R.K. Geloofsgemeenschap H. Bavo - Harmelen

onderhoudkerkgebouwVoeg- en metselwerk

In het kader van de SIM-regeling (Subsidie Instandhouding Monumenten) worden er momenteel gedurende ca. 4 weken werkzaamheden aan het voeg- en metselwerk van de kerk verricht.

Het betreft de gedeelten, die zonder of met een eenvoudig steiger te bereiken zijn.

Ook zal er na deze werkzaamheden het lakwerk van de entree deuren en het schilderen van de kozijnen (eveneens zonder noodzakelijke steiger) worden uitgevoerd.

Dat deze werkzaamheden nu uitgevoerd worden en niet tijdens de restauratie verricht zijn heeft als oorzaak, dat de subsidie voor onderhoud 20% hoger is dan de restauratie-subsidie.

Op deze manier willen we de kosten zo laag mogelijk en onze Bavo-kerk in goede staat houden.

Namens de onderhoudscommissie,

Gert Vendrig

De foto van de Bavo-kerk op de Pinksterkaart inspireerde parochiaan Jan van Engelen tot het maken van dit kunstwerk.

Nu - na enkele weken - is het klaar. Het is te bewonderen in de Bavohof.

In en om het kerkgebouw en de Bavohof (hoek Ambachtsheerelaan/De Joncheerelaan in Harmelen) zijn veel zaken, die aandacht verdienen. Een grote groep vrijwilligers wordt -vrijwel- dagelijks ingezet.

Stel dat we nu een katholieke kerk moeten bouwen. Hoe zal deze er dan uitzien?

Klein, bestemd voor de kleine groep kerkgangers, functioneel, zodat het financiĆ«le plaatje gemakkelijk rond te maken is, of toch net zo groot?

In de Sint Bavokerk springen de gebrandschilderde ramen onmiddellijk in het oog. Zij zijn na de bouw van de kerk aangebracht. Gulle parochianen maakten dit mogelijk. Onder hen bevond zich Catharina Cornelia van Heteren (1853-1936), dochter van Arie van Heteren en Maria Ebskamp. In 1935 schonk zij op hoge leeftijd de parochie een groot geldbedrag voor de aanschaf van maar liefst 3x3 kerkramen. De ramen zijn gemaakt in het atelier van H. Kocken te Utrecht.

Op zondag 2 augustus 2015 kwam ik na de eucharistieviering tijdens het koffiedrinken in de Bavohof in gesprek met Riet van der Werietvanderwensns-van Spanjen, geboren in Harmelen.

Zij blijkt de maakster te zijn van de wandkleden en geborduurde schilderijen, die in de zaal Balthasar, in de zaal Caspar en in de gang van de Bavohof hangen.

Bij iedere creatie van Riet hoort een verhaal. Ik tekende die verhalen op in een gesprek met haar en maakte daarbij gebruik van haar documentatie.