R.K. Geloofsgemeenschap H. Nicolaas - IJsselstein

Basiliek zijkant webDe basiliek is te bereiken via de Sint Nicolaasstraat en het Kronenburgplantsoen en is elke dag open van 9:00 tot 15:30 uur.

Dankzij een aantal enthousiaste vrijwilligers is het mogelijk om op zaterdagmiddag in de zomermaanden (vanaf begin mei t/m half september) een deskundige rondleiding te krijgen in de basiliek. Tussen 14.00 uur en 16.00 uur, zijn twee mensen van de werkgroep 'Open Basiliek' aanwezig om mensen te ontvangen, hen van informatie materiaal te voorzien en in 30 tot 40 minuten door dit schitterende monument te leiden. Vooral op deze middagen komen verschillende toeristen langs en willen graag informatie over de geschiedenis en de culturele aspecten van de basiliek. De meeste toeristen willen geen speciale rondleidingen, maar hier en daar een toelichting over onze interessante basiliek is vaak wel op zijn plaats. Tijdens de 'Open Basiliek' middag is er divers materiaal te koop. Zo is er, behalve een gratis brochure, ook een CD te koop met orgelwerk van onze vaste organist René Verwer, op het mooie Maarschalkerweerdorgel. Er zijn ook weer prachtige ansichtkaarten van de basiliek en van haar kunstschatten. Ook algemenere informatie over bijvoorbeeld de architect van de basiliek: Tepe. Boekjes over Maria van Eiteren en een boekje over de glas-in-loodramen. Er is een DVD verkrijgbaar over het geloofsleven in IJsselstein. Deze DVD heeft een aantal van u wellicht gezien tijdens de week van "700 jaar Geloven in IJsselstein". Voor de liefhebber is er vast wel iets te vinden in het aanbod.
Buiten deze tijden zijn er voor groepen rondleidingen mogelijk. Hiervoor dient u contact op te nemen met het secretariaat.

Als u met een groep mensen een rondleiding in de basiliek wilt hebben op een andere dag of ander tijdstip, dan kunt u dit aanvragen bij het secretariaat.

Zelf rondleidingen verzorgen?

Ben je ook trots op onze basiliek en lijkt het je leuk om mensen wat meer te vertellen over onze mooie basiliek?
Wij zoeken mensen die interesse hebben in onze basiliek en die bereid zijn om eens in de 14 dagen of 3 weken (afhankelijk van het aantal aanmeldingen) twee uurtjes eventuele rondleidingen te verzorgen voor kleine groepjes. Wij zijn altijd met twee rondleider(sters) aanwezig.
Er is een map beschikbaar met de nodige gegevens, zodat je je kan voorbereiden.
Mocht je interesse hebben, maar wil je nog niet gelijk ingeschakeld worden, dan kun je ons vinden tussen 14.00 uur en 16.00 uur vanaf begin mei t/m half september in de basiliek.
Wil je meer weten dan kun je het beste contact opnemen met het secretariaat.

Historie

De Sint Nicolaasbasiliek is tussen 1885 en 1887 in neogotische stijl gebouwd naar het ontwerp van de architect Alfred Tepe en is een zogenaamde driebeukige hallenkerk. De kerk behoort tot de gaafste voorbeelden van deze stijl in ons land.

Deze kerk is het vierde bedehuis. De eerste kerk ging in 1577 over naar de reformatie. Pas in 1635 kregen we weer de beschikking over een eigen schuilkerk aan de Havenstraat. Deze werd in 1780 vervangen door een derde kerk, die tot 1887 dienst heeft gedaan en in 1888 werd afgebroken.

De kerk is gerestaureerd in de periode 1968-1972. De wanden beneden de vensters zijn toen vernieuwd en de moderne toegangspartijen aangebracht, waarbij de handgrepen op de binnendeuren opvallend zijn. De vloer werd vernieuwd en er werd vloerverwarming aangelegd. In die periode zijn ook de bankenrijen uit de zijbeuken verwijderd. Bovendien vond er nieuwbouw plaats van de pastorie.

CollageConopeum TintinabilumOp 11 november 1972 verleende Paus Paulus aan de kerk de titel van “Basilica Minor”; de hoogste eretitel voor een kerkgebouw buiten de stad Rome.

De bijbehorende eretekenen bevinden zich links en rechts van het hoogaltaar.

