R.K. Geloofsgemeenschap Geboorte Johannes de Doper - Montfoort-Linschoten

Ride for the roses15 september was het dan zover!
Zondagochtend kwart over zes opstaan: Hier had ik toch in de zomermaanden voor getraind, en nu moest het gaan gebeuren.... Zaterdagavond om half elf al onder de wol, want om kwart over zes ging de wekker alweer zodat ik om zeven uur weg kon rijden om rond half negen in Goes te zijn bij de Zeelandhallen. Mijn teamleden waren inmiddels ook gearriveerd, en nadat we onze fietsen in het bedrijven startvak hadden gezet, konden we gebruik maken van een bedrijven ontbijtbuffetje met elkaar. De zon was na een koude nacht inmiddels al lekker aan het schijnen, en het grote buitenterrein naast de hallen helemaal vol gelopen met deelnemers uit alle delen elders uit het land.

Het lied: The Rose
Na de openingsceremonie volgde traditioneel het life gezongen lied “The Rose” bekend geworden in de gelijknamige film uit 1980 van Bette Midler en vertolkt over de liefde. Het was heel indrukwekkend om daar met 7000 deelnemers de stilte te ervaren, en allemaal je eigen gedachten te laten gaan naar dierbaren die door deze vreselijke ziekte van ons zijn heengegaan, of nog aan het strijden zijn met hoop op genezing.
 
Oorsprong
Ride for the Roses is bedacht door de Amerikaanse wielrenner en kanker overlever Lance Armstrong. Sinds 1998 wordt de inzamelingsactie voor het KWF fonds voor kankerbestrijding ieder jaar op een andere plek in Nederland gehouden. Jaarlijks fietsen deelnemers honderdduizenden tot miljoenen euro’s bij elkaar voor kankeronderzoek

jubileumboek omslag In het op zondag 15 september 2019 verschenen ‘Jubileumboek ’t Kruispunt’ worden flarden en verhalen uit de geschiedenis van de Gereformeerde kerk en de Protestantse Gemeente Linschoten (1893 – 2018) beschreven.

Een klompenmaker, Johannes Gersie, nam in 1844 het initiatief tot protest tegen invloed van de regering op de kerk. Uit de wijde omgeving kwamen verontruste mannenbroeders naar Linschoten. Een bijeenkomst in het pand van het winkeltje JAA in de Dorpstraat werd door de burgemeester en de politie verboden, maar was het begin van het stichten van een eigen kerk.

In de daaropvolgende jaren is veel gebeurd en veel veranderd.

Het Jubileumboek beschrijft deze ontwikkeling, die voor een groot deel samenvalt met de uitbreiding van ons dorp. Met name door de komst van de wijken Rapijnen en Overvliet zijn het dorp en de kerk met de tijd meegegaan.

Het oude kerkgebouw werd te klein. Katholieken en Gereformeerden besloten 40 jaar geleden samen ’t Kruispunt te bouwen en te gebruiken voor hun activiteiten.

BBQ 1De BBQ in Linschoten was voor de vijfde keer een succes. Zondagmiddag 1 september 2019 was het vanaf 4 uur een gezellige drukte op de Nieuwe Zandweg. Op het pleintje voor ’t Kruispunt stonden de barbecues klaar. Veel mensen brachten lekkere zelfgemaakte gerechten mee. Om 5 uur opende opper-kok Teun Hoogendoorn de Oecumenische Zomer BBQ.

Gerard Vendrig las een inhoudelijk verhaal voor over ‘samenwerken’, daarna legde Teun de ‘spelregels’ uit: naar hartenlust eten en drinken en na afloop een bijdrage deponeren in de melkbus voor het ‘Oecumenisch doel’ van dit jaar: Hospice De Mantelmeeuw in Woerden. Er waren twee bijzondere gasten aanwezig: Margriet Sijm en Dike Verwey, vrijwilligers bij De Mantelmeeuw.

