R.K. Geloofsgemeenschap H. Bavo - Harmelen

zondagvanhetwoordvangod
Paus Franciscus stelde met de Zondag van het Woord van God een nieuwe dag in voor de wereldwijde Kerk. De zondag wordt nu voor de allereerste keer gehouden, op zondag 26 januari. Het initiatief werd al min of meer aangekondigd in het Heilig Jaar van de Barmhartigheid (2016). Wat heeft de Zondag van het Woord van God met barmhartigheid te maken?

stilleomgang2020Sinds 1881 wordt in Amsterdam jaarlijks De Stille Omgang georganiseerd. Circa 10.000 pelgrims, waaronder veel jongeren, lopen tijdens een nacht in maart in stilte door het centrum van de stad.

Deze tocht is het vervolg van een tot 1578 gehouden processie, die haar ontstaan ontleend aan het Heilig Mirakel in het jaar 1345.
De intentie voor dit jaar is:

Als iemand echt luistert, dan wordt de spreker weer vrij.


Ook uit Harmelen zijn er deelnemers.

De Stille Omgang wordt gehouden in de nacht van 21 op 22 maart. Het vertrek per bus is om 22.15 uur bij de afrit De Meern.
De buskosten bedragen € 6,-- per persoon. Na afloop is er gezamenlijk koffie drinken.

Om 03.30 uur zullen wij weer uit Amsterdam vertrekken, waarna we om ongeveer 04.30 uur in De Meern terug zullen zijn.
Vervoer van en naar De Meern wordt onderling geregeld.

Opgave kan tot 16 maart bij Hennie Derks, Beatrixlaan 30, Harmelen, tel. (0348) 44 14 31.

Kijk ook op deze pagina.
Een persoonlijke brief aan u

Thuiskomen

Kerkbalans2020 Raamposter web'De kerk is voor mij een fijne plaats waar ik Jezus ontmoet en andere mensen, met hun eigen leven, vragen en blijdschap, die Hem willen volgen. Bij wie je je thuis voelt omdat je hetzelfde deelt. Dat geeft een gevoel van verbinding, van thuiskomen. In de kerk ben je niet alleen. Je bent samen, want je beleeft het samen. Het is een warm nest. Na afloop van een viering drinken we altijd samen koffie en dan praten we over wat we gehoord, gezongen en gebeden hebben. Thuis praten mijn man en ik ook vaak nog even na'.
Nee, ik zou de kerk niet kunnen missen, maar als ik aan iemand zou moeten uitleggen waarom de kerk voor mij zo belangrijk is, dan zou ik dat niet met woorden kunnen omschrijven: je moet het voelen! De warmte, eer brengen aan God, de fijne sfeer, de saamhorigheid, het samen beleven, dat kan ik niet uitleggen, dat moet je ervaren'.

Zo verwoordde iemand uit Nederland haar kerkbeleving. In één woord: thuiskomen.

Het onderkomen

De kerk als gebouw biedt ruimte aan totaal verschillende mensen in leeftijden, opvattingen en staan in het dagelijks leven. Zij nemen dit mee, leggen het aan God voor en delen het met elkaar. Wij danken en prijzen God en ondersteunen elkaar. Als muren van ons kerkgebouw konden spreken, dan zouden wij met open mond staan. Midden in de wijk, midden in het dorp of onze stad staat ons kerkgebouw. Daar mogen wij best wel trots op zijn.


Voor niets gaat de zon op

Er hangt een prijskaartje aan ons kerkgebouw en aan alle activiteiten die in en rondom het gebouw gebeuren. Daarom doen wij ook dit jaar 2020 een beroep op uw vrijgevigheid. Daar is de actie Kerkbalans voor. De instandhouding van ons kerkgebouw als 'Huis' en voor alle activiteiten als een 'Thuis' voor u en alle anderen.

Dank voor uw betrokkenheid.
Dank voor uw gulheid.
Dank als u besluit om voor de eerste keer mee te gaan doen.
Op 18 januari gaat de 'Actie Kerkbalans 2020' van start.

Namens onze locaties,
G.M.J van der Vegt,
pastoor H. Drie-eenheidparochie

---

Van de voorbereidende werkzaamheden op 14 januari 2020 is een aantal foto's gemaakt: klik hier om die te zien.

De Vormelingendag van de vicariaten Arnhem en Utrecht is op zondag 15 maart in Amersfoort. vormelingendag

Programma
10.30 uur Inloop in de St. Ansfriduskerk (Jacob Catslaan 28)
11.00 uur H. Mis met mgr. Woorts
12.00 uur Lunch op school (Amersfoortse Berg, Hugo de Grootlaan 25)
12.45 uur Vossenjacht in het bos
14.45 uur Pauze
15.00 uur Frietkraam
16.00 uur Einde.

