Impressie bedevaart / springprocessie Echternach 2024

4 juni 2024

Op 2e Pinksterdag ging het Aartsbisdom Utrecht op bedevaart naar Echternach voor de Springprocessie, naar het graf van de H. Willibrord.

De bus startte in Deventer en met een tussenstop in Raalte kwam de bus in Utrecht voor vertrek van het Bisdomshuis op de Maliebaan. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat de bus toen die op de Maliebaan aankwam al aardig vol zat en er in Utrecht slechts weinig mensen instapten.

Onder het bidden van het Reisgebed en de Rozenkrans en het zingen van enkele pelgrimsliederen kwam de bus aan in Susteren, waar in de St. Amelbergabasiliek de Eucharistie gevierd werd.

Onder het genot van een kopje koffie met vlaai en het opeten van het meegebrachte lunchpakket kregen we de geschiedenis te horen over het belang van de verbintenis tussen Utrecht en Susteren

met betrekking tot de H Willibrord. In een klein maar uniek museum konden wij de kostbaarheden die bij de diverse restauratie gevonden waren bewonderen.

De kamers werden verdeeld waarna nog even gelegenheid was een terrasje te pakken of wat rond te lopen in Irrel, een klein plaatsje op de grens van Duitsland en Luxemburg.

Na genoten te hebben van een heerlijk diner buffet vertrok de bus naar de St. Willibrordusbasiliek in Echternach voor het Openingslof. