R.K. Geloofsgemeenschap Geboorte Johannes de Doper - Montfoort-Linschoten

Herman Wijtten 2.pngRecent verscheen in het blad Mens&Missie een boeiend interview met pater Herman Wijtten. Met toestemming van uitgever van het blad hierbij de volledige tekst van het gesprek. Onderaan vindt u een link naar een pdf van het artikel en een link naar de website van Mensen met een Missie. We kunnen u dit blad van harte aanbevelen of meld u aan voor hun nieuwsbrief.

45+ is het aantal jaar dat zij verschillen.
Hoeveel verschillend zijn zij eigenlijk?
De mensen met een missie van toen en nu.
(Door: Femke van der Biezen)

“ZE STRAALDE ZOVEEL MENSELIJKHEID UIT DAT VERGEET IK NOOIT”

Begin jaren 60 vertrekt pater Herman Wijtten als jonge priester naar Washington om sociologie te studeren. Daarna woont en werkt hij in de Filipijnen en bezoekt vanuit Rome landen als India en Bolivia. ‘Mijn leven liep anders dan ik had bedacht’, deelt de pater met reporters Tessa en Stephanie.

We bellen aan bij een huis in een woonwijk in Nieuwegein. Naast de deurbel prijkt een bordje met ‘missionaire leefgemeenschap’. Pater Herman Wijtten (82) van de congregatie ‘Societas Verbi Divini’ opent de deur voor reporters Tessa Bootsman (34) en Stephanie Broekarts (30).

Varia
Wekelijks plaatsen wij in onze nieuwsbrief BIJ-Johannes onder VARIA korte reminders maar ook een selectie van berichten, activiteiten en wetenswaardigheden van ons en andere websites. Op deze (nieuwe) pagina een totaal overzicht van deze berichten die we daar eerder plaatsten.

Elke tekstregel omvat een link naar het bericht op deze of naar een externe website. De datum vóór het onderwerp is de datum waarop het bericht hier is geplaatst. De (datum) op het einde van het bericht/onderwerp is de datum van de betreffende activiteit.


dauwtrappen30 Mei Hemelvaart beginnen we met dauwtrappen.

Ook dit jaar organiseert de Werkgroep Oecumene Montfoort (WOM) weer voor iedereen die zin heeft op Hemelvaart: dauwtrappen. We vertrekken om 7.00 uur bij de Rank, Verlengde Hoogstraat 26, Montfoort.

Er is een mooie, niet al te lange wandeling door de natuur uitgezet. Onderweg zullen er een paar korte bezinnende momenten zijn.

Om 9.00 uur zijn we weer in de Rank, waar we gezellig met elkaar een broodje eten. Er is koffie en thee. Het is handig als u even opgeeft als u mee wilt lopen en een broodje mee eet. Meld dit bij Gerard Vendrig.
Om 10.00 uur sluiten we in de Rank af met een oecumenische viering, waar iedereen van harte bij is uitgenodigd.

NB In onze kerk is er geen viering.

Terug naar Startpagina           Aanmelden bij Gerard Vendrig - klik hier voor contactformulier
Jeanne van Buuren Het heeft de Koning behaagd om ‘onze’ Jeanne van Buuren-van Oostveen koninklijk te onderscheiden. Met deze woorden sloot burgemeester mevrouw mr. P.J. van Hartskamp - de Jong haar lovende toespraak af. Zij is trots op vrijwilligers en ook verheugd hen in het zonnetje te kunnen zetten. Inwoners die zich op een bijzondere manier en vooral al vele jaren hebben ingezet voor onze gemeenschap. Voor die inzet is Jeanne benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Vrijdagmorgen 26 april, de dag voor Koningsdag was zij nog niets vermoedend ingeroosterd als gastvrouw. Een taak die zij al meer dan veertig jaar met een gastvrije insteek vervuld. Vervanging was geregeld en vlak voor 10.00 uur werd Jeanne min of meer ontvoerd naar het St. Jozefgebouw. Naast Jeanne viel de eer ook te beurt aan mevrouw Van den Berg-Deurloo en de heer Severs uit Linschoten.

Deze welverdiende onderscheiding van Jeanne is vanwege haar jarenlange tomeloze inzet en betrokkenheid bij de kerk als gastvrouw. Maar ook haar werk voor de vrouwenorganisatie KVG en het winkeltje in Antoniushof.

