R.K. Geloofsgemeenschap H. Bavo - Harmelen

Hierbij een berichtje vanuit Shirati, een klein plaatsje in Tanzania vlakbij het Victoriameer. Ik mag hier 8 weken in het Shirati KMT Hospital meelopen en dat is nu al een ervaring om nooit te vergeten.  

Ik ben Kim, 21 jaar, en ik zit nu in het 3e jaar van HBO-verpleegkunde. Graag wilde ik ervaren hoe de zorg er aan toe gaat in een ontwikkelingsgebied. Als onderdeel van de minor 'International Health Studies' mag ik die ervaring nu echt op gaan doen.  

 PHOTO-2022-11-06-16-17-30.jpgPHOTO-2022-11-06-16-18-01.jpgPHOTO-2022-11-06-16-17-44.jpg

Shirati is een plaats nogal in 'the middle of nowhere'. Het was dan ook een lange reis om hier te komen. Maar ik had me geen warmer welkom kunnen wensen. Iedereen is zo gastvrij! Tijdens onze eerste dag werden we in een klein huisje uitgenodigd en een groep van 30 kinderen kwam om ons heen staan. Met z'n allen zongen ze een welkomstlied: 'karibu'.   

 

Het is bijzonder om in het ziekenhuis mee te lopen. We mogen op alle afdelingen meekijken en meehelpen. Het is wel heftig om zieke kinderen te zien. Zo komt er veel sikkelcelziekte en malaria voor. Ook ondervoeding is een probleem.  

 

Recent is Stichting Shirati opgezet door Nederlandse tropenartsen. Deze stichting bestaat uit een aantal projecten. Zo is er een Peanut Project opgestart om ondervoeding bij kinderen onder de 5 jaar te verminderen. Ook is er een project gestart om Schistosomiasis te bestrijden. Dit is een ziekte veroorzaakt door parasieten die leven in het Victoriameer. De meeste mensen hier zijn besmet. Ik vind het ontzettend goed dat deze stichting is opgezet. Graag vertel ik later nog wat meer over dit goede doel.  

 

Kim van Rooijen

© 3eenheidparochie 2012 - 2023          --- AVG-verklaringen --- ↑ Top