Israël viert zijn 70-jarig bestaan. Maar Palestijnen, en met hen Pax Christi Internationaal, staan stil bij de ramp die zich sindsdien voltrokken heeft. Zij noemen het Nakba.

Klik hier voor meer informatie.

pax2
EchternachHet Aartsbisdom Utrecht organiseert ook in 2018 een tweedaagse busbedevaart naar Echternach, waar elk jaar de ‘springprocessie’ wordt gehouden. Deze korte pelgrimage (21 en 22 mei) voert naar het graf van de eerste bisschop van Utrecht en de patroon van de Nederlandse kerkprovincie, Sint Willibrord. Het vertrek is op Tweede Pinksterdag, maandag 21 mei, vanuit Dedemsvaart, Deventer en Utrecht. De springprocessie zelf vindt plaats op dinsdag 22 mei. De ‘Utrechtse’ pelgrims overnachten in hotel Koch-Schilt in Irrel, vlakbij Echternach.
De kosten voor deze tweedaagse bedevaart bedragen slechts € 110 (op basis van een tweepersoonskamer). Er is beperkte mogelijkheid voor een éénpersoonskamer. De toeslag daarvoor bedraagt € 20,- per persoon. In de prijs zijn het diner op dag 1 en het ontbijt op dag 2 inbegrepen.
Het rond 1350 gemaakte Mariabeeld in de O.L.V. ten Hemelopneming kerk te Renkum (Dorpsstraat 1, parochie Z. Titus Brandsma) wordt al vele eeuwen vereerd. Na de Reformatie in 1580 kwam het beeld in Utrecht terecht; in 1928 kwam het weer thuis in de RK kerk OLV ten Hemelopneming in Renkum. Die terugkeer werd aanleiding voor jaarlijkse bedevaarten. Zo staat ook in 2018 weer een aantal bedevaarten op het programma.

wapenaartsbisdomHet Aartsbisdom Utrecht gaat van 12-21 november 2018 op bedevaart naar Jordanië en Israël. Deze tiendaagse bedevaart sluit aan bij de ‘Nederlandse Dagen’ die bedevaartorganisatie VNB in november in het Heilig Land organiseert.

Deze zijn een vervolg op de succesvolle Nederlandse Dag in Rome in het Heilig Jaar van de Barmhartigheid, die 2.000 pelgrims trok. Ook nu gaan diverse katholieke gemeenschappen en organisaties op bedevaart naar het Heilig Land, om op een centrale plaats samen te komen. Hoogtepunt van deze ‘Nederlandse Dagen’ (met als motto ‘Shalom’) wordt de pontificale Eucharistieviering in de Sint Catharinakerk te Bethlehem.

Ik heb beloofd dat u in het nieuwe jaar 2018 veel meer te weten komt over Caritas. Wat tot nu toe veelal achter de schermen gebeurde mag best wat meer gezien worden. Want er wordt heel veel en heel goed werk gedaan. Deze keer vertel ik iets over de structuur: hoe is Caritas georganiseerd.