Gedurende een aantal jaren was Jeanne lid van het Vredesplatform. Daar was ze onder meer betrokken bij het Vredesplein op de jaarmarkt, de herdenking van de ‘Dag van de Mensenrechten’ en het Platform Noodhulp Vluchtelingen. Ook vroeg zij nadrukkelijk aandacht voor het Manifest Verdraagzaam Montfoort en was zij betrokken bij de ontvangst van de Vrouwen van Srebenica in Montfoort. Daarnaast begeleidde zij in 2011 twee groepen Bosnische leraren tijdens hun kennismaking met Nederlands onderwijs.

paaswake 2019 3Vroeg in de morgen, op 21 april 2018, komen leden van de beide kerkgenootschappen naar ’t Kruispunt. Het is nog donker buiten. De eerste vogels laten zich horen. We gaan zitten in de kerk en zijn stil. Het is nog donker in de kerk. We luisteren naar muziek. Na een woord van welkom steken we de nieuwe Paaskaars aan.
paaswake 2019 4
We zingen onder pianobegeleiding van Cees de Heer ‘Zuivere vlam, verdrijf met je licht de schaduw van de dood.’ Gerard Vendrig spreekt een gebed uit. Jan van Vliet leest een deel van het Evangelie van Johannes. Aansluitend zingen we ‘De Heer is waarlijk opgestaan’. Dominee Rianne van der Nagel – Meter houdt een korte meditatie. We gaan met een bloem naar de begraafplaats. Het is inmiddels een beetje licht aan het worden.

John Vendrig spreekt een gebed uit. We zingen met elkaar zingen ‘U zij de glorie, Opgestane Heer.’ We leggen bloemen bij het houten kruis en bij graven van overleden- geliefden en gaan weer terug naar de kerk.

Esther musicalMusical ‘Ester’ in nieuw jasje.

Zondagmorgen 12 en 19 mei 2019 wordt de musical 'Ester' opgevoerd. Het is de bekende geschiedenis van het Joodse meisje Ester, dat koningin werd en haar volk redde van de ondergang.

Dit Bijbelverhaal wordt in een nieuw jasje gestoken. Door middel van verschillende Nederlandstalige popnummers wordt het spel van macht, angst, hoop en kracht vormgegeven.

Onder begeleiding van de band ‘Miracles’ gaan Cor den Boer, Remy van Keulen, Esther Kooij, ds. Rianne van der Nagel-Meter en Eduart Stigter het verhaal op een eigentijdse manier spelen.

Jong en wat ouder zijn van harte welkom op 12 mei 10.00 uur ’t Kruispunt, Nieuwe Zandweg, Linschoten en op 19 mei 10.00 uur De Rank, Verlengde Hoogstraat, Montfoort.

Toegang gratis.
 
Op zaterdag 13 april 2019 ging de groep die in onze kerk in de zomermaanden de rondleidingen verzorgt, op pad voor hun jaarlijkse uitje.
Dit jaarlijkse uitstapje is gezamenlijk met de rondleiders van de St. Janskerk in Linschoten en de Grote of St. Janskerk uit Montfoort. Deze keer was het witte kerkje in Lopikerkapel van de Ned. Hervormde Gemeente onze bestemming. We werden gastvrij ontvangen en na kennismaking met koffie en thee volgde een rondleiding. 

Dit bijzondere kerkje ligt enigszins verscholen tussen bebouwing  aan de Lopikerweg Oost. Het dateert uit 1450 en heeft sinds 1971 de status van rijksmonument. De kerk is in 1832 hersteld en in 1950 nogmaals geheel gerestaureerd. Bijzonder zijn o.a. de preekstoel, de klok en de wanden met opschriften van de tien geboden en de twaalf artikelen des geloofs, geschilderd in 1771 door P. Landzaat.
De gastheer leidde ons rond en wist veel te vertellen. Met een smakelijke lunch werd dit bezoek afgesloten.

Ook interesse om rondleider/gastdame/gastheer te worden? Zie 'rondleiders open kerk'. 
Lopikerkapel 1Lopikerkapel 2Lopikerkapel 3Terug naar startpagina
Goede Week en PasenPalmzondag Montfoort 10.00 uur
Wij gedenken jaarlijks de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem. In zijn tijd werd het joodse Pasen gevierd. De vele mensen in de stad verwelkomden hem met palmtakken. Al in de middeleeuwen kenden veel Europese steden processies, waarin Jezus' intocht in Jeruzalem werd gevierd. Optochten van kinderen met een palmpaasstok vinden hier hun oorsprong. Er is deze zondag een speciale kinderwoorddienst.

Voedselactie in de Goede Week
Deze begint dus op Palm- of Passiezondag en eindigt Tweede Paasdag. Het doel van de Goede Week is de overweging van het lijden en sterven van Christus. De laatste dagen van de Goede Week: Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag, vormen het hoogtepunt van de voorbereiding op Pasen. Vanaf Palmzondag begint de actie dat er voedsel wordt ingezameld voor de Voedselbank Montfoort-Linschoten.

