R.K. Geloofsgemeenschap H. Bavo - Harmelen

Beperkte toegang i.v.m. coronavirus. Klik op de foto onderaan dit document

Museum Catharijneconvent presenteert van 28 februari t/m 23 augustus 2020 een tentoonstelling waarin wonderen centraal staan. Wonderen zijn van alle tijden, culturen en religies en spelen sinds het begin van de mensheid een rol in het leven van alledag. Ook kunstenaars laten zich er al eeuwenlang door inspireren. Het weergeven van wat er zich tussen hemel en aarde afspeelt, vraagt om hun allergrootste verbeeldingsvermogen. Die uitdaging heeft de meest spannende en ontroerende kunst opgeleverd. Van Rembrandt tot Mondriaan en Abramović, voor deze tentoonstelling heeft het museum werken uit nationale en internationale collecties samengebracht.

Geloof je altijd wat je ziet?

Museum Catharijneconvent: “Wonderbaarlijke gebeurtenissen zijn bijzonder en ongrijpbaar. En het zijn precies deze elementen die kunstenaars door de eeuwen heen uitdagen om wonderverhalen te verbeelden. Ze brengen het verhaal tot leven en zetten de kijker aan het denken over de eigen overtuigingen. Geloof je altijd wat je ziet? Geloof je het als iemand anders een wonderbaarlijk verhaal vertelt? En hoe verklaar je wonderbaarlijke gebeurtenissen die je zelf meemaakt?”

In de tentoonstelling gaan de kunstwerken niet alleen de dialoog aan met elkaar, maar ook met sensationele wonderverhalen uit verschillende culturen, indrukwekkende cultuurhistorische voorwerpen en onverklaarbare ooggetuigenverslagen, aldus het museum. Ook wetenschappers komen aan het woord en geven hun visie op het fenomeen. Resultaten van een landelijk onderzoek laten zien hoe we tegenwoordig naar wonderen kijken. “De nieuwe context die hierdoor ontstaat, nodigt uit om stil te staan bij het verschijnsel wonderen,” zo stelt het Catharijneconvent.

Vanwege de veelomvattendheid van het thema, met diverse invalshoeken en voor- en tegenstanders, heeft het museum ervoor gekozen het menselijk leven als uitgangspunt te nemen. Museum Catharijneconvent: “De bezoeker reist langs de kantelpunten in het leven van een mens en de wonderen die daarin een rol spelen en ervaart wat dit ongrijpbare fenomeen inhoudt”.

Allemaal wonderen

tijd? van 28 februari t/m 23 augustus
open? di-vr 10-17.00 uur, za-zo en feestdagen 11-17 uur
waar? Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht, tel.: (030) 231 38 35

allemaalwonderen

© 3eenheidparochie 2012 - 2020          --- AVG-verklaringen --- ↑ Top