R.K. Geloofsgemeenschap H. Bavo - Harmelen

De kosters van het Aartsbisdom Utrecht komen op 7 december 2019 samen in de St. Catharinakathedraal (Lange Nieuwstraat 36, Utrecht). Ze beginnen deze dag met een plechtige Eucharistieviering om 10.30 uur.

jaarvandeeucharistie2019 2020

Thema van de dag is: ‘Het Jaar van de Eucharistie – Bijzondere aandacht voor de taken van de koster’
– 10.30 uur: Eucharistieviering, met kardinaal Eijk als hoofdcelebrant.
– 11.45 uur: Verzamelen in het Bonifatiushuis (Nieuwe Gracht 61) voor de lunch.
– 13.00 uur: Lezing mgr. Woorts in de kathedraal over het Jaar van de Eucharistie, waarin hij ook op de taken van de koster zal ingaan.
– 13.45 uur: Stadswandeling in groepen door Utrecht naar plekken die van belang zijn voor de R.-K. Kerk in het algemeen en het aartsbisdom in het bijzonder. Na afloop gelegenheid voor een drankje in het Bonifatiushuis.
– 15.00 uur: Sluiting.

Meer informatie over het Jaar van de Eucharistie: klik hier.

Aanmelden: om organisatorische redenen s.v.p. vóór 25 november en graag per parochie (dus niet alle locaties afzonderlijk) bij Jos Westendorp, secretaris van de Diocesane Werkgroep voor Kosters, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
kerststallenexpositie 2019 amersfoortAlweer voor de 35e keer organiseren wij de Internationale Kerststallenexpositie in de Sint Ansfriduskerk aan de Jacob Catslaan 28, 3818 WK  Amersfoort. Deze kerk is 104 jaar oud en gebouwd in neogotische stijl en geeft daarom de tentoonstelling een bijzondere sfeer. We mogen ons verheugen op een jaarlijks grote belangstelling van bezoekers uit het gehele land.

De expositie wordt gehouden van vrijdag 6 t/m zondag 15 december 2019.

Hallo allemaal,michellevanvliet stagiaire

Ik ben Michelle van Vliet en ik loop de komende tijd mee voor mijn maatschappelijke stage bij de kerk.

Ik zit op het Minkema College in Woerden. Buiten school en stage om heb ik een paard waar ik vaak heen ga en doe ik aan dwarsfluit. Ik heb ook een bijbaantje bij de apotheek: ik bezorg namelijk de medicijnen. Ik vind het daarnaast ook enorm leuk om boeken te lezen.

Bij de kerk zal ik bij meerdere dingen inspringen: ik ga bijvoorbeeld helpen met koffieschenken na bijeenkomsten in de kerk en kerstkaarten rondbrengen in Harmelen. Ik hoop voor de voorjaarsvakantie klaar te zijn met mijn stage, dus voor die tijd ben ik hier en daar te vinden bij gelegenheden in en om de kerk. Schrik daarom niet als er een nieuw gezicht rondloopt bij de kerk. Ik hoop jullie allemaal snel te zien bij de kerk.

Groetjes van Michelle
Diana Nieuwold heeft een missie: zoveel mogelijk kerkinterieurs fotograferen. Zeker in deze tijd van kerksluiting vindt ze dit van groot belang. In 2014 startte ze daarom met de website Kerkfotografie: voor dit project brengt zij zowel katholieke als protestantse kerken in beeld. De fotografe biedt ook cursussen kerkfotografie aan, die openstaan voor zowel gevorderde als beginnende fotografen. Deelnemers aan de workshop leren “hoe je zelf kunt bepalen hoe jouw foto eruit komt te zien. En vooral hoe je in een kerk – waar fotograferen lastig kan zijn – toch mooie foto’s kunt maken,” aldus Nieuwold. De redactie van bisdomblad ‘Op Tocht’ nam begin september deel aan een cursusdag in Losser.

posterpeilingkerkbalansOngeveer een kwart van de Nederlandse bevolking is lid van een kerk.