Witte Donderdag: Montfoort 19.00 uur
Een week met indrukwekkende vieringen. Op zondag ‘het Hosanna’ tijdens Palmzondag. Op Witte Donderdag gedenken we dat Jezus voor de laatste keer het avondmaal hield met zijn leerlingen. Leerlingen gaan samen aan tafel met hun meester. Brood en wijn en woorden en gebaren worden tekens van liefde, vrede en vreugde. Een verhaal van dienstbaarheid en bescheidenheid. Er is een eucharistieviering met pastoor H van der Vegt en het Caeciliakoor.

Kerk in het parkBij een groep mensen binnen de Protestantse Gemeente Montfoort en de RK Parochie in Montfoort leeft al een tijdje het idee om in de zomer een keer een kerkdienst te organiseren in de open lucht. Zomaar ergens buiten in Montfoort.

Het doel hiervan is om over de grenzen van de beide kerken heen te stappen om in een totaal andere omgeving andere Montfoorters te ontmoeten en de boodschap van God met elkaar te delen. En dat in een informele, laagdrempelige omgeving waar iedereen -ongeacht afkomst of geloof- zich thuis en welkom voelt.

Joke de Ruiter: “We hebben voor de uitvoering van dit evenement contact gezocht met STAM. Zij zetten immers al een aantal keer per jaar de tent neer in het park voor diverse buitenactiviteiten. STAM reageerde direct enthousiast. We zijn erg blij met deze samenwerking. De STAM laat de tenten en faciliteiten zoals stroom en toiletwagens belangeloos een dagje langer staan. Ook zorgen ze dat alles op zondagochtend schoon is van de zeskamp en feestavond van de zaterdag”

Zo is er eigenlijk een nieuw evenement in Montfoort geboren: “Kerk in het Park” op zondag 7 juli om 10.00 uur. Het wordt dan voor het eerst in de geschiedenis van Montfoort dat er een kerkdienst in het park gehouden wordt. Daar moet je gewoon bij geweest zijn, aldus een enthousiaste Joke. Inmiddels zijn de voorbereidingen al van start gegaan. In de projectgroep zitten Gerard Vendrig, Evert Versloot, Martha Verstoep, Marja van den Pol en Joke de Ruiter.

Welkom1In het zomerseizoen, dit jaar van 3 juli tot 14 september 2019, staan de deuren van onze kerk ook op de woensdag- en zaterdagmiddag uitnodigend wijd open. De extra openingstijden zijn van 12.00 tot 16.00 uur. Welkom prijkt op de glazen binnendeur. Deze openstelling biedt bezoekers aan Montfoort een aardige gelegenheid om eens binnen te lopen tijdens hun wandel-, fiets- of vaartochtje door het Groene Hart. Voor anderen is er de behoefte om een kaarsje aan te steken of een boek te spotten.

We zorgen dat in de ruimte rustige muziek klinkt. Er ligt voor de bezoekers een flyer en een handige plattegrond met beschrijving van bezienswaardigheden (in meerdere talen). Maar voor de persoonlijke touche wordt het over het algemeen ook zeer op prijs gesteld als er iemand aanwezig is die iets kan vertellen over het gebouw en de bezienswaardigheden. Het aantal bezoekers wisselt sterk, soms lopen er diversen tegelijk rond maar het kan ook wel eens heel rustig stil zijn. Het contact en de gesprekken met de bezoekers zijn vaak best wel boeiend te noemen.

Er is een team van rondleiders die in de zomerperiode enkele keren daarvoor worden ingeroosterd. Dat team bestaat nu uit 14 personen: Bart Vlooswijk, Ben van Blokland, Frans Kemp, Helma Spruit, Joep Holtackers, Jules Langenberg, Kees van de Brink, Laus Koster, Liesbeth van Rooijen, Sjaak Spruit, Theo van Kortenhof, Ton van Es, Truus Huiden en Wim Baars. Tijdens de open dagen ben je altijd met zijn tweeën. Inroostering is in overleg en afhankelijk van beschikbare tijd.

mariakapel detail.jpgActie voor Mariakapel op Achthoven

Achthoven is in actie! De Mariakapel aan de N228 nabij de Slotlaan is een pareltje aan de toegangsweg naar Montfoort. Het is door de gemeente aangemerkt als gemeentelijk monument. Deze kapel wordt al vele jaren op orde gehouden door Jan Slot. Het hekwerk rond het bijzondere kapelletje was al jaren in slechte staat.

Een groep buurtbewoners is onder leiding van Gerard Scholman in actie gekomen en hebben het initiatief genomen om een nieuw hek te plaatsen. Vrijdag 22 maart 2019 werd een nieuw hekwerk geplaatst. Het is een flinke kostenpost waar de groep betrokken buurtbewoners zelf voor opdraaien.

Waardeert u het ook dat het kapelletje er weer mooi bijstaat? Misschien heeft u er dan ook wel een kleine bijdrage voor over. Als geloofsgemeenschap zijn we blij met dit initiatief.

