18+ en geloven..... op zoek, interessante discussie of samen delen?

jongeren18Wat wil je?
Ben je 18 jaar of ouder en loop je misschien met vragen rond over geloof, je leven, de kerk?
In je eentje begin je niet zo veel. Samen gaat het gewoon handiger en is wel zo boeiend.

Als je 18 bent kun je bij de 18+ groep. Je bent altijd welkom om eens te komen kijken.

Als je informatie wilt, neem dan contact op met Hedwig Mensink.

Voor een actuele planning van activiteiten, klik hier.

Milou van de 18+ groep gaat in een klooster wonen

Een interview

MilouHoe is het allemaal begonnen?

Op school werd het communieproject met de hele klas gedaan in groep 4. Ik deed ook mee met de lessen, maar omdat ik niet gedoopt was, deed ik niet mijn communie op het eind. Mijn ouders waren altijd actief bij de werkgroep kindervieringen. Het was niet dat ik nooit in de kerk kwam. Maar ergens hoorde ik er officieel toch niet bij. Uiteindelijk ben ik op latere leeftijd gedoopt in groep 7. En daarna in sneltreinvaart communie en Vormsel gedaan. Op de middelbare school heb ik er eigenlijk niet zo veel meer mee gedaan. Op het Cals was er ook niet veel. Je kreeg vrij met de christelijke feestdagen, meer niet. Tijdens mijn studies was het ook geen thema.
Maar in 2010 kwam er een oproep voor een 18+groep in het parochieblad en toen dacht ik: “Mwah, laat ik eens gaan kijken of het wat is.” Het bleek zeker wat te zijn. En van het een kwam het ander. Voor ik het wist, hielp ik bij jongerengroepen, bij vormselprojecten, communieprojecten en ook bij jongerenvieringen.

De 18+groep was het moment om de draad van je geloof weer op te pakken. Wat heeft het je gebracht?

In ieder geval was ik niet de enige jongere die met het geloof bezig was. Zo lijkt het natuurlijk wel als je de berichten moet geloven: “de kerk is van de generatie van opa’s en oma’s”. Maar belangrijker nog is dat we allemaal jong zijn, maar ondertussen ontzettend verschillend. Dus je ziet hoe anderen van jouw generatie iets met het geloof doen, hoe ze dat beleven, hoe ze dat ervaren en welke ideeën ze daar bij hebben. De één zit meer in het hoofd, de ander meer in het hart. Bovendien zijn de mensen van de groep ook nog in verschillende levensfasen: er zijn studenten, jonge professionals en jonge ouders. Zo krijg je een mooi en goed inzicht wat het betekent om jong en gelovig te zijn vandaag de dag. En ja, ieder jaar gaan we met de 18+groep het klooster in.

youcat18+ groep duikt in de Youcat

Vragen over God, Jezus, de hemel, goed en kwaad, zonde en vergeving enz. Wie heeft ze niet?

Daarom dook de 18+groep maar eens in de Youcat. Het is een boekje gebaseerd op de oude catechismus, maar dan in een nieuw begrijpbaar jasje gestoken. Er is veel uitleg en achtergrond informatie in te vinden. Dat alles hielp om goede inhoudelijke gesprekken met elkaar te voeren, over de kerk en het geloof.

Er staan 527 items in, waarvan we er slechts 2 op een avond konden behandelen!! Dus we kunnen nog wel even vooruit.

Wil je het gesprek ook meemaken, kom dan eens meedoen met de 18+groep.

Hedwig Mensink,
jongerenpastor