R.K. Geloofsgemeenschap Geboorte Johannes de Doper - Montfoort-Linschoten

Kruispunt 125 FEEST3 oktober 2019 Ronde tafel: ‘Kerken en het gemeentebestuur‘

Na de succesvolle ‘Ronde Tafels’ vorig seizoen over samenwerking tussen de plaatselijke kerken en over de betekenis van de kerken voor het dorp wordt op donderdag 3 oktober 2019 weer een ‘Ronde Tafel’ georganiseerd in ’t Kruispunt aan de Nieuwe Zandweg.

Inwoners van Linschoten, leden en besturen van de plaatselijke geloofsgemeenschappen worden uitgenodigd om samen spreken over de vraag: ‘Op welke terreinen kunnen de burgerlijke gemeente en de kerken in Linschoten samenwerken?’ Gasten zijn: burgemeester Van Hartskamp-de Jong en wethouden Rensen. De avond begint om 20.00 uur, na afloop is er een hapje en een drankje.

De toegang is gratis.

Terug naar Startpagina
kaartje creatiefDe kaartenbak in de hal van de kerk is vervangen door een mooi handig draaibaar kaartenrek.
Om de voorraad weer eens flink aan te vullen willen we onder het genot van koffie/thee
op vrijdag 26 juli van 10.00 tot 12.00 uur in de Kleine Johannes kaartjes maken.

Vind je het leuk om je creativiteit te delen met ons dan ben je van harte welkom. koffie en koekje
Cock Vendrig en Mia van Jaarsveld

VormselZevengavenvdGeestOp 2 juni 2019 was de eerste bijeenkomst voor de Vormelingen samen met hun ouder(s) ter voorbereiding op het vormsel. Nadat de kinderen zich hadden voorgesteld, legde Marinka van der Zandt duidelijk uit wat het vormsel nu eigenlijk is.

De 7 gaven van de geest werden uitvoerig besproken: wijsheid, inzicht, liefde, sterkte, kennis, ontzag en verstand. Door deze uitleg was het makkelijker om een keuze te maken als je dat nog niet gedaan had. Wel of niet het sacrament van het Vormsel ontvangen in november? Wel of niet de laatste stap zetten? Met die laatste stap wordt het sacrament van het doopsel bevestigd en voltooid, je maakt daarmee dus iets af.

Doordat de uitleg van Marinka veel voorbeelden had, en benoemingen uit deze tijd werden de ouders en kinderen enthousiast. Na de zomervakantie zullen we met 12 kinderen starten met de voorbereidingen voor het vormsel.

Vormselwerkgroep Montfoort/Linschoten

Terug naar Startpagina
BrielleGaat u met de parochie mee naar Brielle ?

Gaat u mee met de parochie van de H. Drie-Eenheid naar Den Briel? Op Zaterdag 6 juli vindt de Nationale Bedevaart in het heiligdom van de HH. Martelaren van Gorcum plaats aan De Rik 5 te Brielle.

Onderdeel van de bedevaart is een pontificale eucharistieviering met Mgr. J.H.J. van den Hende als hoofdcelebrant. Thema is dit jaar ‘Geroepen!’. Het Koor Intermezzo verleent o.l.v. Marcel van der Poel de muzikale ondersteuning van de viering.

Brielle is het bekendste bedevaartsoord van Zuid-Holland. In het jaar 1572 werden op deze plaats 19 Rooms-Katholieke geestelijken uit Gorcum gemarteld en opgehangen omdat ze weigerden hun geloof in de eucharistie af te zweren. Op 29 juni 1867 vond hun heiligverklaring plaats.

Programma Nationale Bedevaart:

11.00 uur Pontificale eucharistieviering

13.30 uur Rozenkransgebed / Jongerenprogramma

12.30 uur LUNCH (ZELF BROODJES MEENEMEN EN DRINKEN!)

14.30 uur Kruisweg

15.30 uur Vesperviering met processie en pelgrimszegen

16.30 uur sluiting
 


Nieuw is dat bij de Nationale Bedevaart u de gelegenheid heeft om voor in de kerk de gerestaureerde reliekschrijn te zien. Deze is in mei jl. teruggeplaatst bij de opening van het bedevaartseizoen. Voor de jongere bedevaartgangers is er een ‘parallelprogramma’ met catechese tijdens het rozenkransgebed.

Herman Wijtten 2.pngRecent verscheen in het blad Mens&Missie een boeiend interview met pater Herman Wijtten. Met toestemming van uitgever van het blad hierbij de volledige tekst van het gesprek. Onderaan vindt u een link naar een pdf van het artikel en een link naar de website van Mensen met een Missie. We kunnen u dit blad van harte aanbevelen of meld u aan voor hun nieuwsbrief.

