R.K. Geloofsgemeenschap H. Bavo - Harmelen

Bid tot de HerderPoster Roepingenzondag 2019

Roepingenzondag, de jaarlijkse gebedsdag voor roepingen tot het priesterschap, het permanent diaconaat en het religieuze leven, wordt dit jaar gevierd op 12 mei. Het onder de aandacht brengen en bevorderen van roepingen is een zeer belangrijke taak binnen de Kerk. De Roepingenraad van het Aartsbisdom Utrecht doet dat door campagnes op te zetten, mooi wervingsmateriaal uit te geven en natuurlijk aanwezig te zijn op internet en sociale media. We moeten aan de weg timmeren en alle gelovigen laten weten dat er grote nood is aan mensen die hun leven in dienst willen stellen van Christus en Zijn Kerk. Bovendien moeten we als parochies en geloofsgemeenschappen ook uitstralen dat een keuze voor het priesterschap, permanent diaconaat of religieuze leven meer dan de moeite waard is en dat we hen die zich hiertoe door de Heer geroepen weten in woord en daad willen ondersteunen.

Voor de negende keer wordt op zondag 19 mei de landelijke Open Kloosterdag gehouden. Vele kloosters zetten dan hun deuren open. De Konferentie Nederlandse Religieuzen hoopt op een inspirerende en respectvolle ontmoeting, waarin bezoekers en kloosterlingen op informele wijze in contact komen.

Op de website www.openkloosterdag.nl komt een overzicht van deelnemende kloosters en hun programma’s. In sommige gevallen is aanmelding verplicht. Belangstellenden kunnen ook bij een klooster dat ze willen bezoeken, informeren of het meedoet aan deze editie van de Open Kloosterdag.

De Open Kloosterdag vindt doorgaans om het jaar plaats. Bij de vorige editie in 2017 deden in het aartsbisdom de volgende kloosters mee: de Zusters Karmelitessen te Arnhem, Abdij Koningsoord (Arnhem), het Dominicanenklooster in Huissen, de Zusters Augustinessen van Sint Monica in Utrecht, het Karmelietenklooster Karmel Twente en de Zusters Karmelietessen in Zenderen.
Eerste zondag 40 dagentijd klein1e zondag veertigdagentijd
De aankleding rechts op het liturgisch centrum, gezien vanuit de kerk, verwijst naar de evangelielezing van de eerste zondag van de veertigdagentijd: Jezus wordt in de woestijn op de proef gesteld (Lucas 4,1-13).

De boog, die het geheel overspant, is een symbool van geborgenheid en zorg. We weten ons allen geborgen in Gods hand.

Aan de basis ligt een paarse doek: die verwijst naar de paarse kleur van de 40-dagentijd. De donkere zandkleur verbeeldt de woestijn met daarin de stenen. De duivel probeert Jezus te verleiden van deze stenen brood te maken.

2ezondagveertigdagentijd2e zondag veertigdagentijd
De boog die het geheel overspant, symbool van geborgenheid en zorg, blijft de hele veertigdagentijd deel uitmaken van de schikking.

Dat geldt ook voor de paarse doek: die verwijst naar de paarse kleur van de 40-dagentijd.

Het tafereel onder de boog verwijst deze zondag naar de tekst uit Lucas 9, 28b-36, de gedaanteverandering van Jezus op de berg Tabor. “Onder het bidden veranderde de aanblik van zijn gezicht en zijn kleren werden blinkend wit”.


3ezondagveertigdagentijd3e zondag veertigdagentijd
In de evangelielezing van de derde zondag in de veertigdagentijd spreekt Jezus in een gelijkenis over de vraag wat je moet doen met een vijgenboom, die geen vruchten draagt.

Hak je hem om? Of geef je hem nog een kans?

Onder de boog, symbool van geborgenheid en zorg, ligt op de paarse doek een stronk die verwijst naar deze tekst uit Lucas 13, 1-9.
wocoOp dit moment zitten we zeer omhoog met het voorgaan in de woord- en communievieringen, zowel in huize Gaza als in onze Bavo-kerk.

Door privé-omstandigheden is het voor iemand van onze werkgroep niet mogelijk om voorlopig voor te gaan in de diverse diensten.

Wie helpt ons? We zijn maar een klein groepje en door de (voorlopige) uitval van één van ons, zijn we nog maar met z'n drietjes. Dit wordt voor ons alle drie een te zware belasting.