Om ook in actie te kunnen komen stellen we het actiebanknummer van de parochie open voor donaties.
U kunt desgewenst uw bijdrage overmaken naar banknummer NL 47 RABO 0329 6871 74 t.n.v. Parochie H Drie-eenheid/ Johannes de Doper. Graag onder vermelding van 'Mariakapel'. Deze bankrekening wordt gebruikt voor tijdelijke (diaconale) acties binnen onze geloofsgemeenschap.

In onze nieuwsbrief, via BIJeen en Facebook hebben wij aandacht besteed aan dit initiatief. Het heeft tot nu toe (1 mei 2019) een mooi bedrag van ruim €800,- opgeleverd. In de komende BIJeen van begin juni 2019 meer over de toekomst en het beheer. Wie het van plan was maar er nog niet aan toegekomen iets te doneren uw bijdrage is uiteraard nog welkom.

Gebedssnoer Wist u dat er naast onze Rozenkrans nog veel meer gebedssnoeren zijn? Veel Godsdiensten hebben een eigen gebedssnoer, met een eigen naam en eigen symboliek.
Het aantal kralen en de kleuren van de kralen zijn niet per toeval gekozen. Ook achter de materialen schuilen symbolieken. Bovendien kent ieder gebedssnoer zijn eigen gebeden of mantra’s.

In het eerste deel van deze workshop maakt u kennis met verschillende gebedssnoeren en hun symbolieken in een notendop maar gaat u vooral zelf aan de slag. U gaat op zoek naar uw eigen getallensymboliek, kleursymboliek en eventueel spiritueel symbool. Om daar vervolgens met eigen technieken en verschillende materialen een mooi eigentijds gebedssnoer van te maken.

In het tweede deel maakt u eigen mantra’s of gebeden bij het gebedssnoer. U gaat dus met een totaalpakketje naar huis.

Bent u geïnspireerd geraakt, benieuwd, heeft u wel zin om spiritueel, ontspannend, creatief bezig te zijn?
Geeft u zich dan op via onderstaand mailadres.

Schoonmaak klus opuimdagOp zaterdag 11 mei 2019 hebben we met een groep van ca 20 personen alles in en rond de kerk weer spic en span gemaakt.

De laatste gerestaureerde ramen waren net teruggeplaatst en nu ziet alles er weer keurig uit. Fijn dat we dit met elkaar gedaan hebben en het was ook weer een gezellige dag.

Gerda, Hanneke en Nel: bedankt voor de soep en broodjes.
Allen die mee geholpen hebben hartelijk dank.
Nogmaals dank en volgend jaar zullen we weer zo’n dag organiseren.

Namens de kerkcommissie, Ad Vendrig
Onderstaande foto's geven een impressie van de diversiteit van de werkzaamheden

KWD
Overzichtspagina actueel nieuws van de kinderwoorddiensten.

Op deze pagina staat een aantal weken voorafgaand de inhoudelijke aankondiging van de eerst aankomende kinderwoorddienst.
Daarna een overzicht van data voor de komende periode. Afsluitend enkele terugblikken van recente vieringen.
Algemene informatie over de werkgroep (samenstelling, werkwijze en contactgegevens) kunt u elders op de website vindenOp zondag 23 juni, Sint Jansfeest,  is de volgende kinderwoorddienst.Overige data kinderwoorddiensten voor de komende tijd:
22 september     

Pro Voce Sabet Mater 2Vocaal Ensemble Pro Voce zong het Stabat Mater.

Zondagmiddag 28 april jl. voerde vocaal ensemble Pro Voce het Stabat Mater uit van G.B. Pergolesi. Onder directie van Ellen Looyestein, die ook de solostukken voor haar rekening nam, konden de ca. 80 bezoekers genieten van deze mooie muziek. Arie Hardijzer begeleidde op het orgel en Ineke Grootegoed verzorgde de voordrachtteksten.
Een verstild uur en een mooie uitvoering door Pro Voce. De bezoekers bedankten dan ook met een warm applaus.


Het Stabat Mater is een van de beroemdste Latijnse gebeden die uit de Middeleeuwen zijn overgeleverd. Vele componisten hebben de devote tekst op muziek gezet, maar de compositie van G.B. Pergolesi is wel een van de meest aangrijpende.

Hij schreef het stuk vlak voor hij stierf, in 1736, 26 jaar oud, in opdracht van de Broederschap van S. Maria dei Sette Dolori in Napels. Zijn in die tijd ongebruikelijke harmonieën maakt dat het Stabat Mater een nog steeds ontroerende verklanking is van bitterzoete devotie.

