Laat je een volgende keer ook inspireren door een cursus!

2 juli 2024

Marian Geurtsen; Foto: Elisabeth van Munster

In de afgelopen maanden heeft een grote groep vrijwilligers deelgenomen aan cursussen die Marian Geurtsen speciaal voor onze parochie heeft verzorgd. Soms in de vorm van een workshop, maar er waren ook trainingen van enkele dagdelen of een hele dag.

We zijn begonnen met een avond over De Goede Week. Onder de titel ‘Er kan veel meer dan je denkt’ is Marian samen met een tiental vrijwilligers aan de slag gegaan. Geïnspireerd door de inleiding van Marian en de suggesties die zij had gedaan, ontstonden als vanzelf nieuwe ideeën, die door verschillende geloofsgemeenschappen verder zijn opgepakt.

Daarna volgde de Lectorentraining met als thema ‘Lezen in de liturgie’. Eerste avond Basis,  tweede avond Verdieping. Om goed te kunnen oefenen, konden er maximaal zes mensen meedoen. De belangstelling was zo groot dat we deze training twee keer hebben georganiseerd. ‘Goed om te leren waarom je iets op een bepaalde manier doet of zegt.’ Zo kregen wij terug, maar ook ‘Fijn dat Marian ook zelf openstaat voor suggesties uit de groep.’

De reeks in het voorjaar sloten we af met de Liturgische trainingen voor Lekenvoorgangers. De ‘Verdiepingsbijeenkomsten Liturgie’, de trainingsdag ‘Liturgisch voorgaan’ en de afsluitende avonden ‘Overweging voorbereiden en houden’ werden gevolgd door zes vrijwilligers. Een van de deelnemers schreef ons: ‘Wat hebben we veel geleerd deze avonden en de zaterdag. De uitleg hoe we alles doen en het voorbereiden op de vieringen, waar zoek je het op, wat doe je ermee, was een hele verrijking! Ook de lichaamshouding en de rituelen kwamen aan bod. Dit is voor herhaling vatbaar en een aanrader voor hen die nu niet geweest zijn.’

We zijn momenteel in gesprek met Marian Geurtsen voor een nieuwe serie cursussen in het najaar. Omdat we van verschillende kanten hebben gehoord dat het belangrijk is om ver vooruit te plannen, gaan we met haar meer datums afspreken waarop kan worden ingetekend. Ook denken we aan uitbreiding van het aanbod, bijvoorbeeld met een avond over Allerzielen.

Tot nu toe richtten we ons op de vrijwilligers die een rol vervullen in de Liturgie. Ook andere vrijwilligers willen we trainingen gaan aanbieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een interviewtraining of een cursus tekstschrijven voor de mensen die de communicatie verzorgen. En er zijn vast nog wel andere groepen die wat meer willen leren over wat zij doen in de geloofsgemeenschap.

Als parochiebestuur hebben we groot respect voor al onze vrijwilligers en het aanbieden van cursussen zien wij als een mogelijkheid om onze waardering tot uitdrukking te brengen.

Dus, ben je actief in je geloofsgemeenschap, of wil je iets specifieks gaan doen, en wil je er meer over leren, laat het ons dan weten via secretaris@3eenheidparochie.nl. Dan kijken we samen hoe we dit kunnen gaan organiseren.

Namens het parochiebestuur H. Drie-eenheid,
Gerard Rouwhorst, Vorming en Scholing