Theepot Logo Vitaliteit 2Bijna 4 jaar geleden is het alweer dat er een avond werd belegd over de vraag ”Hoe behouden we een gezonde vitaliteit in onze geloofsgemeenschap?” Ruim 200 mensen gaven toen gehoor aan de uitnodiging om met elkaar van gedachten te wisselen over de toekomst van onze geloofsgemeenschap. Wilfred Kemp verzorgde een boeiende, maar ook confronterende inleiding en vervolgens werd er middels een forumdiscussie met elkaar over van mening gewisseld. Het vormde de aftrap van wat een proces van jaren ging worden.

In het voorjaar van 2017 hebben Pastor Marion Korenromp en Henk Brussel (als extern adviseur) ons drie avonden begeleid in het kijken naar onze eigen geloofsgemeenschap. Waar staan we en wat zijn onze sterke maar ook zwakke kanten. Hoe denken we dat de toekomst er uit zal gaan zien? Wat hebben we nodig om vitaal te zijn en vooral te blijven? Drie avonden met zo’n 30-tal geïnteresseerden in wisselende samenstelling onderweg, aan de hand van stellingen en persoonlijke opvattingen. Deze eerste fase werd afgesloten met een eindrapport.

Ziekenzalving2017Binnen het ‘dank je wel’ weekend (jaarlijks eerste weekend van oktober) zal er ook dit jaar op zaterdagmorgen 5 oktober 2019 gelegenheid worden geboden om deel te nemen aan een gemeenschappelijke ziekenzalving. In 2017 hebben wij deze mooie traditie uit het verleden weer nieuw leven ingeblazen. Binnen een eucharistieviering in de kerk een gezamenlijke ziekenzalving voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Omdat een ziekenzalving voor velen nog erg synoniem voor ‘het laatste sacrament’ was er altijd een zekere terughoudendheid. Toch vinden we het een waardevolle viering. Dat was ook de ervaring van de deelnemers van de afgelopen 2 jaar. In plaats van een individuele toediening op het ‘laatste moment’ bewust kiezen voor een gemeenschappelijke viering waar naar behoefte vrijblijvend aan kan worden mee gedaan. En die deelname kan dus elk jaar opnieuw om het sacrament als een stukje dankbare bemoediging te ervaren. 

Velen immers ervaren alle langere tijd de broosheid van het leven ‘aan den lijve’. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Als je ‘op leeftijd komt’ realiseer je meer dan gemiddeld de kwetsbaarheid en je eindigheid. Steun en bemoediging moet zeker ook komen van dierbare mensen om je heen. Maar we putten ook hoop uit de zin van ons aardse bestaan en ons vertrouwen dat ons leven zal overgaan in een hemels perspectief. Dat wij verder mogen gaan in het Eeuwige Licht van Gods nabijheid als Barmhartige Schepper. Wij vieren vooral het leven in deze ‘Dank je wel voor het leven viering’.

Er wordt in tegenstelling tot gebruikelijk mede vanwege de privacy geen internet uitzending gedaan. Om u een indruk te geven zijn er in het eerste jaar een aantal discrete foto’s gemaakt die u hier kunt vinden. Het geeft de sfeer van deze bijzondere viering van afgelopen jaar goed weer. Dit jaar zal pastoor Van der Vegt in deze viering voorgaan en het koor Cantemus zal er zijn voor de ondersteuning van de zang. 

Open Monumentendag vlagZaterdag 14 september 2019 is het de jaarlijkse ‘Open Monumentendag’. Onze Johannes de Doperkerk is deze dag opengesteld van 10.00 tot 16.00 uur. Het is ook de afsluiting van de zomeropenstelling met rondleiders op de woensdag- en zaterdagmiddag.