 
Terug naar Startpagina                    
Voedselbankaktie 2019 1Inzameling voor de voedselbank in de Goede week

Ook dit jaar willen we voor de gezinnen die door economische omstandigheden zodanig in de problemen zijn gekomen, dat zelfs het kopen van de eerste levensbehoeftes al moeilijk wordt, voedsel inzamelen voor de voedselbank.

De Voedselbank Montfoort-Linschoten ziet het aantal klanten jaarlijks groeien en doordat winkels ook moeten bezuinigen krijgen ze minder gratis voedsel aangeleverd om aan de cliënten uit te delen.

Als christenen zijn we geroepen om onze naaste daar waar mogelijk bij te staan. Daarom willen we, net als de succesvol verlopen acties van vorig jaren, in de goede week deze actie herhalen.

Tussen Palmzondag tot en met 2e paasdag is er de mogelijkheid om voedsel in te leveren, voorafgaand aan de vieringen in Linschoten en Montfoort en in de Goede Week van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 – 12.00 uur in de hal van de kerk.

Er staan weer manden klaar om uw producten in te doen. Wij zorgen dan dat uw gaven bij de voedselbank terechtkomt en via hen bij de noodlijdende gezinnen.

Kruispunt 125 FEESTKerkenveiling was een groot succes!

De zesde Kerkenveiling in Linschoten op zaterdag 6 april 2019 stond in het teken van het jubileum ‘125 jaar ’t Kruispunt’ en was weer een groot succes. De kerkzaal was gezellig ingericht, alle plaatsen waren bezet. De verkoop werd ondersteund door een uitstekende beamer presentatie van de aangeboden artikelen.

De totaal opbrengst was maar liefst € 14.000. Van dit bedrag gaat 10%, € 1400 naar Hospice de Mantelmeeuw in Woerden. Er waren ruim 125 kavels aangeboden door leden van de beide geloofsgemeenschappen en door goede gevers uit de plaatselijke middenstand. Onder leiding van de enthousiaste en creatieve veilingmeester, Teun Hoogendoorn, werden mooie bedragen ingezet en betaald; het geheel vond plaats onder het toeziend oog van notaris Udo Louwerens.


Op zaterdag 6 april 2019 is er weer een Oecumenische Kerkenveiling in kerkgebouw ’t Kruispunt in Linschoten. We gaan het kerkgebouw niet verkopen, maar in het kerkgebouw een bijzondere verkoping houden. Het is alweer 3 jaar geleden dat de laatste kerkenveiling heeft plaatsgevonden, dus hoog tijd voor een nieuwe editie. Dit keer staat de veiling in het teken van het 125-jarig jubileum van de Protestantse Gemeente Linschoten.

De leden van de Protestantse Gemeente van Linschoten en de Rooms Katholieke geloofsgemeenschap Montfoort/Linschoten wordt weer gevraagd producten en/of diensten en/of anderszins interessante koopwaar beschikbaar te stellen voor de verkoop. Dat kan zijn een bijzonder schilderij of een boek zijn, maar ook eieren, een kaas of een zelfgebakken appeltaart. Bij diensten kan worden gedacht aan huiswerkhulp, babysit, 1 dag(deel) de tuin opknappen, een weekend in de caravan etc. Bij eerdere kerkenveilingen waren met name de diners aan huis zeer gewild en brachten mooie bedragen op. Aanvullend kunnen wij nu (28 maart) ook de catagolus van de veiling online beschikbaar stellen. KLIK HIER OM DEZE CATALOGUS in te zien. Er zijn maar liefst 125 mooie producten en diensten ingebracht.

spaarbuisEen mooi resultaat

De inzameling van alle Jumbozegeltjes voor een boodschappenpakket is mooi afgerond.
In totaal zijn er samen met de Rank 27 pakketten (ter waarde van € 50,-) bij elkaar gespaard voor de Voedselbank.
Mede namens hen hartelijk dank aan de deelnemers! 

Spaart u ook mee?

Ook dit jaar geeft de (voorheen Emté) Jumbo supermarkt gratis boodschappen weg! Tot en met dinsdag 16 april 2019 krijgt u bij de Jumbo zegeltjes voor een gratis boodschappenpakket ter waarde van ruim € 50,00!

Graag willen wij, geloofsgemeenschap van de Rank en de RK Kerk, deze zegels doneren aan de Voedselbank. Vraag dus altijd om zegeltjes bij de kassa, ook als u ze niet zelf gebruikt. Schenk ze dan en deponeer de zegeltjes in de doos in de hal van De Rank (woensdag- en zondagmorgen) of in de spaarbuis in de RK Kerk (dagelijks tussen 10.00 en 12.00 uur). Ook bij kapsalon Haar & Zo, Lange Kerkstraat 14a kunt u de zegels inleveren.
Inleveren kan tot uiterlijk zaterdag 20 april. Daarna hebben de zegels en spaarkaarten geen waarde meer. 

