R.K. Geloofsgemeenschap H. Nicolaas - IJsselstein

MvE-MandersIMG 3330-Opbouw kapel

Onder deze titel wordt Maria, de Moeder des Heren, in IJsselstein vereerd. Sinds de vroege middeleeuwen is het beeldje van O.L. Vrouw van Eiteren het middelpunt geweest van een grote en vurige devotie. Dit beeldje werd omstreeks 1310 door slootgravers op een akker in de buurtschap Eiteren gevonden. Zij gaven het aan de pastoor van IJsselstein, die het in zijn parochiekerk plaatste. Nadat het twee of drie keer op onverklaarbare wijze uit de kerk was verdwenen en teruggevonden op de plaats waar de slootgravers het ontdekt hadden, besloot men op Eiteren een kapel ter ere van Maria te bouwen. De fundamenten van deze kapel zijn onlangs opgemetseld.

Na diverse omzwervingen kwam het beeldje in 1936 in IJsselstein terug. U vindt het in de Mariakapel in de Basiliek. Dagelijks komen mensen er een kaarsje opsteken en vertrouwen hun lief en leed aan Maria toe. Jaarlijks op een zondag rond 24 juni trekt in een soort processie, een stoet van pelgrims en IJsselsteiners in historische kostuums vanuit de Basiliek over Eiteren en terug met in hun midden het oude beeldje van O.L. Vrouw van Eiteren.

Via deze link kunt u foto's bekijken van de Ommedracht van 2018

Meer informatie over de historie van de devotie tot O.L. Vrouw van Eiteren "Hulp in nood" vindt u in de Mariakapel.

Logo MvEiteren NieuwDe activiteiten rondom O.L. Vrouw van Eiteren worden behartigd door een Comité. Zij verzorgen  o.a. de jaarlijkse Ommedracht.

Medaille MvEiterenSinds kort zijn er weer medailles in echt zilver te koop met op de voorkant de afbeelding van O.L. Vrouw van Eiteren.
Op de achterkant de tekst: "O.L.Vrouw van Eiteren, hulp in nood".
De medailles zijn voorzien van een oog waar een zilveren ketting door kan, zodat ze om de hals gehangen kunnen worden.
De juwelier van IJsselstein heeft een replica gemaakt van een oude medaille. De uitvoering is in echt zilver en alleen de medaille kost € 27,-
Te bestellen bij het parochiecentrum, Sint Nicolaasstraat 12, tel. (030) 761 21 31
Graag contante betaling bij bestelling.

De vierde herdruk van het boekje over Maria van Eiteren is, na jarenlange voorbereiding, een feit.
Ook is er een boekje gedrukt dat speciaal geschreven is voor kinderen van de basisschool.
Ze zijn nu te koop tijdens openingstijden op het parochiecentrum en via het Comité van Onze Lieve Vrouw van Eiteren.
De boekjes kosten € 3,- per stuk.
Deze mooie uitgaven zijn tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Roest Crollius Fonds.
sound byJbgmusic