Dit jaar staat Open Monumentendag in het teken van Montfoort trouwstad. De Stichting Vrienden van de Johannes de Doperkerk gaat mee in dit thema en wil in dit weekend op zaterdag en zondag een tentoonstelling organiseren. Wij zoeken daarvoor mooie herinneringen en aandenkens die u heeft aan het trouwen in ons kerkgebouw en met betrekking tot huwelijksfeesten. Heeft u een mooie foto, mischien zelfs wel een nostalgisch filmpje, krantenknipsel, kerkboekjes, gedachtenkaartjes of ander mooi gedachtengoed dat we mogen gebruiken om tentoon te stellen in ons kerkgebouw? Laat het weten aan Sjaak Spruijt (0348) 47 45 99.
Deze zondagmiddag is er een concert in onze kerk

totaalbeeld 2Het was best spannend dit jaar, schrijft Cock Vendrig, met een vernieuwde opzet van de jaarmarkt. Als werkgroep zijn we blij dat de ‘Jaarmarkt anders’ zo goed in trek was. Dat alles was alleen mogelijk met de hulp van veel enthousiaste vrijwilligers! We kunnen een mooie opbrengst melden van €1.738,85 (Dank aan Christien van Rooijen voor het wafelbeslag en AH voor de bloemen). Dit bedrag is uiteraard mooi meegenomen, maar waar het ons vooral om te doen is, is de gastvrijheid van onze geloofsgemeenschap en de ontmoetingen met de mensen die bij ons komen.

Share Fair was een gouden greep, veel blije gezichten van inbrengers van spullen en zeker van degenen die iets van hun gading vonden. Er werden weer de meest mooie bloemencreaties vervaardigd en het terras in de mooie nieuwe tuin was op deze warme dag een verademing. In de kerk waren rondleiders voor belangstellenden en er werd veel muziek gemaakt.

VluchtelingenwerkVluchtelingenWerk is dringend op zoek naar 2 vrijwilligers voor de taak van Maatschappelijk begeleider. Misschien iets voor u of kent u mensen in uw omgeving die daar de capaciteit voor hebben. Attendeer hen op deze oproep.

Klik hier voor de volledige tekst van deze vacature.

Voor informatie: Marlies Oudijk,
Teamleider van VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland
Locatie Montfoort-Linschoten
Kasteelplein 5, 3417 JG Montfoort.
0348-482822 of 06-1536 4480

 
foto202019 - Camino del Salvador en Camino Primitivo.

'Ja, we mogen weer!' lieten zij ons weten. Half augustus vertrokken Tonny en Laus Koster naar Spanje, waar zij op 20 augustus 2019 weer zijn gestart met wandelen. Dit jaar twee pelgrimsroutes, omdat ze beiden niet zo lang zijn, wat betreft afstand. Daarom proberen zij deze twee Camino's achter elkaar te pelgrimeren. De komende weken een kort verslag met wat foto's. De meest recente bovenaan. De beschrijving van de twee pelgrimsroutes die zij wandelen vindt u hieronder. (Na de foto's van week 1) Geheel onderaan vindt u een link naar de verslagen van hun camino's van 2016 en 2018


Week 4 - de laatste update van de Camino

Hier alweer de laatste update. Afgelopen weekend kwamen we aan in Santiago! Een paar dagen ervoor kwamen we op de route van de Franse Camino. Dus eerst nog maar bewust genieten van de rust en stilte op de Primitivo. In Melide dan toch de drukte in, in de stad. We bezochten de Sancti Spiritu kerk, van Franciscaner convent. Prachtige ramen in de deuren!

Buiten de stad, onze weg vervolgend, spraken we over de pracht en rust van onze tocht. It comes as it comes. Ik had het nog niet gezegd of we kwamen langs een kapelletje met deze tekst op een bord geschreven, da's toevallig! Tja als je het over het weer hebt, dan klopt dat. Maar het is een stuk moeilijker als je ziek wordt, of als je met verlies te maken krijgt, dan is het echt anders! Je hoopt dan dat je de kracht krijgt om het te ondergaan, en vertrouwen en hoop om nieuw perspectief te zien.

kerkproeverij 2019Zin om met mij naar de kerk te gaan op zondag 15 september?