Help ons uit de brand! We helpen u in eerste instantie om in de woord- en communiediensten voor te gaan als lector: meld u aan!

U kunt contact opnemen met het Bavo-secretariaat (tel. 0348 - 44 13 20) of via e-mail. U kunt zich ook aanmelden bij ondergetekende.

Lidy van Doorn - Kragting
tel. (0348) 44 43 20
e-mail: klik hier.
Kardinaal Eijk heeft een Vastenboodschap gepubliceerd ten behoeve van de Veertigdagentijd, die op Aswoensdag is begonnen. wapenaartsbisdom

In zijn brief wijst kardinaal Eijk erop dat “juist de verstilde Veertigdagentijd ons kan helpen de rijkdom van het gebedsleven te (her)ontdekken.” Onze band met Christus staat tegenwoordig onder grote druk, schrijft kardinaal Eijk in zijn Vastenbrief getiteld ‘De ongemakkelijke Waarheid’. “Toch blijft Christus ook in deze moeilijke omstandigheden steeds een beroep op ons doen,” aldus de kardinaal.

Als u de vastenboodschap van onze kardinaal wilt lezen, klik dan hier.
logo booghOp donderdag 11 april 2019 is er een informatiebijeenkomst in Boogh Afasie- en behandelcentrum Harmelen, Hendriklaan 7, 3481 VR Harmelen.

Inloop vanaf 16 uur, programma van 16.30 - 18.30 uur.

Aanmelding niet nodig. In verband met de catering wordt het op prijs gesteld als u van te voren laat weten als u komt: via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. (030) 259 39 74.

Een veilig thuis voor kinderen in Cambodja

eigendoel2
Andong is een dorp met circa 6.000 inwoners vlakbij de hoofdstad van Cambodja, Phnom Phen. Vanwege nieuwbouw werden zij verdreven vanuit Phnom Phen naar Andong. Door de sociale situatie en leefomstandigheden in het dorp groeien de kinderen in een onveilige omgeving op.
Tot begin 2016 woonden de families in Andong in bouwvallige armoedige hutjes. Vanaf 2017 bouwt de overheid er kleine stenen huisjes die zij kaal opleveren. Ondanks de verbetering blijft de sociale situatie zorgelijk. Veel volwassenen zijn werkeloos en verslaafd aan gokken, alcohol en/of drugs. Tevens is er geregeld sprake van huiselijk geweld.

Een veilig thuis voor kinderen door ondersteuning van families in nood, dat is ons doel. Tijdens de Vastenactie is op zondag de 2e collecte voor Cambodja.

De spaardoosjes van de kinderen kunnen ingeleverd worden op de scholen en onder de Gezinsviering van 14 april wordt tijdens de collecte deze opbrengst aangeboden.

Welkom ook is uw gift op IBAN: NL 21 INGB 000 000 5850 o.v.v. projectnummer 401254.

eigendoel1
KevelaerDe Utrechtse Broederschap Onze Lieve Vrouw van Kevelaer organiseert op woensdag 28 en donderdag 29 augustus 2019 een bedevaart naar Kevelaer. Deze “bedevaart voor jong en oud sluit aan bij Kevelaer als plek, waar de Moeder Gods wordt vereerd als ‘Troosteres van de bedroefden’. Een plaats ook om verdriet en verlies bij Maria neer te leggen,” aldus de organisatie.

Er zijn opstapplaatsen in diverse plaatsen rondom Utrecht. Het gezamenlijk vertrek van de bussen is woensdag 28 augustus rond 8.00 uur. De kosten bedragen € 50,- per persoon. Hierin zijn niet begrepen de verblijfskosten in Kevelaer.

vastentijd

Tijdens de vastentijd wordt op woensdagen een meditatieviering gehouden in onze Bavo-kerk.
Alle vieringen beginnen om 9.00 uur, de eerste is op woensdag 13 maart.

Na afloop van deze viering drinken we gezamenlijk koffie/thee in de Bavohof.
Wees welkom!
wapenaartsbisdomHet rond 1350 gemaakte Mariabeeld in de O.L.V. ten Hemelopneming kerk te Renkum (Dorpsstraat 1, parochie Z. Titus Brandsma) wordt al vele eeuwen vereerd. Na de Reformatie in 1580 kwam het beeld in Utrecht terecht; in 1928 kwam het weer thuis in de RK kerk OLV ten Hemelopneming in Renkum. Die terugkeer werd aanleiding voor jaarlijkse bedevaarten. Zo organiseert de werkgroep Bedevaarten van de parochie Z. Titus Brandsma (waartoe Renkum behoort) ook in 2019 weer een aantal bedevaarten.