Neem lunch mee, voor drinken en een tussendoortje wordt gezorgd. Speciale dieetwensen graag doorgeven bij de aanmelding. Aanmelden kan persoonlijk of als groep door je voor- en achternaam, de naam van jouw parochie, naam en contactgegevens van jouw begeleider(s) te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deelname is gratis.
Meer info: jongerenwerker Sarah Mijhad, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
tel. (030) 239 19 54 (op dinsdag en woensdag).
wapenaartsbisdomDe pastorale brief (klik hier) bij gelegenheid van het jaar van de Eucharistie heeft als titel: “De Eucharistie (weer) herbeleven als een kloppend hart van het geloofsleven”. In de brief kondigt de aartsbisschop onder meer het plan aan om paal en perk te stellen aan woord- en communievieringen.

De kardinaal raadt gelovigen aan om vanwege de zondagsplicht naar een andere kerk te gaan waar wel een eucharistieviering is. In onze parochie van de H. Drie-eenheid is de Nicolaasbasiliek in IJsselstein als eucharistisch centrum aangewezen. Daar is elke zondag een eucharistieviering. 

Aan het einde van de eucharistieviering op zondag 5 januari 2020 hield de voorzitter van de kerkcommissie de volgende nieuwjaarstoespraak:

gerardkooijman2017'Een nieuw jaar ligt voor ons. Van ons, de kerkcommissie, mag worden verwacht dat er plannen gemaakt zijn. Wij willen goed zorgen voor het kerkgebouw, voor de vrijwilligers en vooral voor de mogelijkheid om elke zondag naar de Bavokerk te komen. Wij en onze wekelijkse bezoekers van de vieringen vinden dat toch het allerbelangrijkste. Samen komen in de kerk en er voor elkaar te zijn.

Onze geloofsgemeenschap staat er goed voor met z’n vele betrokken vrijwilligers. Wij zijn er voor elkaar. We hebben ook dit jaar weer flink uitgepakt door het weggeven van dozen met voedsel aan minder draagkrachtigen. Hiervoor mede dank aan de werkgroep Caritas. De catechese werkgroepen houden zich bezig met geloofsvorming van de kinderen. Wat fijn dat moeders zich hiervoor inzetten. Wij kunnen ons voorstellen dat er wel eens hulp of ideeën nodig zijn en denken dat enige ondersteuning in de voorbereidingen hen helpt om vernieuwend bezig te zijn.

ikonenmuseumkampenDe tentoonstelling ‘Grenzenloos’ (tot 28 maart 2020) in Ikonenmuseum Kampen toont iconen uit verschillende landen binnen en buiten Europa. Hoewel alle iconen volgens de traditionele iconografieën van de Oosters-Orthodoxe Kerk zijn vervaardigd, is er een enorme variëteit zichtbaar.

Zo zijn er fijn geschilderde iconen te bewonderen uit beroemde schildersdorpen in Rusland, kleurrijke drieluiken uit Ethiopië en Italiaans aandoende Veneto-Kretenzische Moeder Gods iconen. Bijzondere aandacht is er voor een groot aantal nieuwe aanwinsten, waaronder een grote collectie Roemeense ‘Achterglas’ iconen en een icoon op doek van de stad Jeruzalem.

Ook tot 28 maart is de expositie ‘De Bijbel in reisformaat’ te zien met metalen iconen uit de beroemde collectie van Stefan Jeckel. In deze tentoonstelling wordt een aantal bekende verhalen uit zowel het Oude als Nieuwe Testament verbeeld.

Ikonenmuseum Kampen, Buiten Nieuwstraat 2 Kampen, tel. (038) 385 84 83. 

Klik op het plaatje om de website van het museum te bezoeken.
EhcDe werkgroep van de Eerste Heilige Communie (EHC) is weer druk bezig met alle voorbereidingen voor aankomende viering op 17 mei 2020.

Zit uw zoon of dochter in groep 4 en wil hij/zij graag deelnemen aan dit traject, dan kunt u zich opgeven via het Bavo-secretariaat (klik hier) of via het aanspreekpunt van de werkgroep (klik hier).
Op de vermelde e-mailadressen kunnen niet alleen opgaven worden gedaan, maar ook nadere informatie worden gevraagd.

