BIJeen rond leven en geloof

De werkgroep 'In de leer gaan' heeft tien jaar lang overal in de parochie bijeenkomsten georganiseerd over geloofsonderwerpen.
In het begin waren dat vooral cursussen. 'Putten uit de Bron': daar leerde je (opnieuw) hoe het katholieke geloof in elkaar zit. Je kon ook op Bijbelcursus. Er waren avonden over de betekenis van communie en vormsel, waaraan veel ouders en parochianen deelnamen.

Geloven gaat verder
Tijden veranderen. Geloof en 'cursus' gaan niet meer zo goed samen. Het klinkt te streng. Alsof er examens aan vastzitten. Er zijn andere bijeenkomsten voor de cursussen in de plaats gekomen. Kloosterweekenden, een bijbelmaaltijd, meditatieavonden, excursies naar een beeldentuin of naar onbekende kerkelijke plekken in Utrecht, een muzikale middag rondom Maria en tijdelijke groepjes rondom actuele thema’s als barmhartigheid, levenseinde en echt geluk.

Ontmoeting en verdieping
Bij die ommezwaai past een nieuwe, laagdrempelige naam. Voortaan heten we de werkgroep ‘BIJeen rond leven en geloof'. Omdat we het belangrijk vinden elkaar echt te ontmoeten. We geloven dat onze R.K. traditie ons leven kan verrijken, verdiepen en richting geven.

Namens de werkgroep,
Marion Korenromp
lezing miniaturenDe lezing voert u mee in de wonderlijke wereld van de middeleeuwse miniaturen, zoals die t/m 3 juni te zien is in Museum Catharijne Convent in Utrecht. Deze kleine afbeeldingen in hoofdletters, randversieringen rond teksten en iets 'grotere' illustraties van die teksten, hebben nog niets van hun kleurenpracht en schoonheid verloren. De kunstenaars die ze maakten, besteedden evenveel aandacht aan deze kunst op de vierkante millimeter als aan grote schilderijen. De miniaturen bieden bovendien een kijkje in het kleurrijke dagelijkse en religieuze leven van de middeleeuwen.
In de lezing wordt letterlijk ingezoomd op de mooiste miniaturen, u ziet details die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. Ook wordt ingegaan op de artistieke en religieuze achtergronden van deze in boeken verborgen juweeltjes.

Dinsdag 24 april, 10.00 tot 12.00 uur, Emmauskerk, Merelplein 2, Nieuwegein, entree € 8,50. Graag tevoren opgeven via Grieta Felix

In woord, beeld en geluid

Mariaconcert cutDe verhalen in het nieuwe testament over Maria kennen we allemaal, maar hoe was Maria’s jeugd eigenlijk? Wat voor een meisje was zij? Hoe was het voor haar om plots moeder te worden op jonge leeftijd? En hoe is het Maria vergaan na het overlijden van haar zoon?

Op deze avond kunt u een presentatie zien en horen over het leven van Maria. U zult nieuwe verhalen horen, mooie beelden zien en stemmige muziek horen.

Een inkijkje in het leven van de moeder Gods, Maria. Op deze avond kunt u ook het boekje “Maria, moeder van Jezus, in de hoofdrol.” verkrijgen dat nog veel uitgebreider ingaat op het leven van Maria.

Nieuwsgierig geworden? Dan heet ik u van harte welkom op deze avond.
Op woensdag 2 mei om 19.30 uur in de Emmauskerk, Merelplein 2, Nieuwegein.
Er zijn geen kosten aan deze avond verbonden.
Wat is een sjaal van barmhartigheid?
Het is een gehaakte of gebreide sjaal die je maakt voor iemand die je kent.

Wanneer geef je die?
Bij ziekte en medische ingrepen, bij verdrietig verlies of in tijden van stress, bij geboorte of als een cadeau bij huwelijk, het behalen van een diploma etc.

Wat betekent barmhartigheid?
Je denkt aan iemand terwijl je de sjaal maakt. Je stopt al je goede wensen en gebeden als het ware in het werk. En de ontvanger voelt het! Een maakster schreef: Ik heb dit weekend mijn sjaal gegeven aan mijn buurvrouw die inmiddels is verhuisd. Zij was ontroerd toen ik de sjaal gaf en het raakte mij ook. ‘Jullie doen al zoveel voor mij’, zei ze. Een andere maakster vertelde dat de sjaal een cadeau op het goede moment was: Ze was in tranen toen ze ontdekte met hoeveel aandacht die sjaal voor haar gemaakt was. Verdriet wordt ook weer makkelijk vergeten. Dit is tastbare troost.’

Doe mee! Vele vrouwen hebben inmiddels deelgenomen. Van alle leeftijden.
Je hoeft niet prachtig te kunnen breien of haken. Alles kan gezegd worden met een eenvoudig patroon in een passende kleur.
We komen samen in een huiselijke sfeer. Er is muziek. Er is wat te eten en te drinken. We praten niet over de ontvangers van de sjaal. Maar ze zijn wel in onze gedachten. Elke bijeenkomst heeft een opening met het aansteken van de kaars en een bijbehorende gedachte of gebed. Daarna kan het overal over gaan. En soms is het ook gewoon stil. Nou ja, stil: je hoort het magische geluid van tikkende naalden.

Wanneer: 4, 11, 18 en 25 april 2018 en terugkomen op 16 mei 2018
Tijd: van 19.30-21.00 uur
Waar: in de pastorie van Benschop
Kosten: U zorgt zelf voor naalden en wol. Verder zijn er geen kosten aan verbonden.
Info: Marion Korenromp