45+ is het aantal jaar dat zij verschillen.
Hoeveel verschillend zijn zij eigenlijk?
De mensen met een missie van toen en nu.
(Door: Femke van der Biezen)

“ZE STRAALDE ZOVEEL MENSELIJKHEID UIT DAT VERGEET IK NOOIT”

Begin jaren 60 vertrekt pater Herman Wijtten als jonge priester naar Washington om sociologie te studeren. Daarna woont en werkt hij in de Filipijnen en bezoekt vanuit Rome landen als India en Bolivia. ‘Mijn leven liep anders dan ik had bedacht’, deelt de pater met reporters Tessa en Stephanie.

We bellen aan bij een huis in een woonwijk in Nieuwegein. Naast de deurbel prijkt een bordje met ‘missionaire leefgemeenschap’. Pater Herman Wijtten (82) van de congregatie ‘Societas Verbi Divini’ opent de deur voor reporters Tessa Bootsman (34) en Stephanie Broekarts (30).

Varia
Wekelijks plaatsen wij in onze nieuwsbrief BIJ-Johannes onder VARIA korte reminders maar ook een selectie van berichten, activiteiten en wetenswaardigheden van ons en andere websites. Op deze (nieuwe) pagina een totaal overzicht van deze berichten die we daar eerder plaatsten.

Elke tekstregel omvat een link naar het bericht op deze of naar een externe website. De datum vóór het onderwerp is de datum waarop het bericht hier is geplaatst. De (datum) op het einde van het bericht/onderwerp is de datum van de betreffende activiteit.

Dauwtrappen 2Hemelvaartsdag verzamelde zich ruim 20 mensen om 7.00 uur bij De Rank. Een mooie traditie van dauwtrappen op deze dag voorafgaand aan de oecumenische voering. De morgenstond was minder van goud dan gehoopt. Maar slechts een enkel spettertje kon het humeur niet breken. Na een kort welkom en wat bagage voor onderweg vertrokken we voor de eerste minuten in stilte waarna er ruimschoots gelegenheid was voor vele geanimeerde gesprekken.

Ook onderweg was er even wat ruimte voor een bezinnende tekst over Hemelvaart. De route van ruim 9 km ging via Blokland, en de Tiendweg weer terug waar we (met een veldboeket) om 9.15 uur arriveerde voor een gezamenlijk ontbijt. Aansluitend om 10.00 uur was er een oecumenische viering met Ds. Martha Verstoep en Gerard Vendrig. Hierbij enkele sfeerfoto’s van deze wandeling. 

Jeanne van Buuren Het heeft de Koning behaagd om ‘onze’ Jeanne van Buuren-van Oostveen koninklijk te onderscheiden. Met deze woorden sloot burgemeester mevrouw mr. P.J. van Hartskamp - de Jong haar lovende toespraak af. Zij is trots op vrijwilligers en ook verheugd hen in het zonnetje te kunnen zetten. Inwoners die zich op een bijzondere manier en vooral al vele jaren hebben ingezet voor onze gemeenschap. Voor die inzet is Jeanne benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Vrijdagmorgen 26 april, de dag voor Koningsdag was zij nog niets vermoedend ingeroosterd als gastvrouw. Een taak die zij al meer dan veertig jaar met een gastvrije insteek vervuld. Vervanging was geregeld en vlak voor 10.00 uur werd Jeanne min of meer ontvoerd naar het St. Jozefgebouw. Naast Jeanne viel de eer ook te beurt aan mevrouw Van den Berg-Deurloo en de heer Severs uit Linschoten.

Deze welverdiende onderscheiding van Jeanne is vanwege haar jarenlange tomeloze inzet en betrokkenheid bij de kerk als gastvrouw. Maar ook haar werk voor de vrouwenorganisatie KVG en het winkeltje in Antoniushof.