De bezoekers van de Voedselbank zijn u dankbaar voor zo’n rijkelijk gevuld boodschappenpakket.
Terug naar Startpagina
liturgische schikking 3 2019Liturgische schikking in de veertigdagentijd

De zondagen van de veertigdagentijd nodigen ons uit tot bezinning. Het is een tijd van verdieping. De vastenperiode biedt de mogelijkheid om op een of een andere manier uitdrukking te geven aan dingen die er werkelijk toe doen. Dit kan mede door gebruik te maken van een symbolische en liturgische schikking, afgestemd op het thema of de lezingen van die zondagen. Het is een andere wijze van bloemschikken, kijkend naar de zeggingskracht van bloemen, takken en diverse materialen.

De ‘Bloemengroep liturgie’ verzorgt in de periode naar Pasen wekelijks een liturgische schikking. Zij werken met de inspiratie die het project van de Vastenactie ons aanbiedt.
Het centrale thema van de vasten is ‘Mens waar ben je’. Daarnaast is er een subthema met een schikking bij het weekend.

Wij zullen er elke week niet alleen in de viering aandacht aan besteden, maar ook hier op de website en in onze wekelijkse nieuwsbrief. De meest recente schikking staat na deze inleiding bovenaan. We zullen er alle vijf zondagen en Palmpasen aandacht aan besteden.

DE SCHIKKING VAN PALMZONDAG
De schikking omvat zand, krant, palmtakjes rozebottels en stenen.
Deze zondag het vergaal van de intocht van Jezus in Jeruzalem

Zand vormt een weg, de weg die we gegaan zijn door de vastentijd heen. Een weg naar nieuw leven door de dood heen.

De krant gaat over het leven van alledag, vol tegenstrijdigheden. Onze levensweg is een weg waarbij nogal wat hobbels te nemen zijn. Een weg van vallen en opstaan. Maar geen doodlopende weg.

De Palmtakjes verwijzen naar de intocht van Jezus in Jeruzalem. De tegenstrijdigheid die in het Evangelie, doorklinkt, baant zich een weg.

Rozenbottels dragen doornen, als beeld van de moeilijke situaties die een mens tegenkomt op zijn levensweg. Maar ze zijn ook een beeld van de vrucht die liefde heet.

Stenen liggen langs de kant van de weg: Ik zeg U: ‘Als zij zwijgen zullen de stenen roepenklinkt er in de lezingen van deze zondag

code MusicOm het jaar wordt er door Code-Music een nationaal middenkorenfestival georganiseerd. New Generation heeft zich daar deze keer voor ingeschreven. Dat betekende dat er een gedegen voorbereiding moest plaatsvinden, want er werd heel wat van ons gevraagd. Na een inzinglied - wij hebben daarvoor gekozen voor ‘In winter gevangen’- mocht er een vrij nummer gekozen worden. In ons geval was dat ‘Naar wat ongrijpbaar is’. Vervolgens was er een verplicht nummer: ‘Sure on this Shining night’. Dit zesstemmige nummer was nieuw voor ons en kostte veel voorbereidingstijd. Tenslotte moesten we een themanummer kiezen. Voor ons was dat ´You raise me up´

Het festival vond plaats op zaterdag 16 maart j.l. in de St. Martinuskerk in Hoogland. Er hadden uiteindelijk zeven koren voor ingeschreven.

Naarmate we dichter bij de 16e maart kwamen, werd er steeds serieuzer geoefend. Er werd zelfs een extra avond ingelast. Er groeide een soort spanning, strakke gezichten, eindeloos herhalen, dit nog wat beter en daar even op letten. In de laatste week gingen er steeds meer appjes rond en aan alles was te merken dat we ervoor gingen.

En toen was het zover. Vol goede moed togen we naar Hoogland. Het was een dag om een beeld te krijgen van zes andere koren. Heerlijk om naar hen te luisteren: prachtige liederen en een bron van inspiratie. Bovendien was het ook een mooie gelegenheid om te zien hoe je daar als New Generation tussen staat. Maar het was ook een dag dat we de competitie met andere koren zouden aangaan.

Om 11.15 uur ging het ´los´. Joko uit Leidschendam zong als eerste en we hadden niet direct het gevoel dat wij dat niveau niet haalden. We luisterden vervolgens -met twee pauzes tussendoor- naar Intermezzo uit Gorinchem, Katharsis uit Tilburg, Incanto uit Zoetermeer en His Revolution uit Waddinxveen. Daarna waren wij aan de beurt. Het was inmiddels half drie. We zongen in in een klein aangrenzend kapelletje. Het klonk fantastisch. Als dit het ging worden...