Deze mensen vinden hun kerk belangrijk. Maar waarom?
Dat wil Actie Kerkbalans nu onderzoeken met een landelijke peiling naar de waarde van de kerk. De peiling bestaat uit een aantal korte vragen en vraagt ongeveer tien minuten tijd. Hij is gericht op mensen die op enige manier betrokken zijn bij een lokale parochie of gemeente van de vier kerkgenootschappen die samenwerken in Actie Kerkbalans.

Dit zijn de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, de Oud-Katholieke Kerk en de Evangelische Broedergemeente.

Als u op het plaatje klikt, komt u op de peiling.
logowijkopbouwEr zijn nog steeds twee vacatures binnen onze vrijwilligersgroep:
- wijk 4A - omgeving Reijerscop
- wijk 9A - Nassaupark, Oranjepark.
Als u er wat voor voelt om onze geloofsgemeenschap in uw wijk te vertegenwoordigen, neem dan contact op met Ineke Hakkennes, tel. (0348) 56 09 30.

Wat wordt er van u verwacht?
De contactpersoon van een wijk brengt een welkomstbezoek aan nieuwe leden van onze Bavo-gemeenschap. Tevens besteedt zij/hij namens de gemeenschap aandacht aan geboorte, huwelijk, jubileum, communie, vormsel of een andere feestelijke gelegenheid.

Op verzoek of op eigen initiatief van de wijkcontactpersoon, bezoekt hij/zij langdurige zieken en nabestaanden. Ook komt hij/zij langs bij 75, 80-jarigen en ouder, met een verjaardagsroos.

U bezorgt jaarlijks een kerstkaart en de brief van de Kerkbalans namens de Bavo-geloofsgemeenschap.

Kijk voor meer informatie op deze pagina.
invuurenvlamEindelijk was het zover: 12 en 13 oktober 2019 was het vormselweekend gepland.

Net als vorig jaar zijn de vormelingen van Harmelen en Montfoort samen op kamp geweest. Het vormselkamp in Don Bosco in Hoog Soeren was erg leuk. We hebben veel gedaan tijdens dit weekend en bovenal was het erg goed om de mensen en vormelingen uit Montfoort te leren kennen.

Wij hebben voorbereidingen gedaan voor onze vormselviering op 23 november in onze Bavo-kerk. Daarnaast hebben een kunstwerk gemaakt, dat wij in het meditatiebos neer hebben gelegd. De letters van ons kunstwerk maken de naam van het vormsel project: 'In vuur en vlam'.

site IMG 20191102 161445In een goed bezette Bavo-kerk hebben wij op 2 november onze geliefde overleden parochianen herdacht. Rechts op het liturgisch centrum stond de levensboom, waaraan wij de kruisjes van de dit jaar overleden parochianen hebben gehangen, zodat zij nog even in ons midden mochten zijn.

Zingend gingen wij voor in deze herinneringsviering. Met het zingen van het lied: "Wees hier aanwezig" en het refrein: "Wek Uw kracht en kom ons bevrijden" putten wij kracht en energie om met dit verlies verder te leven en met ons leven door te gaan.

Door het noemen van de namen en het aansteken van de 14 kaarsen, symboliserend de overleden parochianen, waren zij een moment weer bij ons. 

Wij zijn in het voorjaar 2019 begonnen met de bijeenkomsten ter voorbereiding op het H. Vormsel.

De eerste bijeenkomst was samen met de ouders. Bij deze bijeenkomst was het zeer inspirerend om naar Frank van Rooijen te luisteren. Het ging o.a. over de 7 gaven van God, die wij bewust mogen ontvangen op het moment van H. Vormsel. In de lessen daarna hebben we het over de keuze, die wij als jong-volwassenen mogen maken. Maar ook de keuzes waar Jezus voor heeft gestaan.

ezaka copyHet bestuur van de Stichting Ezaka Madagascar, Harmelen, die dit jaar 25 jaar bestaat, zal op 31 december 2019 de stichting officieel gaan beëindigen.
Dit besluit hebben wij weloverwogen genomen en natuurlijk in goed overleg met de leiding van de Associatie Ezaka in Andoharano.