Gedurende een aantal jaren was Jeanne lid van het Vredesplatform. Daar was ze onder meer betrokken bij het Vredesplein op de jaarmarkt, de herdenking van de ‘Dag van de Mensenrechten’ en het Platform Noodhulp Vluchtelingen. Ook vroeg zij nadrukkelijk aandacht voor het Manifest Verdraagzaam Montfoort en was zij betrokken bij de ontvangst van de Vrouwen van Srebenica in Montfoort. Daarnaast begeleidde zij in 2011 twee groepen Bosnische leraren tijdens hun kennismaking met Nederlands onderwijs.

paaswake 2019 3Vroeg in de morgen, op 21 april 2018, komen leden van de beide kerkgenootschappen naar ’t Kruispunt. Het is nog donker buiten. De eerste vogels laten zich horen. We gaan zitten in de kerk en zijn stil. Het is nog donker in de kerk. We luisteren naar muziek. Na een woord van welkom steken we de nieuwe Paaskaars aan.
paaswake 2019 4
We zingen onder pianobegeleiding van Cees de Heer ‘Zuivere vlam, verdrijf met je licht de schaduw van de dood.’ Gerard Vendrig spreekt een gebed uit. Jan van Vliet leest een deel van het Evangelie van Johannes. Aansluitend zingen we ‘De Heer is waarlijk opgestaan’. Dominee Rianne van der Nagel – Meter houdt een korte meditatie. We gaan met een bloem naar de begraafplaats. Het is inmiddels een beetje licht aan het worden.

John Vendrig spreekt een gebed uit. We zingen met elkaar zingen ‘U zij de glorie, Opgestane Heer.’ We leggen bloemen bij het houten kruis en bij graven van overleden- geliefden en gaan weer terug naar de kerk.

Esther musicalMusical ‘Ester’ in nieuw jasje.

Zondagmorgen 12 en 19 mei 2019 wordt de musical 'Ester' opgevoerd. Het is de bekende geschiedenis van het Joodse meisje Ester, dat koningin werd en haar volk redde van de ondergang.

Dit Bijbelverhaal wordt in een nieuw jasje gestoken. Door middel van verschillende Nederlandstalige popnummers wordt het spel van macht, angst, hoop en kracht vormgegeven.

Onder begeleiding van de band ‘Miracles’ gaan Cor den Boer, Remy van Keulen, Esther Kooij, ds. Rianne van der Nagel-Meter en Eduart Stigter het verhaal op een eigentijdse manier spelen.

Jong en wat ouder zijn van harte welkom op 12 mei 10.00 uur ’t Kruispunt, Nieuwe Zandweg, Linschoten en op 19 mei 10.00 uur De Rank, Verlengde Hoogstraat, Montfoort.

Toegang gratis.
 
Op zaterdag 13 april 2019 ging de groep die in onze kerk in de zomermaanden de rondleidingen verzorgt, op pad voor hun jaarlijkse uitje.
Dit jaarlijkse uitstapje is gezamenlijk met de rondleiders van de St. Janskerk in Linschoten en de Grote of St. Janskerk uit Montfoort. Deze keer was het witte kerkje in Lopikerkapel van de Ned. Hervormde Gemeente onze bestemming. We werden gastvrij ontvangen en na kennismaking met koffie en thee volgde een rondleiding. 

Dit bijzondere kerkje ligt enigszins verscholen tussen bebouwing  aan de Lopikerweg Oost. Het dateert uit 1450 en heeft sinds 1971 de status van rijksmonument. De kerk is in 1832 hersteld en in 1950 nogmaals geheel gerestaureerd. Bijzonder zijn o.a. de preekstoel, de klok en de wanden met opschriften van de tien geboden en de twaalf artikelen des geloofs, geschilderd in 1771 door P. Landzaat.
De gastheer leidde ons rond en wist veel te vertellen. Met een smakelijke lunch werd dit bezoek afgesloten.

Ook interesse om rondleider/gastdame/gastheer te worden? Zie 'rondleiders open kerk'. 
Lopikerkapel 1Lopikerkapel 2Lopikerkapel 3Terug naar startpagina
Goede Week en PasenPalmzondag Montfoort 10.00 uur
Wij gedenken jaarlijks de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem. In zijn tijd werd het joodse Pasen gevierd. De vele mensen in de stad verwelkomden hem met palmtakken. Al in de middeleeuwen kenden veel Europese steden processies, waarin Jezus' intocht in Jeruzalem werd gevierd. Optochten van kinderen met een palmpaasstok vinden hier hun oorsprong. Er is deze zondag een speciale kinderwoorddienst.

Voedselactie in de Goede Week
Deze begint dus op Palm- of Passiezondag en eindigt Tweede Paasdag. Het doel van de Goede Week is de overweging van het lijden en sterven van Christus. De laatste dagen van de Goede Week: Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag, vormen het hoogtepunt van de voorbereiding op Pasen. Vanaf Palmzondag begint de actie dat er voedsel wordt ingezameld voor de Voedselbank Montfoort-Linschoten.