Wandelen over waterwapenaartsbisdom

De jaarlijkse Vastenactie-pelgrimstocht is inmiddels een traditie. Dit jaar staat deze 3-daagse pelgrimage voor de negende keer op het programma: op 11, 12 en 13 april wandelen de deelnemers rondom Weesp.

"We pelgrimeren ter bezinning op onszelf en onze levensstijl, maar ook om geld bij elkaar te brengen voor de projecten van Vastenactie. De pelgrimstocht 2019 wordt georganiseerd door de MOV-groep van de Parochie van Levend Water Weesp, Muiden en Muiderberg in samenwerking met Vastenactie", aldus de organisatie van deze sponsortocht.

kindopschoot1Op 24 maart 2019 om 11.30 uur is er een Kind-op-schootviering in onze Bavo-kerk. Daarvoor is een speciale uitnodiging gemaakt: klik hier.

Als u nieuwsgierig bent naar deze vorm van vieren, klik dan op het plaatje.

Op 26 mei 2019 is er nog een Kind-op-schootviering.
wapenaartsbisdomGa op 10 (Tweede Pinksterdag) en 11 juni 2019 mee op busbedevaart met het Aartsbisdom Utrecht naar Echternach in Luxemburg! Daar wordt elk jaar bij het graf van Sint Willibrord (+739), de eerste aartsbisschop van Utrecht en de apostel van Nederland, de beroemde ‘Springprocessie’ gehouden. “Daaraan gaan we met onze groep deelnemen. We verblijven in hotel Koch-Schilt in Irrel, vlakbij Echternach,” aldus vicaris Cornelissen, die de reisleiding en de pastorale begeleiding van deze korte pelgrimage zal verzorgen.

kathedralekoorutrechtIn 2019 is het jubileum van 150 jaar koormuziek in de Sint Catharinakathedraal te Utrecht. In deze stad werd in 1869 het koor Sint Gregorius Magnus opgericht om de erediensten in de kathedraal muzikaal op niveau vorm te geven. “Passende scholing van nieuwe zangers kreeg daarom vanaf het begin bijzondere aandacht,” vertelt dirigent Gerard Beemster.

Het Kathedrale Koor telt ongeveer 80 vaste zangers, met zo’n 25 middelbare scholieren en 40 kinderen uit groep 7 & 8 van de Kathedrale Koorschool. Ook heeft het koor geschoolde projectzangers die regelmatig meezingen. De Koorschool biedt muzikale en vocale vorming in brede zin met extra uren koorvorming en repertoirestudie door de dirigent van het Kathedrale Koor.

Omdat het koor met zijn liturgische taak alleen kerkgangers bereikt, wil het Kathedrale Koor in zijn jubileumjaar de verbinding aangaan met inwoners en bezoekers van Utrecht. Daartoe is een gevarieerd programma samengesteld, met als motto ‘een Cadeau aan de Stad’. “We treden op diverse plaatsen op, met repertoire van vroeger en nu, werelds en kerkelijk, voor jong en oud, samen met Utrechtse culturele organisaties,” aldus Beemster.

Voor het jubileumprogramma klik hier.

Meer informatie: www.kathedralekoorutrecht.nl.

kinderkopjesmaken4e les

Zondag 10 februari hebben wij onze vierde EHC-les gehad. Hierin werd het verhaal van Zacheüs verteld en hebben we met hulp van een moeder de kinderkopjes gemaakt.
Ook hebben we het gehad over dopen: welke kleren had je aan? wie hield je vast?

Op zondag 17 maart gaan de kinderen zich voorstellen in de kerk, dit vinden ze best wel spannend.

Ook gaan we het nog hebben over Pasen en Hemelvaart. En diaken Frank komt nog langs voor de broodmaaltijd.

We krijgen het nog erg druk, maar wel gezellig.

Groeten,

Maryse, Annette, Brigitta en Manon
Werkgroep EHC

Traject 2019 van start

ikbenbijjeOp woensdag 12 december j.l. is de voorlichtingsavond geweest voor de ouders van de eerste communicantjes.

