Maria icoon JLDe Goddelijke Liturgie volgens de Byzantijnse ritus zal in onze parochie worden gevierd op zondag 29 april 2018 om 11.00 uur in de Basiliek van de H. Nicolaas te IJsselstein.

Het is dan de vijfde zondag van Pasen, maar tevens vieren we de Zondag voor de Oosterse Kerken.

De Byzantijnse ritus is de liturgie van deze Oosterse kerken, zoals die in Rusland, Griekenland, de Balkan, Oekraïne, etc. gevierd wordt. De liturgische taal is daar het kerk-Slavisch of het Oekraïens, zoals het Kerklatijn dat is in onze westerse, Romeinse liturgie.

IJsselsteins projectkoor
Voor Nederland en België is echter een Nederlandstalige liturgie ontwikkeld.
Het IJsselsteinse projectkoor Bychantium zingt deze Goddelijke Liturgie van de H. Johannes Chrysostomus in het Nederlands met als doel de betrokkenheid van de aanwezigen aan deze vorm van liturgie te vergroten. De celebrant is pastor Paul Brenninkmeijer.

De aanwezigheid van iconen is een wezenlijk onderdeel van de oosterse liturgie
In iconen zijn Christus, de Moeder Gods Maria, engelen en heiligen zichtbaar en tastbaar aanwezig. Deze iconen vormen in de Oosterse kerken een afscheidingswand van heiligen, iconostase genoemd. Vóór het altaar opgesteld, zoals hier, vormen zij, die ooit eens levende heiligen, een transparante verwijzing naar onze hemelse bestemming.

Iconen wijden
Mocht u zelf in het bezit zijn van een nog niet gewijde icoon, dan kunt u die meenemen en (bijtijds!) vóór in de kerk overhandigen aan iemand die de iconen op of bij het altaar zal leggen. Doordat zij daar de hele viering blijven liggen krijgen ze de wijding mee van de liturgie.

Het mag u duidelijk zijn dat deze Goddelijke Liturgie (in de Byzantijnse traditie de benaming voor de Viering van Eucharistie) een feestelijke en inspirerende viering gaat worden.
U bent er van harte welkom.

Jan Lippus (zangleider)