Het rond 1350 gemaakte Mariabeeld in de O.L.V. ten Hemelopneming kerk te Renkum (Dorpsstraat 1, parochie Z. Titus Brandsma) wordt al vele eeuwen vereerd. Na de Reformatie in 1580 kwam het beeld in Utrecht terecht; in 1928 kwam het weer thuis in de RK kerk OLV ten Hemelopneming in Renkum. Die terugkeer werd aanleiding voor jaarlijkse bedevaarten. Zo staat ook in 2018 weer een aantal bedevaarten op het programma.

wapenaartsbisdomHet Aartsbisdom Utrecht gaat van 12-21 november 2018 op bedevaart naar Jordanië en Israël. Deze tiendaagse bedevaart sluit aan bij de ‘Nederlandse Dagen’ die bedevaartorganisatie VNB in november in het Heilig Land organiseert.

Deze zijn een vervolg op de succesvolle Nederlandse Dag in Rome in het Heilig Jaar van de Barmhartigheid, die 2.000 pelgrims trok. Ook nu gaan diverse katholieke gemeenschappen en organisaties op bedevaart naar het Heilig Land, om op een centrale plaats samen te komen. Hoogtepunt van deze ‘Nederlandse Dagen’ (met als motto ‘Shalom’) wordt de pontificale Eucharistieviering in de Sint Catharinakerk te Bethlehem.

Ik heb beloofd dat u in het nieuwe jaar 2018 veel meer te weten komt over Caritas. Wat tot nu toe veelal achter de schermen gebeurde mag best wat meer gezien worden. Want er wordt heel veel en heel goed werk gedaan. Deze keer vertel ik iets over de structuur: hoe is Caritas georganiseerd.

Lourdes logo
Het is in Lourdes aan de oever van de Gave dat Maria 18 keer aan de molenaarsdochter Bernadette Soubirous verscheen. De Dame verzocht Bernadette om een kapel te laten bouwen en zo geschiede.
De crypte werd in 1866 voltooid en sindsdien bezoeken jaarlijks miljoenen mensen de Franse bedevaartplaats in de Pyreneeën.

Samen met het Aartsbisdom Utrecht op bedevaart. Dicht bij Maria. Ieder jaar bezoeken vanuit de VNB duizenden mensen, met hun eigen verhaal en met hun eigen rugzak. Lourdes is voor hen meer de plek waar we als groep de bedevaart maken, verhalen delen en samen zijn. Naast zorgen is er weer plaats voor een lach.