SamskledingactieSam's kledingactie is op zaterdag 13 april. Deze jaarlijkse inzamelactie is voor Mensen in Nood.
Misschien heeft u al een en ander klaar staan of bent u van plan de komende week nog eens te kijken wat u wilt opruimen. 'Sam' is er blij mee. Te denken valt aan bruikbare kleding, huishoudtextiel, schoenen e.d. U kunt deze dag uw kleding bij de achterdeur van de kerk afgeven van 9.00 tot 12.00 uur. Wat u precies wel en niet mag aanleveren vindt u op de website, klik hier. Graag uw spullen inleveren in gesloten plastic zakken achterin de hal van de kerk.

Sam's kledingactie is een eenvoudige manier van hulp. Miljoenen mensen moeten in rampgebieden zien te overleven. Sam's kledingactie zet zich in voor deze mensen.

Ook al is het deze dag lentemarkt in Montfoort, de kerk is als u veel te vervoeren hebt (ook met de auto) via de Heiliglevenstraat normaal bereikbaar


Hongerdoek 2019 2Thema: Mens waar ben je.

Dit jaar is een prachtig hongerdoek gemaakt door Uwe Appold uit Duitsland.

Wat opvalt is het grote blauwe vlak, lucht en water? Ook zie je geen afbeelding van mensen op het doek.
In Genesis 9 vraagt God, na het eten van de appel van de boom, aan Adam: ¨waar ben je?¨

In deze veertigdagentijd kunnen ook wij ons de vraag stellen: mens waar ben je?
Waarin zie ik mijn verantwoordelijk voor mijzelf, voor onze medemens, voor onze aarde?
Mens, wat doe jij.. welke richting ga je op.. wat is jouw doel, jouw toekomst. Waar ga je heen?

Een mooie uitdaging om over na te denken in deze voorbereidingstijd op Pasen.
Op zaterdag 30 maart (Linschoten) en zondag 7 april 2019 (Montfoort) was er aandacht in de vieringen voor dit hongerdoek.

CultureelMontfoortCultureel Montfoort heeft recent haar derde theaterprogramma gepresenteerd. Dit programma is huis aan huis verspreid en ook te vinden op hun website. Er is een toenemende belangstelling voor de activiteiten. Dit jaar een nog groter aanbod van diverse theatervormen en daardoor hopen zij nog meer mensen te bereiken die straks zullen zeggen “Leuk uitgaan, dat kan ook in Montfoort”

Voor dit seizoen staan er twee activiteiten op het programma in samenwerking met de Stichting Vrienden van de Johannes de Doperkerk. Het concert met het Kozakkenkoor heeft inmiddels plaats gevonden. 
 Koor passieproject 2019Passieconcert met Projectkoor - Zaterdag 13 april 2019

In samenwerking met de stichting Vrienden van Johannes de Doper organiseert de stichting Cultureel Montfoort voor de tweede keer een Passieconcert.
Michiel Rozendal, voor velen een bekende Montfoorter, doet dit keer de directie van het koor, bestaande uit meer dan 90 zangers uit Montfoort en regio (foto: projectkoor 2019). Op het programma staan onder andere delen uit Stabat Mater en Requiem van Karl Jenkis en het bekende Ave Verum van zowel Edward Elgar als Mozart. Ook het mooie Pie Jesu uit het Requiem van de Franse componist Gabriel Fauré wordt gezongen, alsmede werken van Schubert, en Mendelsohn.

Het koor zal muzikaal ondersteund worden door Wim Brands op piano/vleugel en orgel. Dick van Vliet, dwarsfluit en violiste Anuschka Franken zullen het geheel completeren. Tevens hebben zij hun eigen aandeel in dit concert met een klassiek programma.
De bekende tv presentator Wilfred Kemp zal deze avond presenteren en de stukken toelichten.
Het wordt een mooi concert, een prachtige kennismaking met klassieke muziek.

RK Kerk Montfoort, aanvang 20.00 uur. Kerk open vanaf 19.30 uur. Kaarten in de voorverkoop € 10,-- te reserveren via de website van Cultureel Montfoort  
en bij de ingang van de kerk vanaf 19.50 uur € 12.50,  inclusief koffie/thee voorafgaand aan het concert.
prins rubenOp zondag 3 maart mogen we ons weer verheugen op een heuse carnavalsviering. De afgelopen weken is er in de nieuwsbrief steeds een tipje van de sluier opgelicht met betrekking tot de inhoud er van. Als vanouds is pastor Bernard Höfte weer bereid om ons en zeker ook het maanmannetje in te wijden in de rituelen van deze carnavalsviering.