We dagen de leden van onze geloofsgemeenschap uit om op zondag 15 september iemand mee te nemen naar de viering. Die dag zetten we onze kerkdeuren open voor gasten in het kader van de landelijke campagne ‘Kerkproeverij’.

Wat is Kerkproeverij?

Kerkproeverij is een gelegenheid om iemand die je persoonlijk kent uit te nodigen. Er is die dag een viering die goed te volgen is voor mensen die niet gewend zijn aan een kerkdienst en die daardoor aantrekkelijk is om mee te maken. We hopen dat mensen zich uitgedaagd weten om elkaar te ontmoeten.
We kunnen er als kerk naar streven gastvrij en verwelkomend te zijn, maar als we geen uitnodiging doen aan mensen om ons heen, wie gaat er dan proeven van de gastvrijheid en liefde van God?

kaars vr joh 1De stichting Vrienden van de Johannes de Doperkerk gaat op bescheiden schaal kaarsen verkopen. kaars vr joh 2

De kaarsen kunnen als troost, gedachtenis of als geschenk worden gebruikt.
Kaarsen voor binnen en buiten met een mooi opschrift of zonder, waar je de mogelijkheid hebt er zelf iets op te schrijven.

De kaarsen zijn te koop in de hal van ons kerkgebouw bij de religieuze artikelen die daar vanwege de jaarmarkt enige tijd te vinden zijn.Terug naar Startpagina
gelegenheidskoorOp 22 september a.s. is er een oecumenische viering om 10.00 uur in de RK kerk, met voorgangster Martha Verstoep.
In tijden dat de Amerikaanse president Trump praat over het bouwen van een grensmuur en Europa de buitengrenzen steeds meer sluit voor vluchtelingen, is gekozen voor het thema van de Vredesweek 2019: ’Vrede Verbindt Over Grenzen’. Het wordt naar wij verwachten weer een waardevolle viering.

Heeft u nog een zeer klein kind? Er is kinderopvang geregeld, in de vorm van een crèche, dus u hoeft zich daarvoor niet op te geven. Voor de grotere kinderen is er een activiteit in de Kleine Johannes.

Muzikale ondersteuning

Het is een goede gewoonte geworden dat de oecumenische vieringen muzikaal ondersteund worden door leden van de beide geloofsgemeenschappen. Voor degenen die mee willen zingen op 22 september zijn er repetities gepland op donderdag 12 en 19 september om 19.00 uur in de RK kerk. De repetities duren tot 20.00 uur en is onder leiding van Hans Hulsink. Doe je mee?

VormselZevengavenvdGeestOp 2 juni 2019 was de eerste bijeenkomst voor de Vormelingen samen met hun ouder(s) ter voorbereiding op het vormsel. Nadat de kinderen zich hadden voorgesteld, legde Marinka van der Zandt duidelijk uit wat het vormsel nu eigenlijk is.

De 7 gaven van de geest werden uitvoerig besproken: wijsheid, inzicht, liefde, sterkte, kennis, ontzag en verstand. Door deze uitleg was het makkelijker om een keuze te maken als je dat nog niet gedaan had. Wel of niet het sacrament van het Vormsel ontvangen in november? Wel of niet de laatste stap zetten? Met die laatste stap wordt het sacrament van het doopsel bevestigd en voltooid, je maakt daarmee dus iets af.

Doordat de uitleg van Marinka veel voorbeelden had, en benoemingen uit deze tijd werden de ouders en kinderen enthousiast. Na de zomervakantie zullen we met 12 kinderen starten met de voorbereidingen voor het vormsel.