Witte Donderdag: Montfoort 19.00 uur
Een week met indrukwekkende vieringen. Op zondag ‘het Hosanna’ tijdens Palmzondag. Op Witte Donderdag gedenken we dat Jezus voor de laatste keer het avondmaal hield met zijn leerlingen. Leerlingen gaan samen aan tafel met hun meester. Brood en wijn en woorden en gebaren worden tekens van liefde, vrede en vreugde. Een verhaal van dienstbaarheid en bescheidenheid. Er is een eucharistieviering met pastoor H van der Vegt en het Caeciliakoor.

Kerk in het parkElkaar ‘ontmoeten’ in het park

De geloofsgemeenschappen van PGM ‘De Rank’ en wij Johannes de Doper, hebben het initiatief genomen voor een bijzondere viering in het stadspark. Iedereen is van harte welkom bij deze bijzondere viering zonder drempels op zondag 7 juli, waar het gaat om ‘Ontmoeten’ We mogen gebruik maken van de grote STAM-tent. Voor de invulling is Jan Willem van der Straten, media theoloog gevraagd, de muzikale ondersteuning wordt verzorgd door het koor Hatikwa uit Nieuwegein.

De viering begint om 10.00 uur en duurt tot 11.00 uur. Als doel is dat er naast mensen van de beide geloofsgemeenschappen ook anderen belangstellenden komen, jong en oud, om in een informele, laagdrempelige omgeving - ongeacht afkomst of geloof - zich thuis en welkom te voelen. Het thema is: Ontmoeten. Wij bieden de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, maar ook om God te Ontmoeten. Er is een videoboodschap op facebook geplaatst om deze viering ook buiten onze eigen geloofsgemeenschap onder de aandacht te brengen. Klik hier en ga naar facebook om dit korte flimpje te bekijken.

Na afloop is er de gelegenheid om te picknicken. Iedereen is dan welkom. Aanvang picknick is rond 11.45 uur. Wij zorgen dat er koffie, thee en limonade is. Uit praktische overwegingen wordt u verzocht om zelf brood mee te nemen. Lijkt het u leuk om mee te helpen om dit evenement tot een succes te laten worden dan bent u van harte welkom. Hulp tijdens dit evenement kunnen we goed gebruiken!

Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Welkom1In het zomerseizoen, dit jaar van 3 juli tot 14 september 2019, staan de deuren van onze kerk ook op de woensdag- en zaterdagmiddag uitnodigend wijd open. De extra openingstijden zijn van 12.00 tot 16.00 uur. Welkom prijkt op de glazen binnendeur. Deze openstelling biedt bezoekers aan Montfoort een aardige gelegenheid om eens binnen te lopen tijdens hun wandel-, fiets- of vaartochtje door het Groene Hart. Voor anderen is er de behoefte om een kaarsje aan te steken of een boek te spotten.

We zorgen dat in de ruimte rustige muziek klinkt. Er ligt voor de bezoekers een flyer en een handige plattegrond met beschrijving van bezienswaardigheden (in meerdere talen). Maar voor de persoonlijke touche wordt het over het algemeen ook zeer op prijs gesteld als er iemand aanwezig is die iets kan vertellen over het gebouw en de bezienswaardigheden. Het aantal bezoekers wisselt sterk, soms lopen er diversen tegelijk rond maar het kan ook wel eens heel rustig stil zijn. Het contact en de gesprekken met de bezoekers zijn vaak best wel boeiend te noemen.

Er is een team van rondleiders die in de zomerperiode enkele keren daarvoor worden ingeroosterd. Dat team bestaat nu uit 14 personen: Bart Vlooswijk, Ben van Blokland, Frans Kemp, Helma Spruit, Joep Holtackers, Jules Langenberg, Kees van de Brink, Laus Koster, Liesbeth van Rooijen, Sjaak Spruit, Theo van Kortenhof, Ton van Es, Truus Huiden en Wim Baars. Tijdens de open dagen ben je altijd met zijn tweeën. Inroostering is in overleg en afhankelijk van beschikbare tijd.

Mariakapel leeg 2Doorlopende aandacht is wat het Maria (weg)kapelletje op Achthoven verdient. Op deze webpagina verzamelen wij deze informatie en het meest recente staat steeds bovenaan.

Maria op 15 augustus terug in de kapel op Achthoven

Het is een ware metamorfose. Het renoveren van de Mariakapel op Achthoven vordert gestaag. Naast een compleet nieuw hekwerk, schoonmaken en voegen, en het het nodige schilderwerk is het bijna klaar. De tweede helft van juli wordt de laatste hand gelegd aan het straatwerk om de kapel. Alles is dan ruimschoots klaar voor het terugplaatsen van Mara. Deze nis blijft leeg tot 15 augustus.

