R.K. Geloofsgemeenschap H. Jacobus - Lopik-Cabauw-Polsbroek

Binnen onze geloofsgemeenschap staan twee katholieke basisscholen: de Jan Bunnik in Lopik en de Gerardus Majella in Cabauw.

We vinden het belangrijk een goede band met deze scholen te onderhouden. Daarom nodigen we sinds een paar jaar alle kinderen in hun basisschooltijd vier keer onder schooltijd en in klassenverband uit voor een activiteit waarin zij kennis maken met en kennis krijgen van het kerkgebouw.
  • Met de kleuters besteden we aandacht aan de figuren uit de kerststal. De kinderen komen naar de kerk en staan bij de verschillende figuren van de kerststal stil. Ze zingen een liedje, steken een kaarsje aan en hangen een knutsel in de kerstboom.

• De kinderen van groep 3-4 komen voor een rondleiding door de kerk. Want wat voor gebouw is dat nu eigenlijk? Wat betekent die tafel voorin? Wat gebeurt er als je gedoopt wordt? Voor wie zijn die kruisjes bestemd?

• De kinderen van groep 5-6 horen het verhaal achter de heiligen. Wie roep je aan als je iets kwijt bent? Waarom steken mensen bij Maria een kaarsje aan? Waarom heeft Barbara altijd een toren bij zich? En die Jacobus, waarnaar de kerk genoemd is, wat heeft die met Santiago van doen?

• De kinderen van groep 7-8 staan vlak voor Pasen stil bij de staties van de Kruisweg. Die eindigt met de graflegging van Jezus. Maar het verhaal gaat verder. Wat zou de vijftiende statie kunnen zijn? Telkens weer verrassen de kinderen ons met vrolijke, diepzinnige Paas-staties.

We zijn blij met dit project. Het is telkens weer een vreugdevolle, inspirerende ontmoeting tussen mensen van de kerk en kinderen van de twee katholieke scholen.

Pastor Marion Korenromp