Vormselwerkgroep Montfoort/Linschoten

Terug naar Startpagina
Kruispunt 125 FEEST3 oktober 2019 Ronde tafel: ‘Kerken en het gemeentebestuur‘

Na de succesvolle ‘Ronde Tafels’ vorig seizoen over samenwerking tussen de plaatselijke kerken en over de betekenis van de kerken voor het dorp wordt op donderdag 3 oktober 2019 weer een ‘Ronde Tafel’ georganiseerd in ’t Kruispunt aan de Nieuwe Zandweg.

Inwoners van Linschoten, leden en besturen van de plaatselijke geloofsgemeenschappen worden uitgenodigd om samen spreken over de vraag: ‘Op welke terreinen kunnen de burgerlijke gemeente en de kerken in Linschoten samenwerken?’ Gasten zijn: burgemeester Van Hartskamp-de Jong en wethouder Rensen. De avond begint om 20.00 uur, na afloop is er een hapje en een drankje.

De toegang is gratis.

Terug naar Startpagina
kaartje creatiefDe kaartenbak in de hal van de kerk is vervangen door een mooi handig draaibaar kaartenrek.
Om de voorraad weer eens flink aan te vullen willen we onder het genot van koffie/thee
op vrijdag 26 juli van 10.00 tot 12.00 uur in de Kleine Johannes kaartjes maken.

Vind je het leuk om je creativiteit te delen met ons dan ben je van harte welkom. koffie en koekje
Cock Vendrig en Mia van Jaarsveld

BrielleGaat u met de parochie mee naar Brielle ?

Gaat u mee met de parochie van de H. Drie-Eenheid naar Den Briel? Op Zaterdag 6 juli vindt de Nationale Bedevaart in het heiligdom van de HH. Martelaren van Gorcum plaats aan De Rik 5 te Brielle.

Onderdeel van de bedevaart is een pontificale eucharistieviering met Mgr. J.H.J. van den Hende als hoofdcelebrant. Thema is dit jaar ‘Geroepen!’. Het Koor Intermezzo verleent o.l.v. Marcel van der Poel de muzikale ondersteuning van de viering.

Brielle is het bekendste bedevaartsoord van Zuid-Holland. In het jaar 1572 werden op deze plaats 19 Rooms-Katholieke geestelijken uit Gorcum gemarteld en opgehangen omdat ze weigerden hun geloof in de eucharistie af te zweren. Op 29 juni 1867 vond hun heiligverklaring plaats.

Programma Nationale Bedevaart:

11.00 uur Pontificale eucharistieviering

13.30 uur Rozenkransgebed / Jongerenprogramma

12.30 uur LUNCH (ZELF BROODJES MEENEMEN EN DRINKEN!)

14.30 uur Kruisweg

15.30 uur Vesperviering met processie en pelgrimszegen

16.30 uur sluiting
 


Nieuw is dat bij de Nationale Bedevaart u de gelegenheid heeft om voor in de kerk de gerestaureerde reliekschrijn te zien. Deze is in mei jl. teruggeplaatst bij de opening van het bedevaartseizoen. Voor de jongere bedevaartgangers is er een ‘parallelprogramma’ met catechese tijdens het rozenkransgebed.

Welkom1Bezoekers tijdens open kerkBezoekersaantallen 2019

Het seizoen van de openstelling zit er weer op en met inzet van velen is het weer een mooi seizoen geweest. Op woensdag- en zaterdagmiddag stonden van 3 juli t/m 14 september de deuren wijd open om bezoekers te ontvangen. Het waren veelal toeristen die in het kader van een bezoek aan Montfoort ook onze kerk bezochten.

Er waren leuke ontmoetingen en goede gesprekken. Zo ziet u dat het openstellen van de kerk in het zomerseizoen altijd mensen aantrekt om te zien en te horen hoe wij in onze geloofsgemeenschap samen vieren. Men is steeds weer verrast over de rust en de schoonheid van onze kerk.

Bezoekers kwamen uit Nederland en diverse andere landen. Het aantal bezoekers is lager dan voorgaande jaren, dat blijkt uit bijgaande tabel.