Op deze dag is de feestelijke terugplaatsing gepland. Daaraan voorafgaand is er deze donderdagavond, de feestdag van Maria ten Hemelopneming, om 19.00 uur een Eucharistieviering met pastor Henny Slot en het koor Cantemus. Na afloop wordt het beeld vanuit de kerk overgebracht naar Achthoven alwaar de kapel ook zal worden ingezegend. Daarbij is iedereen en in het bijzonder de bewoners van Achthoven en de betrokkenen bij deze renovatie van harte welkom.

Sinds jaar en dag heeft de familie Slot, in het bijzonder Jan zich om deze kapel bekommerd. Maar 'de tand des tijds' deed zijn werk. Op initiatief van enkele bewoners is gecoördineerd door Gerard Scholman in het voorjaar van 2019 het vervallen hekwerk vernieuwd. Het actiebanknummer van de parochie werd opengesteld en bracht in eerste aanleg ruim € 800,- op.

Er wordt nagedacht over de toekomst en het beheer. Maria is nu ook al is het meimaand tijdelijk uit de kapel en wordt op dit moment door Henny van der Kamp professioneel gerestaureerd. Ook is de groep van plan om naast het hek wat er nu echt weer fantastisch uitziet ook de rest gelijk aan te pakken. Het straatwerk opnieuw en gelijk wat ophogen de nis van Maria en het witte kruis erboven opschilderen. Ook de zwarte plaquette met de gouden letters AVE MARIA zal door Henny van de Kamp worden opgefrist.

Mooie herinneringen aan het kapelletje
Iemand maakte me erop attent mijn mooie herinneringen aan het Mariakapelletje met u als parochiaan te delen, en ja dat is ook leuk. Als jonge inwoner van Montfoort ging ik met mijn moeder als de werf gereven was op zaterdagmiddag de tuin in om bloemen te plukken voor in huis en voor Maria. Mijn zusje en ik kregen dan een salataflesje van Calvé met water mee en een bosje bloemen om bij Maria in het kapelletje te zetten.

Gebedssnoer Wist u dat er naast onze Rozenkrans nog veel meer gebedssnoeren zijn? Veel Godsdiensten hebben een eigen gebedssnoer, met een eigen naam en eigen symboliek.
Het aantal kralen en de kleuren van de kralen zijn niet per toeval gekozen. Ook achter de materialen schuilen symbolieken. Bovendien kent ieder gebedssnoer zijn eigen gebeden of mantra’s.

In het eerste deel van deze workshop maakt u kennis met verschillende gebedssnoeren en hun symbolieken in een notendop maar gaat u vooral zelf aan de slag. U gaat op zoek naar uw eigen getallensymboliek, kleursymboliek en eventueel spiritueel symbool. Om daar vervolgens met eigen technieken en verschillende materialen een mooi eigentijds gebedssnoer van te maken.

In het tweede deel maakt u eigen mantra’s of gebeden bij het gebedssnoer. U gaat dus met een totaalpakketje naar huis.

Bent u geïnspireerd geraakt, benieuwd, heeft u wel zin om spiritueel, ontspannend, creatief bezig te zijn?
Geeft u zich dan op via onderstaand mailadres.

Schoonmaak klus opuimdagOp zaterdag 11 mei 2019 hebben we met een groep van ca 20 personen alles in en rond de kerk weer spic en span gemaakt.

De laatste gerestaureerde ramen waren net teruggeplaatst en nu ziet alles er weer keurig uit. Fijn dat we dit met elkaar gedaan hebben en het was ook weer een gezellige dag.

Gerda, Hanneke en Nel: bedankt voor de soep en broodjes.
Allen die mee geholpen hebben hartelijk dank.
Nogmaals dank en volgend jaar zullen we weer zo’n dag organiseren.

Namens de kerkcommissie, Ad Vendrig
Onderstaande foto's geven een impressie van de diversiteit van de werkzaamheden

KWD
Overzichtspagina actueel nieuws van de kinderwoorddiensten.

