eucharistieIn de liturgie worden wij innerlijk gevoed en gesterkt door het woord van God en door de tekens van Gods nabijheid, bijzonder het brood en de beker van de eucharistie.

In de liturgie zingen wij Gods lof, maar we uiten er ook onze menselijke verlangens, nood en verwachting.

In onze parochie zijn er niet alleen pastores en kerkmusici bezig met voorbereiding en uitvoering van de liturgie, maar ook veel vrijwilligers. Van koorzangers, kosters, misdienaars, acolieten, bloemversierders, lectoren tot leden van liturgische werkgroepen.
Onder sacramentele vieringen vallen eucharistievieringen, doopvieringen, vormselvieringen, huwelijksvieringen, priesterwijdingen en de ziekenzalving. Bij andersoortige vieringen valt te denken aan woord- en gebedsdiensten, vespervieringen, boetevieringen, avondwakes, uitvaarten, oecumenische vieringen.

Doelgroepvieringen kunnen een eucharistieviering zijn, maar ook een andersoortige viering. Deze vieringen zijn gericht op speciale doelgroepen zoals bijvoorbeeld gezinnen, jongeren en senioren.

In de parochie zijn de reguliere vieringen als volgt (voor detailinformatie klik hier):

plaats kerkgebouw dag aanvang bijzonderheden
Benschop
  Emmaus
Merelplein 2
3435 CC Nieuwegein
zondag 11.00 uur Eén keer per maand is er op zaterdag om 19.00 uur een viering. Meestal is dat de 2e zaterdag van de maand. Kijk verder op het liturgierooster van Nieuwegein.
De zang is samenzang.
  H. Nicolaas
Utrechtsestraatweg 8
3438 AK Nieuwegein
zondag 10.00 uur
Maria icoon JLDe Goddelijke Liturgie volgens de Byzantijnse ritus zal in onze parochie worden gevierd op zondag 29 april 2018 om 11.00 uur in de Basiliek van de H. Nicolaas te IJsselstein.

Het is dan de vijfde zondag van Pasen, maar tevens vieren we de Zondag voor de Oosterse Kerken.

De Byzantijnse ritus is de liturgie van deze Oosterse kerken, zoals die in Rusland, Griekenland, de Balkan, Oekraïne, etc. gevierd wordt. De liturgische taal is daar het kerk-Slavisch of het Oekraïens, zoals het Kerklatijn dat is in onze westerse, Romeinse liturgie.

IJsselsteins projectkoor
Voor Nederland en België is echter een Nederlandstalige liturgie ontwikkeld.
Het IJsselsteinse projectkoor Bychantium zingt deze Goddelijke Liturgie van de H. Johannes Chrysostomus in het Nederlands met als doel de betrokkenheid van de aanwezigen aan deze vorm van liturgie te vergroten. De celebrant is pastor Paul Brenninkmeijer.

De aanwezigheid van iconen is een wezenlijk onderdeel van de oosterse liturgie
In iconen zijn Christus, de Moeder Gods Maria, engelen en heiligen zichtbaar en tastbaar aanwezig. Deze iconen vormen in de Oosterse kerken een afscheidingswand van heiligen, iconostase genoemd. Vóór het altaar opgesteld, zoals hier, vormen zij, die ooit eens levende heiligen, een transparante verwijzing naar onze hemelse bestemming.

Iconen wijden
Mocht u zelf in het bezit zijn van een nog niet gewijde icoon, dan kunt u die meenemen en (bijtijds!) vóór in de kerk overhandigen aan iemand die de iconen op of bij het altaar zal leggen. Doordat zij daar de hele viering blijven liggen krijgen ze de wijding mee van de liturgie.

Het mag u duidelijk zijn dat deze Goddelijke Liturgie (in de Byzantijnse traditie de benaming voor de Viering van Eucharistie) een feestelijke en inspirerende viering gaat worden.
U bent er van harte welkom.

Jan Lippus (zangleider)