Hartelijke dank aan de rondleiders van dit seizoen.
Jules Langenberg

Kerk in het parkElkaar ‘ontmoeten’ in het park

De geloofsgemeenschappen van PGM ‘De Rank’ en wij Johannes de Doper, hebben het initiatief genomen voor een bijzondere viering in het stadspark. Iedereen is van harte welkom bij deze bijzondere viering zonder drempels op zondag 7 juli, waar het gaat om ‘Ontmoeten’ We mogen gebruik maken van de grote STAM-tent. Voor de invulling is Jan Willem van der Straten, media theoloog gevraagd, de muzikale ondersteuning wordt verzorgd door het koor Hatikwa uit Nieuwegein.

De viering begint om 10.00 uur en duurt tot 11.00 uur. Als doel is dat er naast mensen van de beide geloofsgemeenschappen ook anderen belangstellenden komen, jong en oud, om in een informele, laagdrempelige omgeving - ongeacht afkomst of geloof - zich thuis en welkom te voelen. Het thema is: Ontmoeten. Wij bieden de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, maar ook om God te Ontmoeten. Er is een videoboodschap op facebook geplaatst om deze viering ook buiten onze eigen geloofsgemeenschap onder de aandacht te brengen. Klik hier en ga naar facebook om dit korte flimpje te bekijken.

Na afloop is er de gelegenheid om te picknicken. Iedereen is dan welkom. Aanvang picknick is rond 11.45 uur. Wij zorgen dat er koffie, thee en limonade is. Uit praktische overwegingen wordt u verzocht om zelf brood mee te nemen. Lijkt het u leuk om mee te helpen om dit evenement tot een succes te laten worden dan bent u van harte welkom. Hulp tijdens dit evenement kunnen we goed gebruiken!

Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Herman Wijtten 2.pngRecent verscheen in het blad Mens&Missie een boeiend interview met pater Herman Wijtten. Met toestemming van uitgever van het blad hierbij de volledige tekst van het gesprek. Onderaan vindt u een link naar een pdf van het artikel en een link naar de website van Mensen met een Missie. We kunnen u dit blad van harte aanbevelen of meld u aan voor hun nieuwsbrief.

45+ is het aantal jaar dat zij verschillen.
Hoeveel verschillend zijn zij eigenlijk?
De mensen met een missie van toen en nu.
(Door: Femke van der Biezen)

“ZE STRAALDE ZOVEEL MENSELIJKHEID UIT DAT VERGEET IK NOOIT”

Begin jaren 60 vertrekt pater Herman Wijtten als jonge priester naar Washington om sociologie te studeren. Daarna woont en werkt hij in de Filipijnen en bezoekt vanuit Rome landen als India en Bolivia. ‘Mijn leven liep anders dan ik had bedacht’, deelt de pater met reporters Tessa en Stephanie.

We bellen aan bij een huis in een woonwijk in Nieuwegein. Naast de deurbel prijkt een bordje met ‘missionaire leefgemeenschap’. Pater Herman Wijtten (82) van de congregatie ‘Societas Verbi Divini’ opent de deur voor reporters Tessa Bootsman (34) en Stephanie Broekarts (30).

Varia
Wekelijks plaatsen wij in onze nieuwsbrief BIJ-Johannes onder VARIA korte reminders maar ook een selectie van berichten, activiteiten en wetenswaardigheden van ons en andere websites. Op deze (nieuwe) pagina een totaal overzicht van deze berichten die we daar eerder plaatsten.

Elke tekstregel omvat een link naar het bericht op deze of naar een externe website. De datum vóór het onderwerp is de datum waarop het bericht hier is geplaatst. De (datum) op het einde van het bericht/onderwerp is de datum van de betreffende activiteit.