Man van de maanCarnaval 2019
Prins carnaval dit jaar in ons Knopengein is Prins Ruben, l'Homme de la lune. Letterlijk betekent dit: man van de maan, maanmannetje dus. Na een gedegen training volgde een heuse reis naar de maan. De astronaut is weer teruggekeerd en is hij gelukkig weer met twee benen op de grond. Tijdens de voorbereiding werd de prins aan een vragenvuur onderworpen en glansrijk doorstond de prins onze nieuwsgierigheid. Het thema moest worden uitgebroed. Vele spreekwoorden en gezegden vlogen door de ruimte. Keuze werd gemaakt......

EchoPaas ECHO: Sta eens even stil ...

In het recente verleden werd in Montfoort en Linschoten een Kerstkrant en later een Paaskrant verspreid. Dat project is na een tiental nummers enkele jaren geleden door gebrek aan draagkracht helaas gestopt. Er verschijnen ook andersoortige magazines met artikelen die inspiratie bieden aan het geloof.

ECHO is een blad dat al vele jaren landelijk door (christelijke) kerken vanuit hun zendingsopdracht wordt verspreid. De oecumenische samenwerking in ’t Kruispunt in Linschoten is een bron van inspiratie. Op uitnodiging van hen doen wij daarom in Linschoten mee. Daar wordt namens alle kerken actief deze Paas ECHO verspreid met op de achterzijde een overzicht van de vieringen in Linschoten en een uitnodiging. Sta eens even stil.... is de titel en het thema van dit blad. Het is een tijdsschrift van IZB en de Christelijk Gereformeerde Kerken in Nederland.

De Paas ECHO 2019 gaat over de betekenis van Pasen. Het is een gevarieerd magazine met artikelen en interviews de betekenis van Pasen. Een artikel gaat o.m. over de vrouwen, die op de dag van de opstanding van Jezus op weg gaan naar het graf. Daar ontmoeten ze engelen, die zeggen dat Hij leeft.

downtoearthposter 2Met volle aandacht keken vrijdag 12 oktober 2018 zo’n 150 mensen afkomstig uit heel onze parochie (en daarbuiten) naar de documentaire ‘Down to Earth’. De earthkeepers gaven met hun wijsheden stof tot nadenken. Daarom hangen sindsdien de portretten van de earthkeepers uit de film achter in de koffiehoek en zijn enkele citaten uit de film aan deze portretten toegevoegd!

Om de nieuwsgierigheid te prikkelen, is er de afgelopen weken in de nieuwsbrief telkens één citaat opgenomen. In week 10 leest u de 'laatste' wijsheid. Wanneer u toch in de kerk bent, laat dan uw ogen eens dwalen langs deze veelzeggende gezichten. En neem de tijd om deze bijzondere mensen nader te Ontmoeten!Down to Earth 10Week 10: Akeekwe (Noord Amerika)

Toen Nowaten hier was, toen hij nog in deze wereld was, vond ik het erg fijn, ik vond het heel fijn om samen met hem in deze wereld te leven. Maar ik vind het ook erg fijn om te weten dat hij nu daar is en dat hij over ons allen waakt.

Er is geen einde. Er is geen einde voor onze overleden wezens. Ze zijn bij ons. Het is gewoon een ander leven. De verbintenis die we met elkaar hebben, is dat ook. We blijven voortdurend op een spirituele manier samenwerken. Het heeft niets met mystiek te maken!
Het is als, wanneer je in het bos staat en je voelt en hoort de wind. Dat is communicatie. Wanneer je over mos loopt, dat bijna glinsterende mos, dat hier buiten in het veenlandschap te vinden is, en je het gevoel hebt dat je bijna gedragen wordt in plaats van dat jij aan het lopen bent. Dat is communicatie.


Down to Earth 9Week 9: Langani Marika (Australië)

Ik heb het vaak gezien. Slimme jongeren, Aboriginals en Europeanen, gaan naar school, middelbaar onderwijs, ze leren, leren, leren, helemaal tot aan de universiteit. En dan gaan ze waar dan ook naartoe.
Maar het is altijd hetzelfde: als hart en verstand niet verbonden zijn, komt er niets uit.
Ik zie dat telkens weer. Je moet studeren en je echt concentreren op deze hart-verstand verbinding. Dan pas zal je klaar zijn om de verantwoordelijkheid op je te nemen om leiding te geven en om je kennis toe te passen.
Loop gewoon rustig op het lijnrechte pad. En alles zal komen.Down to Earth 5Week 8: Ui Ukxa (Namibië)

De manier waarop jullie kinderen en die van mij met elkaar spelen, zonder enige taal probleemloos communiceren, dat maakt me erg gelukkig.

Wanneer wij mensen zien met een open hart dan kunnen we hetzelfde aan jullie teruggeven.
Dus wanneer jullie hier weggaan, houd je dan vast aan alle antwoorden die we jullie hebben gegeven
en wij houden ons vast aan alle vragen die jullie ons hebben gesteld.


© 3eenheidparochie 2012 - 2019          --- AVG-verklaringen --- ↑ Top