Wij zijn de Bavo-gemeenschap Harmelen zeer dankbaar voor het meeleven en de financiële ondersteuning, die onze stichting in deze lange periode heeft mogen ontvangen. Hierdoor heeft men op het project veel tot stand kunnen brengen.

In een uitgebreide brief "Opheffing Stichting Ezaka Madagascar", die achter deze link staat, gaan we uitgebreid in op de ontwikkelingen van het project Ezaka.

In de woord- en communieviering van zondag 29 december wordt aandacht besteed aan dit feit. Na afloop van de viering wordt een kopje koffie aangeboden aan onze speciale gasten en aan allen die vanuit de Bavo-gemeenschap met ons samen willen zijn.

Riet en Jos de Graaff
bestuur van de Stichting

3e kwartaal 2019collectes

De collectes onder de vieringen t.b.v. de eigen geloofsgemeenschap hebben in het 3e kwartaal van 2019 € 3.603, - opgebracht.
Dit bedrag is inclusief de opbrengst van € 380, - vanuit de kapel Huize Gaza.

Overige collectes:
25-08 MIVA (missie verkeersmiddelen actie) € 130,-
08-09 PCI gezamenlijk doel 3 Harmelense kerken € 181,60
15-09 Zonnebloem afd. Harmelen € 213,60
29-09 PAX (vredeswerk) € 108,75

Goede gevers: hartelijk dank voor uw gaven.

inrichtenkerkplein IMG 20190822 122034Al bijna een jaar geleden is melding gemaakt van de plannen voor het inrichten van de tuin, het aanbrengen van bestrating voor de kerk en het aanleggen van een parkeerterrein. Over het parkeerterrein zullen wij u op een ander moment nader informeren.

Door de kerk- en onderhoudscommissie zijn de wensen en de ideeën vertaald naar een uitgewerkt plan.
Er is een begroting gemaakt, goedkeuring aangevraagd (en ook gekregen) om het straatwerk voor en rechts en links van de kerk aan te pakken.

De bestaande betontegels rond de kerk en de grindtegels in het pad naar het mortuarium worden verwijderd en afgevoerd. Het pad vanaf het zijportaal naar de Ambachtsheerelaan komt te vervallen en wordt aan de tuin toegevoegd.

Europese topstukken herenigd in Museum Catharijneconvent15. Vleugel van een tabernakel ca. 1250. Oslo National Museum of Cultural History

Hoe eensgezind Europa in de hoge middeleeuwen was, toont Museum Catharijneconvent dit najaar in de expositie ‘North & South. Europese topstukken herenigd’.

“Zowel in het uiterste noorden als in het uiterste zuiden van Europa blijken nog middeleeuwse werken van ongekende kwaliteit bewaard gebleven die ondanks hun mijlenverre afstand opvallend veel op elkaar lijken,” aldus het museum. Voor deze tentoonstelling reizen zeldzame kunstwerken uit de periode 1100-1350 eenmalig vanuit Catalonië (Spanje) en Noorwegen naar Utrecht, waar bezoekers van 25 oktober 2019 t/m 26 januari 2020 “kunnen genieten van hun verrassende schoonheid én de vele stilistische overeenkomsten.”

wapenaartsbisdomIn het Aartsbisdom Utrecht start op de eerste zondag van de Advent (zondag 1 december 2019) een Jaar van de Eucharistie’ dat loopt t/m Christus, Koning van het Heelal (22 november 2020).

In de aanloop naar dit jaar heeft kardinaal Eijk een pastorale brief geschreven, getiteld: ‘De Eucharistie (weer) beleven als het kloppend hart van het geloofsleven’.

Klik hier om deze pastorale brief te lezen.

Tegelen - Passiespelen

In 2020 (van 10 mei t/m 13 september) worden voor de 21e keer de Passiespelen in Tegelen georganiseerd. Klik op onderstaand plaatje.

Bij de presentatie van decor en kostuums van de Passiespelen 2020 op zondag 16 juni jl. zinderde het in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen. Het nieuwe decor en de kostuums beloven een heel nieuw beeld van het Passiespel: klik hier.