Dauwtrappen 2Hemelvaartsdag verzamelde zich ruim 20 mensen om 7.00 uur bij De Rank. Een mooie traditie van dauwtrappen op deze dag voorafgaand aan de oecumenische voering. De morgenstond was minder van goud dan gehoopt. Maar slechts een enkel spettertje kon het humeur niet breken. Na een kort welkom en wat bagage voor onderweg vertrokken we voor de eerste minuten in stilte waarna er ruimschoots gelegenheid was voor vele geanimeerde gesprekken.

Ook onderweg was er even wat ruimte voor een bezinnende tekst over Hemelvaart. De route van ruim 9 km ging via Blokland, en de Tiendweg weer terug waar we (met een veldboeket) om 9.15 uur arriveerde voor een gezamenlijk ontbijt. Aansluitend om 10.00 uur was er een oecumenische viering met Ds. Martha Verstoep en Gerard Vendrig. Hierbij enkele sfeerfoto’s van deze wandeling. 

Jeanne van Buuren Het heeft de Koning behaagd om ‘onze’ Jeanne van Buuren-van Oostveen koninklijk te onderscheiden. Met deze woorden sloot burgemeester mevrouw mr. P.J. van Hartskamp - de Jong haar lovende toespraak af. Zij is trots op vrijwilligers en ook verheugd hen in het zonnetje te kunnen zetten. Inwoners die zich op een bijzondere manier en vooral al vele jaren hebben ingezet voor onze gemeenschap. Voor die inzet is Jeanne benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Vrijdagmorgen 26 april, de dag voor Koningsdag was zij nog niets vermoedend ingeroosterd als gastvrouw. Een taak die zij al meer dan veertig jaar met een gastvrije insteek vervuld. Vervanging was geregeld en vlak voor 10.00 uur werd Jeanne min of meer ontvoerd naar het St. Jozefgebouw. Naast Jeanne viel de eer ook te beurt aan mevrouw Van den Berg-Deurloo en de heer Severs uit Linschoten.

Deze welverdiende onderscheiding van Jeanne is vanwege haar jarenlange tomeloze inzet en betrokkenheid bij de kerk als gastvrouw. Maar ook haar werk voor de vrouwenorganisatie KVG en het winkeltje in Antoniushof.

Gedurende een aantal jaren was Jeanne lid van het Vredesplatform. Daar was ze onder meer betrokken bij het Vredesplein op de jaarmarkt, de herdenking van de ‘Dag van de Mensenrechten’ en het Platform Noodhulp Vluchtelingen. Ook vroeg zij nadrukkelijk aandacht voor het Manifest Verdraagzaam Montfoort en was zij betrokken bij de ontvangst van de Vrouwen van Srebenica in Montfoort. Daarnaast begeleidde zij in 2011 twee groepen Bosnische leraren tijdens hun kennismaking met Nederlands onderwijs.

paaswake 2019 3Vroeg in de morgen, op 21 april 2018, komen leden van de beide kerkgenootschappen naar ’t Kruispunt. Het is nog donker buiten. De eerste vogels laten zich horen. We gaan zitten in de kerk en zijn stil. Het is nog donker in de kerk. We luisteren naar muziek. Na een woord van welkom steken we de nieuwe Paaskaars aan.
paaswake 2019 4
We zingen onder pianobegeleiding van Cees de Heer ‘Zuivere vlam, verdrijf met je licht de schaduw van de dood.’ Gerard Vendrig spreekt een gebed uit. Jan van Vliet leest een deel van het Evangelie van Johannes. Aansluitend zingen we ‘De Heer is waarlijk opgestaan’. Dominee Rianne van der Nagel – Meter houdt een korte meditatie. We gaan met een bloem naar de begraafplaats. Het is inmiddels een beetje licht aan het worden.

John Vendrig spreekt een gebed uit. We zingen met elkaar zingen ‘U zij de glorie, Opgestane Heer.’ We leggen bloemen bij het houten kruis en bij graven van overleden- geliefden en gaan weer terug naar de kerk.

Esther musicalMusical ‘Ester’ in nieuw jasje.