Links het Tintinnabulum: een afbeelding van St. Nicolaas, omgeven door een cirkel kleine belletjes.
Rechts het Conopeum (oorspronkelijk een Byzantijns baldakijn). Op de segmenten afbeeldingen van O.L.Vrouw van Eiteren, St. Nicolaas, het wapen van IJsselstein 
en het wapen van de basiliek. 

Kaft Franse romantiek CD-OrgelconcertVeel mensen vonden het een gemis dat ons prachtige orgel niet op cd is te beluisteren. Ons jubileumjaar was aanleiding om er een uit te brengen van het mooie Maarschalkerweerdorgel: 'Concert in de Basiliek'. Onze (toenmailige) organist René Verwer heeft een reeks mooie muziekstukken voor deze cd uitgekozen, die als subtitel meekreeg: 'Franse Romantiek uit IJsselstein'. Uitgevoerd worden werken van ondermeer de componisten Gabriel Fauré, Camille Saint-Saëns en César Franck die hij regelmatig tijdens de vieringen laat/liet horen.
Het orgel van de Basiliek is zeer geschikt om deze muziek te vertolken en René is een kenner daarvan bij uitstek.
Het is een zeer gevarieerde cd geworden, waarin ook zangstukken met orgelbegeleiding zijn uitgevoerd door Eline Stoeten en haar vader Martien. Het tijdens de Dodenherdenking van 4 mei 2012 door haar gezongen Pie Jesu staat ook op deze cd, verder het bekende Panis Angelicus en een prachtig Ave Maria en Ave Verum. Verder is het orgel te beluisteren in een combinatie met hobo en fluit (Ellen en Irma Metaal in Pavane van Fauré).

De cd kost € 10,= en is te koop tijdens de open dagen van de Basiliek (zaterdagmiddagen in het seizoen).
U kunt deze ook tijdens kantooruren kopen bij het secretariaat.

Boekje Glas-in-loodSinds 20 oktober 2013 is een boekje verkrijgbaar over de ramen van de basiliek. Hierin wordt verteld hoe de basiliek tussen 1892 en 1972 van een kerk met gewoon wit glas getransformeerd werd tot het kunstwerk dat het nu is geworden.
In het boekje staat een beschrijving van elk raam en van elk raam een prachtige foto.
Auteurs zijn Jan Lippus en Remy Ooyevaar en de fotografie is verzorgd door Leo Manders.
Verder staan er bijdragen in van de historicus Ton Van Schaik en van de glasexpert Koos Egtberts.
Deze prachtige uitgave is sinds 20 oktober 2013 voor iedereen verkrijgbaar voor de som van € 10. Veelal tijdens de rondleidingen in de zomermaanden. Bestellen kan ook vanaf hier bij het secretariaat van onze geloofsgemeenschap.
Voorts is het boekje te koop bij boekhandel Logica.
De opbrengst komt geheel ten goede aan het onderhoud van de basiliek. 


 

De St. Nicolaasbasiliek beschikt sinds 1908 over een prachtig Maarschalkerweerd-orgel (twee klavieren en pedaal, 26 stemmen). De orgelmaker Michaël Maarschalkerweerd was van circa 1870 tot zijn overlijden in 1915 actief in heel Nederland en bouwde ruim honderd instrumenten in laatklassieke en romantische stijl. Zijn bekendste opus staat in het Amsterdamse Concertgebouw (1891)

Op 28 mei 2010 werd van het Aartsbisdom het oprichtingsdecreet voor onze nieuwe parochie H. Drie-eenheid ontvangen.

Hiermee is de fusie van de parochies
- H. Victor, Benschop
- H. Bavo, Harmelen
- H. Jacobus, Lopik/Cabauw
- H. Johannes Geboorte, Montfoort/Linschoten
- Tabor, Nieuwegein en
- H. Nicolaas, IJsselstein
formeel (met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2010) een feit.

Vanaf dan spreken we dus over parochie H. Drie-eenheid en, als we het over de diverse locaties hebben, over geloofsgemeenschap van de …..
(H. Bavo, H. Jacobus, H. Johannes Geboorte, H. Nicolaas-IJsselstein, H. Barbara-Tabor, Emmaus-Tabor, H. Nicolaas-Tabor, H. Victor).

 

© 3eenheidparochie 2012 - 2023          --- AVG-verklaringen --- ↑ Top