Vanaf 20 september 2019 kunt u kaarten bestellen (klik hier). Voor een beeldimpressie van de spelen in 2015 klik hier.

passiespelen2020
In zijn nieuwjaarstoespraak 2019 kondigde onze voorzitter het herstel van de glas-in-loodramen in de zuidgevel aan. Daarna bleef het 4 maanden stil over het herstel.

Achter de schermen is er echter stevig doorgewerkt aan de voorbereiding. Er is goedkeuring van het Aartsbisdom aangevraagd en op 15 april gekregen.

Het eerste deel van de subsidiebijdrage van de RCE (Rijksdienst Cultureel Erfgoed) is al ontvangen. De aanbesteding van de herstelwerkzaamheden is geweest en op 22 maart zijn de offertes ontvangen. De laagste inschrijving paste binnen de begroting. Dit maakte het mogelijk, dat er snel een opdracht verstrekt kon worden.

pastoorVdrVegt Dsc 2647Onder de titel Vegtpraat brengt pastoor Van der Vegt u op de hoogte over wat hem bezig houdt.

De laatst verschenen editie kunt u lezen als u hier klikt.

jubileumkrantHet eeuwfeest van onze H. Bavo-kerk is gevierd. We kijken terug op een zeer geslaagde periode.

Eén van de activiteiten was het laten verschijnen van een jubileumkrant, die inmiddels 4x is verschenen. De krant is huis-aan-huis in Harmelen verspreid. In editie 4 wordt u speciale aandacht gevraagd voor het adopteren van een glas-in-loodraam. Bij de afsluiting van de restauratieperiode werd editie 5 verspreid.
Als u op onderstaande link drukt, kunt u de verschenen edities nog eens bekijken.

Editie 1: september 2016
Editie 2: 09-02-2017
Editie 3: 01-06-2017
Editie 4: 28-09-2017
Editie 5: september 2018

Achter het woonzorgcentrum Gaza aan de Schoollaan bevindt zich de RK Begraafplaats, behorende bij de parochie van de H. Bavo, Harmelen.
De H. Bavo-parochie bestaat vanaf 28 mei 2010 niet meer omdat op die datum het Aartsbisdom Utrecht het oprichtingsdecreet voor de nieuwe parochie H. Drie-eenheid heeft getekend. Daarvan maakt de Bavo-geloofsgemeenschap deel uit.

De begraafplaats is gesloten: er wordt niet meer begraven.

TarievenAls u hier klikt, kunt u de tarieven lezen zoals die gelden vanaf 1 januari 2019.

avgHet zal u niet ontgaan zijn, dat op 25 mei 2018 de nieuwe privacy wetgeving Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht is geworden.

In de nieuwe wetgeving worden eisen gesteld aan de manier waarop persoonsgegevens op onze Bavo-website zichtbaar zijn. Zo mogen namen, e-mailadressen en telefoonnummers niet zonder toestemming worden opgenomen in de database. 

Zoals u weet wordt uw privacy binnen onze parochie/in onze geloofsgemeenschap gewaarborgd. Er wordt uiterst zorgvuldig met persoonsgegevens omgegaan.
Er is wet- en regelgeving, waaronder de AVG (Algemene Verordening Gegevens-bescherming).

Deze AVG-regels zijn nu zichtbaar op de website op de laatste regel van iedere pagina.
gastenboekAls u op het plaatje klikt kunt u in het gastenboek van de Bavo-gemeenschap kijken.

U kunt niet alleen de geplaatste berichten lezen, u kunt ook een bericht achterlaten.
Onze gemeenschap beschikt over een kleine bibliotheek. 

Op het gebied van catechese, diaconie, liturgie en gemeenschapsopbouw zijn er verschillende boeken, brochures en/of tijdschriften te vinden. Er is vooral een rijke verzameling aan bijbelboeken voor jonge kinderen. Bovendien is er veel informatie vanuit het bisdom. Alle boeken kunnen geleend worden.

De bibliotheek is gehuisvest in de serre van de Bavohof en is toegankelijk tijdens de openingsuren van het secretariaat en voor werkgroepen tijdens hun bijeenkomsten.
© 3eenheidparochie 2012 - 2019          --- AVG-verklaringen --- ↑ Top