Op deze pagina staat een aantal weken voorafgaand de inhoudelijke aankondiging van de eerst aankomende kinderwoorddienst.
Daarna een overzicht van data voor de komende periode. Afsluitend enkele terugblikken van recente vieringen.
Algemene informatie over de werkgroep (samenstelling, werkwijze en contactgegevens) kunt u elders op de website vindenZondag 23 juni 2019 - Sint Jansfeest - een terugblik.kwd COLLAGE

Zondag 23 juni was de laatste kinderwoorddienst voor de zomervakantie. We hebben het jaar feestelijk afgesloten. Met een gezellig groepje kinderen bekeken we een filmpje over Johannes de Doper, we vieren immers zijn geboortedag op 23 juni. Na het filmpje volgde een vragenspel over Jezus en Johannes. Wat wisten de kinderen veel vragen goed te beantwoorden. Knap hoor! Daarna was het tijd voor spelletjes en lekkers in de parochietuin. We hebben ook mooie bloemzaadjes geplant. Wij wensen iedereen alvast een hele fijne zomer en tot na de vakantie!


Overige data kinderwoorddiensten voor de komende tijd:
22 september     

Pro Voce Sabet Mater 2Vocaal Ensemble Pro Voce zong het Stabat Mater.

Zondagmiddag 28 april jl. voerde vocaal ensemble Pro Voce het Stabat Mater uit van G.B. Pergolesi. Onder directie van Ellen Looyestein, die ook de solostukken voor haar rekening nam, konden de ca. 80 bezoekers genieten van deze mooie muziek. Arie Hardijzer begeleidde op het orgel en Ineke Grootegoed verzorgde de voordrachtteksten.
Een verstild uur en een mooie uitvoering door Pro Voce. De bezoekers bedankten dan ook met een warm applaus.


Het Stabat Mater is een van de beroemdste Latijnse gebeden die uit de Middeleeuwen zijn overgeleverd. Vele componisten hebben de devote tekst op muziek gezet, maar de compositie van G.B. Pergolesi is wel een van de meest aangrijpende.

Hij schreef het stuk vlak voor hij stierf, in 1736, 26 jaar oud, in opdracht van de Broederschap van S. Maria dei Sette Dolori in Napels. Zijn in die tijd ongebruikelijke harmonieën maakt dat het Stabat Mater een nog steeds ontroerende verklanking is van bitterzoete devotie.

 
Terug naar Startpagina                    
Voedselbankaktie 2019 1Inzameling voor de voedselbank in de Goede week

Ook dit jaar willen we voor de gezinnen die door economische omstandigheden zodanig in de problemen zijn gekomen, dat zelfs het kopen van de eerste levensbehoeftes al moeilijk wordt, voedsel inzamelen voor de voedselbank.

De Voedselbank Montfoort-Linschoten ziet het aantal klanten jaarlijks groeien en doordat winkels ook moeten bezuinigen krijgen ze minder gratis voedsel aangeleverd om aan de cliënten uit te delen.

Als christenen zijn we geroepen om onze naaste daar waar mogelijk bij te staan. Daarom willen we, net als de succesvol verlopen acties van vorig jaren, in de goede week deze actie herhalen.

Tussen Palmzondag tot en met 2e paasdag is er de mogelijkheid om voedsel in te leveren, voorafgaand aan de vieringen in Linschoten en Montfoort en in de Goede Week van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 – 12.00 uur in de hal van de kerk.

Er staan weer manden klaar om uw producten in te doen. Wij zorgen dan dat uw gaven bij de voedselbank terechtkomt en via hen bij de noodlijdende gezinnen.

Kruispunt 125 FEESTKerkenveiling was een groot succes!

De zesde Kerkenveiling in Linschoten op zaterdag 6 april 2019 stond in het teken van het jubileum ‘125 jaar ’t Kruispunt’ en was weer een groot succes. De kerkzaal was gezellig ingericht, alle plaatsen waren bezet. De verkoop werd ondersteund door een uitstekende beamer presentatie van de aangeboden artikelen.

De totaal opbrengst was maar liefst € 14.000. Van dit bedrag gaat 10%, € 1400 naar Hospice de Mantelmeeuw in Woerden. Er waren ruim 125 kavels aangeboden door leden van de beide geloofsgemeenschappen en door goede gevers uit de plaatselijke middenstand. Onder leiding van de enthousiaste en creatieve veilingmeester, Teun Hoogendoorn, werden mooie bedragen ingezet en betaald; het geheel vond plaats onder het toeziend oog van notaris Udo Louwerens.


Op zaterdag 6 april 2019 is er weer een Oecumenische Kerkenveiling in kerkgebouw ’t Kruispunt in Linschoten. We gaan het kerkgebouw niet verkopen, maar in het kerkgebouw een bijzondere verkoping houden. Het is alweer 3 jaar geleden dat de laatste kerkenveiling heeft plaatsgevonden, dus hoog tijd voor een nieuwe editie. Dit keer staat de veiling in het teken van het 125-jarig jubileum van de Protestantse Gemeente Linschoten.