Zondagmorgen 12 en 19 mei 2019 wordt de musical 'Ester' opgevoerd. Het is de bekende geschiedenis van het Joodse meisje Ester, dat koningin werd en haar volk redde van de ondergang.

Dit Bijbelverhaal wordt in een nieuw jasje gestoken. Door middel van verschillende Nederlandstalige popnummers wordt het spel van macht, angst, hoop en kracht vormgegeven.

Onder begeleiding van de band ‘Miracles’ gaan Cor den Boer, Remy van Keulen, Esther Kooij, ds. Rianne van der Nagel-Meter en Eduart Stigter het verhaal op een eigentijdse manier spelen.

Jong en wat ouder zijn van harte welkom op 12 mei 10.00 uur ’t Kruispunt, Nieuwe Zandweg, Linschoten en op 19 mei 10.00 uur De Rank, Verlengde Hoogstraat, Montfoort.

Toegang gratis.
 
Op zaterdag 13 april 2019 ging de groep die in onze kerk in de zomermaanden de rondleidingen verzorgt, op pad voor hun jaarlijkse uitje.
Dit jaarlijkse uitstapje is gezamenlijk met de rondleiders van de St. Janskerk in Linschoten en de Grote of St. Janskerk uit Montfoort. Deze keer was het witte kerkje in Lopikerkapel van de Ned. Hervormde Gemeente onze bestemming. We werden gastvrij ontvangen en na kennismaking met koffie en thee volgde een rondleiding. 

Dit bijzondere kerkje ligt enigszins verscholen tussen bebouwing  aan de Lopikerweg Oost. Het dateert uit 1450 en heeft sinds 1971 de status van rijksmonument. De kerk is in 1832 hersteld en in 1950 nogmaals geheel gerestaureerd. Bijzonder zijn o.a. de preekstoel, de klok en de wanden met opschriften van de tien geboden en de twaalf artikelen des geloofs, geschilderd in 1771 door P. Landzaat.
De gastheer leidde ons rond en wist veel te vertellen. Met een smakelijke lunch werd dit bezoek afgesloten.

Ook interesse om rondleider/gastdame/gastheer te worden? Zie 'rondleiders open kerk'. 
Lopikerkapel 1Lopikerkapel 2Lopikerkapel 3Terug naar startpagina
Goede Week en PasenPalmzondag Montfoort 10.00 uur
Wij gedenken jaarlijks de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem. In zijn tijd werd het joodse Pasen gevierd. De vele mensen in de stad verwelkomden hem met palmtakken. Al in de middeleeuwen kenden veel Europese steden processies, waarin Jezus' intocht in Jeruzalem werd gevierd. Optochten van kinderen met een palmpaasstok vinden hier hun oorsprong. Er is deze zondag een speciale kinderwoorddienst.

Voedselactie in de Goede Week
Deze begint dus op Palm- of Passiezondag en eindigt Tweede Paasdag. Het doel van de Goede Week is de overweging van het lijden en sterven van Christus. De laatste dagen van de Goede Week: Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag, vormen het hoogtepunt van de voorbereiding op Pasen. Vanaf Palmzondag begint de actie dat er voedsel wordt ingezameld voor de Voedselbank Montfoort-Linschoten.

Witte Donderdag: Montfoort 19.00 uur
Een week met indrukwekkende vieringen. Op zondag ‘het Hosanna’ tijdens Palmzondag. Op Witte Donderdag gedenken we dat Jezus voor de laatste keer het avondmaal hield met zijn leerlingen. Leerlingen gaan samen aan tafel met hun meester. Brood en wijn en woorden en gebaren worden tekens van liefde, vrede en vreugde. Een verhaal van dienstbaarheid en bescheidenheid. Er is een eucharistieviering met pastoor H van der Vegt en het Caeciliakoor.

© 3eenheidparochie 2012 - 2019          --- AVG-verklaringen --- ↑ Top