Het traject begint op 8 januari 2020. De eerste ouderavond is op woensdag 11 december van 19.30-21.00 uur en voor de kinderen is er een bijeenkomst op zondag 15 december van 10.00-11.00 uur in de Bavohof. Deze bijeenkomst is voor diegenen, die niet weten wat het inhoudt.

Manon van der Lit,
werkgroep EHC
jaarwoordAan het einde van 2018 maakte ik een klein e-boekje. Ik verstuurde het bij wijze van kerstkaart en ik zette het op Facebook.

In dat boekje nodigde ik de lezers uit voor het jaar 2019 nu eens niet aan goed voornemen te maken (want we weten allemaal dat we die half januari al weer vergeten zijn), maar een woord te kiezen dat een kwaliteit vertegenwoordigt waarin je in 2019 wilde groeien.

Binnenkort (1 februari) start een nieuw project van 11 maanden. Doe je ook mee?
Lees verder op pagina 8 van BIJeen.

Ik ben benieuwd of er nog meer aanmeldingen binnen komen dan in 2018.

Marion Korenromp
korreltjezoutOp zondag 9 februari belooft het een gezellige drukte te worden in de kerk. Om 10.00 uur begint dan de zogenaamde Carnavalsmis. Prins Dagobert XLV van de Kwakbollen en zijn prinses Inge, de prinsenparen van de Bavoschool en van de Notenbalk zijn met hun hele gevolg eregasten.

Het thema van deze kerkdienst is ditmaal 'Korreltje zout'. Het is een knipoog naar de carnavalsvierders die deze dagen dingen in het leven weten te relativeren en met een korreltje zout nemen. bloaskapel vleutenMaar het verwijst ook naar het Evangelie dat die zondag overal klinkt, met de bekende woorden uit de Bergrede: 'Jullie zijn het zout der aarde'.

Diaken Frank van Rooijen is voorganger in deze woord- en communieviering, waaraan de Bavonootjes en het B(r)avissimokoor hun muzikale medewerking geven. De Bloaskapel Vleuten verzorgt de muziek en dat klinkt altijd fantastisch in de kerk.

Eigenlijk vormt het genoemde het vaste recept voor een indrukwekkende viering, die altijd vele kerkgangers trekt.

pelgrimstocht2020Bezinning, goede gesprekken, genieten van een mooie omgeving en geld inzamelen voor het goede doel zijn vastenactieonlosmakelijk verbonden met de jaarlijkse pelgrimstocht van Vastenactie. 
In 2020 gaat de tocht voor de 10e maal van start, dit keer in Friesland.

Het dagelijkse vertrek- en aankomstpunt is het Karmelklooster in het Friese Drachten, vandaar de titel ‘Klooster klunen’. Het voormalige klooster is tegenwoordig een plaats van ontmoeting en inspiratie. Deelnemers, die meerdere dagen meelopen, kunnen overnachten in een van de vroegere kloostercellen.

De pelgrimstocht bestaat uit drie wandelingen van ongeveer twintig kilometer, steeds door een ander type landschap. Ook de avonden kennen een gevarieerd programma. Op donderdagavond horen we meer over het ontstaan van kloosters in Drachten. En op vrijdagavond is er een lezing over de Karmeliet Titus Brandsma.

Praktische Informatie
U kunt zich aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen en te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wie drie dagen wil meelopen, kan gebruik maken van een overnachtingsmogelijkheid in het Karmelklooster in Drachten. De kosten voor een arrangement van vier nachten (woensdag tot zondag) inclusief alle maaltijden bedragen € 295,-. Er zijn ook eenpersoonskamers beschikbaar. Voor een impressie van de accommodatie: kijk op www.karmelklooster.nl.

Eén of een paar dagen meelopen kan ook. De deelnemerskosten bedragen € 20,- per dag (exclusief lunch en avondmaaltijd). Aanmelden kan op de dag zelf of via het aanmeldformulier.

Voor een overzicht van de keuzemogelijkheden en bijbehorende kosten verwijzen we u graag naar het aanmeldformulier .
Hallo allemaal,michellevanvliet stagiaire

Ik ben Michelle van Vliet en ik loop de komende tijd mee voor mijn maatschappelijke stage bij de kerk.

Ik zit op het Minkema College in Woerden. Buiten school en stage om heb ik een paard waar ik vaak heen ga en doe ik aan dwarsfluit. Ik heb ook een bijbaantje bij de apotheek: ik bezorg namelijk de medicijnen. Ik vind het daarnaast ook enorm leuk om boeken te lezen.