De leden van de Protestantse Gemeente van Linschoten en de Rooms Katholieke geloofsgemeenschap Montfoort/Linschoten wordt weer gevraagd producten en/of diensten en/of anderszins interessante koopwaar beschikbaar te stellen voor de verkoop. Dat kan zijn een bijzonder schilderij of een boek zijn, maar ook eieren, een kaas of een zelfgebakken appeltaart. Bij diensten kan worden gedacht aan huiswerkhulp, babysit, 1 dag(deel) de tuin opknappen, een weekend in de caravan etc. Bij eerdere kerkenveilingen waren met name de diners aan huis zeer gewild en brachten mooie bedragen op. Aanvullend kunnen wij nu (28 maart) ook de catagolus van de veiling online beschikbaar stellen. KLIK HIER OM DEZE CATALOGUS in te zien. Er zijn maar liefst 125 mooie producten en diensten ingebracht.

spaarbuisEen mooi resultaat

De inzameling van alle Jumbozegeltjes voor een boodschappenpakket is mooi afgerond.
In totaal zijn er samen met de Rank 27 pakketten (ter waarde van € 50,-) bij elkaar gespaard voor de Voedselbank.
Mede namens hen hartelijk dank aan de deelnemers! 

Spaart u ook mee?

Ook dit jaar geeft de (voorheen Emté) Jumbo supermarkt gratis boodschappen weg! Tot en met dinsdag 16 april 2019 krijgt u bij de Jumbo zegeltjes voor een gratis boodschappenpakket ter waarde van ruim € 50,00!

Graag willen wij, geloofsgemeenschap van de Rank en de RK Kerk, deze zegels doneren aan de Voedselbank. Vraag dus altijd om zegeltjes bij de kassa, ook als u ze niet zelf gebruikt. Schenk ze dan en deponeer de zegeltjes in de doos in de hal van De Rank (woensdag- en zondagmorgen) of in de spaarbuis in de RK Kerk (dagelijks tussen 10.00 en 12.00 uur). Ook bij kapsalon Haar & Zo, Lange Kerkstraat 14a kunt u de zegels inleveren.
Inleveren kan tot uiterlijk zaterdag 20 april. Daarna hebben de zegels en spaarkaarten geen waarde meer. 

De bezoekers van de Voedselbank zijn u dankbaar voor zo’n rijkelijk gevuld boodschappenpakket.
Terug naar Startpagina
liturgische schikking 3 2019Liturgische schikking in de veertigdagentijd

De zondagen van de veertigdagentijd nodigen ons uit tot bezinning. Het is een tijd van verdieping. De vastenperiode biedt de mogelijkheid om op een of een andere manier uitdrukking te geven aan dingen die er werkelijk toe doen. Dit kan mede door gebruik te maken van een symbolische en liturgische schikking, afgestemd op het thema of de lezingen van die zondagen. Het is een andere wijze van bloemschikken, kijkend naar de zeggingskracht van bloemen, takken en diverse materialen.

De ‘Bloemengroep liturgie’ verzorgt in de periode naar Pasen wekelijks een liturgische schikking. Zij werken met de inspiratie die het project van de Vastenactie ons aanbiedt.
Het centrale thema van de vasten is ‘Mens waar ben je’. Daarnaast is er een subthema met een schikking bij het weekend.

Wij zullen er elke week niet alleen in de viering aandacht aan besteden, maar ook hier op de website en in onze wekelijkse nieuwsbrief. De meest recente schikking staat na deze inleiding bovenaan. We zullen er alle vijf zondagen en Palmpasen aandacht aan besteden.

DE SCHIKKING VAN PALMZONDAG
De schikking omvat zand, krant, palmtakjes rozebottels en stenen.
Deze zondag het vergaal van de intocht van Jezus in Jeruzalem

Zand vormt een weg, de weg die we gegaan zijn door de vastentijd heen. Een weg naar nieuw leven door de dood heen.

De krant gaat over het leven van alledag, vol tegenstrijdigheden. Onze levensweg is een weg waarbij nogal wat hobbels te nemen zijn. Een weg van vallen en opstaan. Maar geen doodlopende weg.

De Palmtakjes verwijzen naar de intocht van Jezus in Jeruzalem. De tegenstrijdigheid die in het Evangelie, doorklinkt, baant zich een weg.

Rozenbottels dragen doornen, als beeld van de moeilijke situaties die een mens tegenkomt op zijn levensweg. Maar ze zijn ook een beeld van de vrucht die liefde heet.