Hierbij is gesproken wat de ouders beweegt om de kinderen hun eerste communie te laten doen.
Verschillende redenen kwamen de langs: van ouders die het belangrijk vinden om de christelijke waarden en normen mee te geven aan hun kind, tot kinderen die zelf enthousiast zijn om hun eerste communie te mogen doen.

Daarnaast zijn herinneringen opgehaald van hun eigen 1e H. Communie. Het verschil in tijd, dat toen eigenlijk iedereen in de klas de eerste communie deed, en wat jongere ouders dat er reeds een beperktere groep de eerste communie heeft gedaan. Daarnaast zijn er ook ouders die op latere leeftijd katholiek zijn geworden. Een mooie avond waarin de diversiteit in geloofsbeleving een extra dimensie bracht.

Besproken is dat de kinderen aan de hand van het werkboek ‘Ik ben bij je’, handvatten krijgen wat het geloof betekent. Ook op de scholen wordt aandacht besteed aan de 1e communie. Zo zal er ook een rondleiding in de kerk gegeven worden aan alle kinderen in groep 4.

pastoorVdrVegt Dsc 2647Onder de titel Vegtpraat brengt pastoor Van der Vegt u op de hoogte over wat hem bezig houdt.

De laatst verschenen editie kunt u lezen als u hier klikt.

jubileumkrantHet eeuwfeest van onze H. Bavo-kerk is gevierd. We kijken terug op een zeer geslaagde periode.

Eén van de activiteiten was het laten verschijnen van een jubileumkrant, die inmiddels 4x is verschenen. De krant is huis-aan-huis in Harmelen verspreid. In editie 4 wordt u speciale aandacht gevraagd voor het adopteren van een glas-in-loodraam. Bij de afsluiting van de restauratieperiode werd editie 5 verspreid.
Als u op onderstaande link drukt, kunt u de verschenen edities nog eens bekijken.

Editie 1: september 2016
Editie 2: 09-02-2017
Editie 3: 01-06-2017
Editie 4: 28-09-2017
Editie 5: september 2018

Achter het woonzorgcentrum Gaza aan de Schoollaan bevindt zich de RK Begraafplaats, behorende bij de parochie van de H. Bavo, Harmelen.
De H. Bavo-parochie bestaat vanaf 28 mei 2010 niet meer omdat op die datum het Aartsbisdom Utrecht het oprichtingsdecreet voor de nieuwe parochie H. Drie-eenheid heeft getekend. Daarvan maakt de Bavo-geloofsgemeenschap deel uit.

De begraafplaats is gesloten: er wordt niet meer begraven.

TarievenAls u hier klikt, kunt u de tarieven lezen zoals die gelden vanaf 1 januari 2018.

avgHet zal u niet ontgaan zijn, dat op 25 mei 2018 de nieuwe privacy wetgeving Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht is geworden.

In de nieuwe wetgeving worden eisen gesteld aan de manier waarop persoonsgegevens op onze Bavo-website zichtbaar zijn. Zo mogen namen, e-mailadressen en telefoonnummers niet zonder toestemming worden opgenomen in de database. 

Zoals u weet wordt uw privacy binnen onze parochie/in onze geloofsgemeenschap gewaarborgd. Er wordt uiterst zorgvuldig met persoonsgegevens omgegaan.
Er is wet- en regelgeving, waaronder de AVG (Algemene Verordening Gegevens-bescherming).

Deze AVG-regels zijn nu zichtbaar op de website op de laatste regel van iedere pagina.
gastenboekAls u op het plaatje klikt kunt u in het gastenboek van de Bavo-gemeenschap kijken.

U kunt niet alleen de geplaatste berichten lezen, u kunt ook een bericht achterlaten.
Onze gemeenschap beschikt over een kleine bibliotheek. 

Op het gebied van catechese, diaconie, liturgie en gemeenschapsopbouw zijn er verschillende boeken, brochures en/of tijdschriften te vinden. Er is vooral een rijke verzameling aan bijbelboeken voor jonge kinderen. Bovendien is er veel informatie vanuit het bisdom. Alle boeken kunnen geleend worden.

De bibliotheek is gehuisvest in de serre van de Bavohof en is toegankelijk tijdens de openingsuren van het secretariaat en voor werkgroepen tijdens hun bijeenkomsten.
© 3eenheidparochie 2012 - 2019          --- AVG-verklaringen --- ↑ Top