij zo belangrijk is, dan zou ik dat niet met woorden kunnen omschrijven: je moet het voelen! De warmte, eer brengen aan God, de fijne sfeer, de saamhorigheid, het samen beleven, dat kan ik niet uitleggen, dat moet je ervaren.”
Zo verwoordde iemand uit Nederland, haar kerkbeleving. In één woord thuiskomen.

Het onderkomen
De kerk als gebouw biedt ruimte aan totaal verschillende mensen in leeftijden, opvattingen en staan in het dagelijks leven. Zij nemen dit mee, leggen het aan God voor en delen het met elkaar. Wij danken en prijzen God en ondersteunen elkaar. Als muren van ons kerkgebouw konden spreken dan zouden wij met open mond staan. Midden in de wijk, midden in het dorp of onze stad staat ons kerkgebouw. Daar mogen wij best wel trots op zijn.

Voor niets gaat de zon op
Er hangt een prijskaartje aan ons kerkgebouw en aan alle activiteiten die in en rondom het gebouw gebeuren. Daarom doen wij ook dit jaar 2020 een beroep op uw vrijgevigheid. Daar is de actie Kerkbalans voor. De instandhouding van ons kerkgebouw als 'Huis' en voor alle activiteiten als een 'Thuis' voor u en alle anderen.

Dank voor uw betrokkenheid.
Dank voor uw gulheid.
Dank als u besluit om voor de eerste keer mee te gaan doen.
Op 18 januari gaat de 'Actie Kerkbalans' van start.

Namens onze locaties,
G.M.J van der Vegt,
Pastoor Drie-eenheidparochie.

Pastor Marion Korenromp schrijft:

Ik geef om de kerk. En u?

'De kerk is in crisis', hoor ik regelmatig zeggen. De spreker trekt er een zorgelijk gezicht bij. Hij heeft gelijk.

Ik maak me ook zorgen:

• als ik ouders hun communicanten voor de zondagse les (parallel aan de zondagse viering) zie brengen en meteen weer weg zie fietsen. Natuurlijk: in dat uurtje kan je precies je huis stofzuigen of je oefeningen doen. Maar toch: hebben communie en kerk dan niets met elkaar te maken?
  • als ik na een week of zes nabestaanden bel en vraag of zij een gesprek op prijs stellen, het antwoord steeds vaker luidt: "bedankt, het was een prachtige dienst. Maar voor een goed gesprek ga ik nu naar het maatschappelijk werk (of de psycholoog)". Is nog bekend waarover je met een pastor in gesprek kan en hoe dat kan helpen?
  • als vormelingen op hun evaluatieformulier invullen: "fijn, bedankt. Nu ben ik klaar" en niet doorstromen naar het jongerenpastoraat.
  • als ik als vertegenwoordiger van de kerk in de meeste gesprekken geassocieerd wordt met 'seksueel misbruik', 'de pastoor die kwam vragen naar het volgende kind', of de 'grote rijkdommen' die de kerk heeft (lees had). Soms lijkt de kerk zijn tijd te hebben gehad.
Tegelijk word ik ook zo blij van de kerk

• als we ongelovigen raken met een mooie uitvaart en ze verwonderd zeggen: "wat is er veel te zeggen over het leven."
  • als we, ingeschakeld door het jeugdteam, een gezin met geldproblemen kunnen helpen.
  • als ze een plek wordt van Ontmoeting die raakt! Als mensen in meditatiecursussen rust kunnen vinden.
  • als ze een plek is waar je niet perse wit, man, gezond, bemiddeld, zelfredzaam hoeft te zijn om echt mee te doen.
  • als ouders meegaan in de doop van hun tienerkinderen en daarna zo geraakt zijn, dat ze zelf gedoopt willen worden.
  • als mensen ontdekken dal de ziel net zo veel verzorging vraagt als hel liohaam en daar hun weg in vinden.

Geef deze maand aan de kerkbalans. Met uw gave investeert u in een plek dichtbij waar we geloven vieren, verdiepen en handen en voeten geven en - ja, door schade en grote schande soms - leren wat gemeenschap vormen betekent.