Stenen liggen langs de kant van de weg: Ik zeg U: ‘Als zij zwijgen zullen de stenen roepenklinkt er in de lezingen van deze zondag

code MusicOm het jaar wordt er door Code-Music een nationaal middenkorenfestival georganiseerd. New Generation heeft zich daar deze keer voor ingeschreven. Dat betekende dat er een gedegen voorbereiding moest plaatsvinden, want er werd heel wat van ons gevraagd. Na een inzinglied - wij hebben daarvoor gekozen voor ‘In winter gevangen’- mocht er een vrij nummer gekozen worden. In ons geval was dat ‘Naar wat ongrijpbaar is’. Vervolgens was er een verplicht nummer: ‘Sure on this Shining night’. Dit zesstemmige nummer was nieuw voor ons en kostte veel voorbereidingstijd. Tenslotte moesten we een themanummer kiezen. Voor ons was dat ´You raise me up´

Het festival vond plaats op zaterdag 16 maart j.l. in de St. Martinuskerk in Hoogland. Er hadden uiteindelijk zeven koren voor ingeschreven.

Naarmate we dichter bij de 16e maart kwamen, werd er steeds serieuzer geoefend. Er werd zelfs een extra avond ingelast. Er groeide een soort spanning, strakke gezichten, eindeloos herhalen, dit nog wat beter en daar even op letten. In de laatste week gingen er steeds meer appjes rond en aan alles was te merken dat we ervoor gingen.

En toen was het zover. Vol goede moed togen we naar Hoogland. Het was een dag om een beeld te krijgen van zes andere koren. Heerlijk om naar hen te luisteren: prachtige liederen en een bron van inspiratie. Bovendien was het ook een mooie gelegenheid om te zien hoe je daar als New Generation tussen staat. Maar het was ook een dag dat we de competitie met andere koren zouden aangaan.

Om 11.15 uur ging het ´los´. Joko uit Leidschendam zong als eerste en we hadden niet direct het gevoel dat wij dat niveau niet haalden. We luisterden vervolgens -met twee pauzes tussendoor- naar Intermezzo uit Gorinchem, Katharsis uit Tilburg, Incanto uit Zoetermeer en His Revolution uit Waddinxveen. Daarna waren wij aan de beurt. Het was inmiddels half drie. We zongen in in een klein aangrenzend kapelletje. Het klonk fantastisch. Als dit het ging worden...

SamskledingactieSam's kledingactie is op zaterdag 13 april. Deze jaarlijkse inzamelactie is voor Mensen in Nood.
Misschien heeft u al een en ander klaar staan of bent u van plan de komende week nog eens te kijken wat u wilt opruimen. 'Sam' is er blij mee. Te denken valt aan bruikbare kleding, huishoudtextiel, schoenen e.d. U kunt deze dag uw kleding bij de achterdeur van de kerk afgeven van 9.00 tot 12.00 uur. Wat u precies wel en niet mag aanleveren vindt u op de website, klik hier. Graag uw spullen inleveren in gesloten plastic zakken achterin de hal van de kerk.

Sam's kledingactie is een eenvoudige manier van hulp. Miljoenen mensen moeten in rampgebieden zien te overleven. Sam's kledingactie zet zich in voor deze mensen.

Ook al is het deze dag lentemarkt in Montfoort, de kerk is als u veel te vervoeren hebt (ook met de auto) via de Heiliglevenstraat normaal bereikbaar


Hongerdoek 2019 2Thema: Mens waar ben je.

Dit jaar is een prachtig hongerdoek gemaakt door Uwe Appold uit Duitsland.

Wat opvalt is het grote blauwe vlak, lucht en water? Ook zie je geen afbeelding van mensen op het doek.
In Genesis 9 vraagt God, na het eten van de appel van de boom, aan Adam: ¨waar ben je?¨

In deze veertigdagentijd kunnen ook wij ons de vraag stellen: mens waar ben je?
Waarin zie ik mijn verantwoordelijk voor mijzelf, voor onze medemens, voor onze aarde?
Mens, wat doe jij.. welke richting ga je op.. wat is jouw doel, jouw toekomst. Waar ga je heen?

Een mooie uitdaging om over na te denken in deze voorbereidingstijd op Pasen.
Op zaterdag 30 maart (Linschoten) en zondag 7 april 2019 (Montfoort) was er aandacht in de vieringen voor dit hongerdoek.

© 3eenheidparochie 2012 - 2019          --- AVG-verklaringen --- ↑ Top