R.K. Geloofsgemeenschap Geboorte Johannes de Doper - Montfoort-Linschoten

Frans Lieshout 2019 2Vrijdag 1 mei 2020 ontvingen wij het bericht van de familie dat pater Frans Lieshout (85 jaar) is overleden. Niet geheel onverwacht. Precies 6 maanden na zijn terugkomst in Nederland, na zich 56 jaar op ongekende wijze te hebben ingezet voor zijn dierbare medebewoners in Papua.

Zijn grote betekenis lag op het terrein van scholing en onderwijs. Frans is van enorme betekenis geweest voor de ontwikkelingen in Papua waar hij op handen werd gedragen. Hij was al een aantal jaren ziek (prostaatkanker) en hij was er altijd redelijk openhartig over. Jarenlang ging het nog relatief goed met hem. In augustus 2019 ging hij weer na een korte vakantie en medische behandelingen terug naar Papua. Dat was immers zijn thuis geworden.

Gedwongen door ernstige lokale onlusten met daarbij de ingreep van het Indonesische leger, in combinatie met zijn snel achteruitgaande gezondheid deed hem noodgedwongen besluiten weer terug naar Nederland te gaan. Begin november kwam hij een beetje ontredderd aan. Met tranen namen de mensen in Papua in die dagen afscheid van hun ‘zout en licht’.

Het was zijn wens om hier intrek te nemen in het Stadsklooster La Verna van de Franciscanen in Amsterdam. Daar is hij op 14 november komen wonen en had het daar relatief goed naar zijn zin. Een kleine sobere kamer maar wel met een actieve gemeenschap waar veel activiteiten worden ondernomen. Even was er nog hoop op een medicijn dat nog wat levensperspectief bood. Maar dat optimisme was van korte duur. Medicijnen konden hem niet meer helpen.

De afgelopen jaren had ik een redelijk frequent contact met Frans. Met regelmaat was er een Whatsapp bericht. Internet lag er nog weleens uit maar via onze nieuwsbrief BIJ-Johannes bleef hij trouw op de hoogte en liet hij vaak een berichtje achter. Van de laatste jaren is alles terug te vinden op onze website. Op 16 juni 2019 was er in de kerk bij ons een speciale ‘missionarissen viering’ waarbij Frans samen met pater Koos van Winden (uit Brasil) celebreerden en ook pater Theo Vergeer en zuster Dora Slot waren bij ons aanwezig. Het werd een indrukwekkende viering.

In het afsluitende woordje van die viering sprak Frans een kort bemoedigend woordje over de ongewisse toekomst. “Als u zo kijkt denkt u het is een aflopende zaak” maar Frans is en blijft positief gestemd: “Hou vol, we staan op de drempel van iets nieuws. Niet bang zijn voor het nieuwe, het oude is voorbij....”

Bij zijn terugkomst in november was er ook vanuit de media aandacht voor zijn levenswerk in Papua. Er verschenen enkele indrukwekkend mooie interviews in Trouw (staat op onze website) en de Volkskrant (via Google te vinden) In de week voor Pasen gaf Frans al in een van zijn laatste Whatsapp berichten aan dat het einde snel naderde.

Hij vroeg mij om zijn dankbaarheid naar onze geloofsgemeenschap over te brengen, daar waar zijn roots liggen, daar waar hij zich zo mee verbonden heeft gevoeld. Nog recent heb ik kort telefonisch contact gehad. Ook toen weer die laatste groet, woorden van veel dankbaarheid en Godsvertrouwen met als afsluiting een afscheidsgroet, een vaarwel: ADIEU.

Ben van Blokland                 Klik hier voor het rouwbericht

Terug naar Startpagina    Berichten van de laatste jaren       Kerkdienstgemist (tot 15/6/20 online)    Interview Trouw

Frans L 7 Frans L 8Frans L 6Frans L 5Frans L 4Frans L 3Frans L 2
Frans L 1