R.K. Geloofsgemeenschap H. Jacobus - Lopik-Cabauw-Polsbroek

• Glas-in-lood in H. Jacobuskerk in Cabauw

• Doopvont van H. Jacobuskerk in Cabauw
    (foto: René Overbeek)

Onze geloofsgemeenschap maakt deel uit van de parochie de H. Drie-eenheid waaronder ook de gemeenschappen vallen van Benschop, Harmelen, Montfoort-Linschoten, Nieuwegein en IJsselstein.

Op deze site vindt u informatie over wat er gebeurt binnen onze geloofsgemeenschap.
Deze gegevens worden voortdurend bijgewerkt. Helemaal boven in de pagina kunt u ook klikken op de sites van de andere gemeenschappen binnen de parochie van de H. Drie-eenheid. Als u op het logo van de parochie klikt komt u op de site van de parochie waar u informatie op parochieniveau kunt vinden.

Als u nieuws heeft, ons iets wilt laten weten of als u een onjuistheid gezien heeft op de site dan horen we dat graag. Ook suggesties voor de site van onze gemeenschap zijn welkom. U kunt daarvoor contact opnemen met Gerard Wiltenburg of het secretariaat

Een bloeiende en gastvrije geloofsgemeenschap in Cabauw-Lopik-Polsbroek.

Waar zijn we als geloofsgemeenschap sterk in?

vlag

Na een pastorloostijdperk, had men veel vertrouwen in onze Geloofsgemeenschap, want in 1989 werd ons gevraagd of wij de Vietnamese priesters Linh en Thong wilden begeleiden in hun eerste parochie. In 1993 werd pastor Linh al benoemd in een groot samenwerkingsverband, want het ging prima. Voor ons brak weer een pastorloostijdperk aan, waarbij een groot beroep gedaan werd op onze lectoren, die regelmatig gehele vieringen verzorgden. Weer werd ons in 1996 gevraagd om pastor Roderick Vonhogen te begeleiden als jong gewijde priester in zijn eerste parochie.

Wij durven in alle bescheidenheid te zeggen, dat wij goed kunnen samenwerken en wij een gemotiveerde Geloofsgemeenschap zijn.

Een van de goede en sterke krachten van onze gemeenschap is de gastvrijheid. Is er een vergadering of een bijeenkomst, de koffie wordt altijd voor je geregeld, de verwarming is aan, je kunt bij de kopieermachine, etc. Wij hebben parochianen uit Schoonhoven opgevangen, vanwege problemen in Schoonhoven. Hun kinderen kunnen ook voor het H. Doopsel, 1ste H. Communie, enz. bij ons terecht. Er is gastvrijheid voor mensen die de H. Jacobuskerk willen bezoeken. Voor pelgrims is er de mogelijkheid voor een stempel. Ook rondleidingen in onze monumentale kerk zijn mogelijk.

Onze geloofsgemeenschap heeft veel deelname bij activiteiten vanuit het geloof opgezet door onze parochie, zoals: bloemschikken op 2 november, bijbels koken, estafette wandeling in de vasten kende een enthousiaste start in Lopik, film kijken, enz.

Grote onderlinge betrokkenheid binnen onze geloofsgemeenschap.

Bij overlijden is er bijna altijd een avondwake. Deze vieringen worden tot grote tevredenheid verzorgd door onze avondwakegroep, die ook assisteert bij de uitvaart. De mensen van de avondwakegroep zorgen ook voor de nazorg na de begrafenis. Een van onze plannen is: Meer mensen werven voor de uitvaartpool. Onze bezoekgroep bezoekt niet alleen zieken, maar ook parochianen, als die 70 jaar of ouder worden.

Missionair ondernemerschap: wij kunnen ons beroepen op een gezonde financiële huishouding, waarbij we ook geld vrij maken voor nieuwe pastorale initiatieven, en structureel geld reserveren voor onderhoud aan ons kerkgebouw. De pastorie is afgelopen jaar mede door vrijwilligers aan de buitenkant opgeschilderd. Eerder al hebben we de toren helemaal in de steigers laten zetten en opnieuw laten voegen.
Wij voelen ons dan ook sterk gesteund door de Steunstichting ("Stichting vrienden van de Heilige Jacobuskerk Cabauw")(Ze hebben ook een eigen website), die in korte tijd extra financiële middelen heeft weten te genereren voor een impuls van het onderhoud van onze kerk. Te weten fase 1 van het plan.

We willen de relatie school-kerk actief vormgeven door de kinderen in hun basisschooltijd vier keer onder schooltijd en in klassenverband uit te nodigen voor een activiteit waarin zij kennis maken met en kennis krijgen van het kerkgebouw.

Statistiek van onze geloofsgemeenschap (cijfers 2012).
Aantal parochianen: 1688
Aantal gezinnen: 732