Bij de kerk zal ik bij meerdere dingen inspringen: ik ga bijvoorbeeld helpen met koffieschenken na bijeenkomsten in de kerk en kerstkaarten rondbrengen in Harmelen. Ik hoop voor de voorjaarsvakantie klaar te zijn met mijn stage, dus voor die tijd ben ik hier en daar te vinden bij gelegenheden in en om de kerk. Schrik daarom niet als er een nieuw gezicht rondloopt bij de kerk. Ik hoop jullie allemaal snel te zien bij de kerk.

Groetjes van Michelle

repaircafeIn Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel. Maar er zijn ook mensen, die deze praktische kennis nog wel bezitten.
Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten, die draaien om (samen) repareren. Er is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen.
Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een gratis kop koffie of thee (een vrijwillige bijdrage mag ook!). Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. 

logowijkopbouwEr zijn nog steeds twee vacatures binnen onze vrijwilligersgroep:
- wijk 4A - omgeving Reijerscop
- wijk 9A - Nassaupark, Oranjepark.
Als u er wat voor voelt om onze geloofsgemeenschap in uw wijk te vertegenwoordigen, neem dan contact op met Ineke Hakkennes, tel. (0348) 56 09 30.

Wat wordt er van u verwacht?
De contactpersoon van een wijk brengt een welkomstbezoek aan nieuwe leden van onze Bavo-gemeenschap. Tevens besteedt zij/hij namens de gemeenschap aandacht aan geboorte, huwelijk, jubileum, communie, vormsel of een andere feestelijke gelegenheid.

Op verzoek of op eigen initiatief van de wijkcontactpersoon, bezoekt hij/zij langdurige zieken en nabestaanden. Ook komt hij/zij langs bij 75, 80-jarigen en ouder, met een verjaardagsroos.

U bezorgt jaarlijks een kerstkaart en de brief van de Kerkbalans namens de Bavo-geloofsgemeenschap.

Kijk voor meer informatie op deze pagina.
ezaka copyHet bestuur van de Stichting Ezaka Madagascar, Harmelen, die dit jaar 25 jaar bestaat, zal op 31 december 2019 de stichting officieel gaan beëindigen.
Dit besluit hebben wij weloverwogen genomen en natuurlijk in goed overleg met de leiding van de Associatie Ezaka in Andoharano.

Wij zijn de Bavo-gemeenschap Harmelen zeer dankbaar voor het meeleven en de financiële ondersteuning, die onze stichting in deze lange periode heeft mogen ontvangen. Hierdoor heeft men op het project veel tot stand kunnen brengen.

In een brief "Opheffing Stichting Ezaka Madagascar", die achter deze link staat, gaan we uitgebreid in op de ontwikkelingen van het project Ezaka.

In de woord- en communieviering van zondag 29 december wordt aandacht besteed aan dit feit. Na afloop van de viering wordt een kopje koffie aangeboden aan onze speciale gasten en aan allen die vanuit de Bavo-gemeenschap met ons samen willen zijn.

Riet en Jos de Graaff
bestuur van de Stichting

Opheffen Stichting Ezaka Madagascar (bijna) een feit
Tijdens de woord- en communieviering op zondag 29 december 2019 (feest van de H. Familie) verzorgde Riet de Graaff enkele voorbeden. 
Na de viering waren genodigden en parochianen uitgenodigd in de Bavohof om na te praten over de afgelopen 25 jaar. De wanden van de zalen Caspar en Balthasar waren versierd met allerlei spullen, foto's, tekeningen die te maken hadden met het werk van de de Stichting.
Eén van de kleinkinderen had een speciaal filmpje gemaakt van foto's met Malagassische achtergrondmuziek.

De kinderen hadden een nieuwsbrief gemaakt, die de genodigden mee naar huis konden nemen om eens te lezen. Voor degenen, die in het werk van de Stichting geïnteresseerd zijn (of blijven): klik hier.

Er zijn ook enige foto's gemaakt van de afscheidsviering en van de gezellige bijeenkomst in de Bavohof. Om die foto's te kunnen zien, klikt u hier.

3e kwartaal 2019collectes

De collectes onder de vieringen t.b.v. de eigen geloofsgemeenschap hebben in het 3e kwartaal van 2019 € 3.603, - opgebracht.
Dit bedrag is inclusief de opbrengst van € 380, - vanuit de kapel Huize Gaza.

Overige collectes:
25-08 MIVA (missie verkeersmiddelen actie) € 130,-
08-09 PCI gezamenlijk doel 3 Harmelense kerken € 181,60
15-09 Zonnebloem afd. Harmelen € 213,60
29-09 PAX (vredeswerk) € 108,75

Goede gevers: hartelijk dank voor uw gaven.

wapenaartsbisdomIn het Aartsbisdom Utrecht start op de eerste zondag van de Advent (zondag 1 december 2019) een Jaar van de Eucharistie’ dat loopt t/m Christus, Koning van het Heelal (22 november 2020).

In de aanloop naar dit jaar heeft kardinaal Eijk een pastorale brief geschreven, getiteld: ‘De Eucharistie (weer) beleven als het kloppend hart van het geloofsleven’.

Klik hier om deze pastorale brief te lezen.

Tegelen - Passiespelen

In 2020 (van 10 mei t/m 13 september) worden voor de 21e keer de Passiespelen in Tegelen georganiseerd. Klik op onderstaand plaatje.

Bij de presentatie van decor en kostuums van de Passiespelen 2020 op zondag 16 juni jl. zinderde het in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen. Het nieuwe decor en de kostuums beloven een heel nieuw beeld van het Passiespel: klik hier.

Vanaf 20 september 2019 kunt u kaarten bestellen (klik hier). Voor een beeldimpressie van de spelen in 2015 klik hier.

passiespelen2020

pastoorVdrVegt Dsc 2647Onder de titel Vegtpraat brengt pastoor Van der Vegt u op de hoogte over wat hem bezig houdt.

De laatst verschenen editie kunt u lezen als u hier klikt.

jubileumkrantHet eeuwfeest van onze H. Bavo-kerk is gevierd. We kijken terug op een zeer geslaagde periode.

Eén van de activiteiten was het laten verschijnen van een jubileumkrant, die inmiddels 4x is verschenen. De krant is huis-aan-huis in Harmelen verspreid. In editie 4 wordt u speciale aandacht gevraagd voor het adopteren van een glas-in-loodraam. Bij de afsluiting van de restauratieperiode werd editie 5 verspreid.
Als u op onderstaande link drukt, kunt u de verschenen edities nog eens bekijken.

Editie 1: september 2016
Editie 2: 09-02-2017
Editie 3: 01-06-2017
Editie 4: 28-09-2017
Editie 5: september 2018

Achter het woonzorgcentrum Gaza aan de Schoollaan bevindt zich de RK Begraafplaats, behorende bij de parochie van de H. Bavo, Harmelen.
De H. Bavo-parochie bestaat vanaf 28 mei 2010 niet meer omdat op die datum het Aartsbisdom Utrecht het oprichtingsdecreet voor de nieuwe parochie H. Drie-eenheid heeft getekend. Daarvan maakt de Bavo-geloofsgemeenschap deel uit.

De begraafplaats is gesloten: er wordt niet meer begraven.

TarievenAls u hier klikt, kunt u de tarieven lezen zoals die gelden vanaf 1 januari 2019.

avgHet zal u niet ontgaan zijn, dat op 25 mei 2018 de nieuwe privacy wetgeving Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht is geworden.

In de nieuwe wetgeving worden eisen gesteld aan de manier waarop persoonsgegevens op onze Bavo-website zichtbaar zijn. Zo mogen namen, e-mailadressen en telefoonnummers niet zonder toestemming worden opgenomen in de database. 

Zoals u weet wordt uw privacy binnen onze parochie/in onze geloofsgemeenschap gewaarborgd. Er wordt uiterst zorgvuldig met persoonsgegevens omgegaan.
Er is wet- en regelgeving, waaronder de AVG (Algemene Verordening Gegevens-bescherming).

Deze AVG-regels zijn nu zichtbaar op de website op de laatste regel van iedere pagina.
gastenboekAls u op het plaatje klikt kunt u in het gastenboek van de Bavo-gemeenschap kijken.

U kunt niet alleen de geplaatste berichten lezen, u kunt ook een bericht achterlaten.
Onze gemeenschap beschikt over een kleine bibliotheek. 

Op het gebied van catechese, diaconie, liturgie en gemeenschapsopbouw zijn er verschillende boeken, brochures en/of tijdschriften te vinden. Er is vooral een rijke verzameling aan bijbelboeken voor jonge kinderen. Bovendien is er veel informatie vanuit het bisdom. Alle boeken kunnen geleend worden.

De bibliotheek is gehuisvest in de serre van de Bavohof en is toegankelijk tijdens de openingsuren van het secretariaat en voor werkgroepen tijdens hun bijeenkomsten.
© 3eenheidparochie 2012 - 2020          --- AVG-verklaringen --- ↑ Top