R.K. Geloofsgemeenschap H. Bavo - Harmelen

Diana Nieuwold heeft een missie: zoveel mogelijk kerkinterieurs fotograferen. Zeker in deze tijd van kerksluiting vindt ze dit van groot belang. In 2014 startte ze daarom met de website Kerkfotografie: voor dit project brengt zij zowel katholieke als protestantse kerken in beeld. De fotografe biedt ook cursussen kerkfotografie aan, die openstaan voor zowel gevorderde als beginnende fotografen. Deelnemers aan de workshop leren “hoe je zelf kunt bepalen hoe jouw foto eruit komt te zien. En vooral hoe je in een kerk – waar fotograferen lastig kan zijn – toch mooie foto’s kunt maken,” aldus Nieuwold. De redactie van bisdomblad ‘Op Tocht’ nam begin september deel aan een cursusdag in Losser.

Dsc 8499a site
Na een introductieronde waarbij de deelnemers onder meer vertellen over hun meest geslaagde foto tot nu toe, start Nieuwold met een flinke dosis theorie. Ze legt op laagdrempelige wijze een aantal beginselen uit rondom scherpstelling, belichting, diafragma, sluitertijd en ISO-waarde. Ook geeft ze de nodige tips over het fotograferen van kerken. Gelukkig krijgen de deelnemers een reader mee naar huis om een en ander nog eens rustig terug te kunnen lezen.

Diana Nieuwold (“ik ben zelf een spiegelreflexmens”) is een enthousiast docente die de theorie lardeert met vele anekdotes uit haar inmiddels ruime ervaring. Ze vertelt over de juiste omgang met verlichting in de kerk (“zo min mogelijk lampen aan”) en wat ze zoal tegenkomt tijdens haar fotografiesessies in kerken – “zoals heel veel grote spinnen.” Haar eigen stijl wordt al snel duidelijk: Nieuwold houdt van symmetrie in haar (kerk)foto’s. “En dat betekent dat je soms een bank recht moet zetten om de foto te kunnen maken die je wilt.” Een ander element dat bij haar veel terugkomt is oog voor detail. Dieren en engeltjes uit kerkinterieurs spelen dan ook de hoofdrol op haar foto’s. “Kijk goed om je heen of je verrassende of mooie details ziet. Kerken hebben zoveel te bieden.”

Na de theorie is het tijd voor de praktijk: de cursisten mogen de kerk in om aan de hand van een aantal opdrachten de zojuist geleerde theorie te testen en erop te oefenen. Na de lunch worden de resultaten besproken en volgt nog een aantal tips als uitsmijter.

Nieuwold hoopt dat haar cursisten na de workshop de automatische stand van de camera voortaan links laten liggen en zelf de instellingen bepalen voor het beste en meest natuurgetrouwe resultaat. En met haar tips is dat zeker haalbaar!

Deelname kost € 49,-- per persoon (incl. koffie, thee en eenvoudige lunch). De data voor de workshops in 2020 worden begin volgend jaar bekend gemaakt. Tussentijds zijn ‘inchurch-workshops’ op verzoek wel mogelijk: bij minimaal vier deelnemers vanuit één geloofsgemeenschap/parochie kan er op die locatie een cursusdag worden gehouden (gereduceerd tarief!). Meer informatie en aanmelden: www.kerkfotografie.nl/workshop

Kerkfotografie komt op uitnodiging naar een kerk om deze te fotograferen. Nieuwold: “De foto’s worden aangeleverd aan het kerkbestuur en zijn (onder vermelding van Kerkfotografie) vrij te gebruiken voor bijvoorbeeld de website of een folder. Kerken die gaan sluiten krijgen voorrang. Er zijn geen kosten aan verbonden.”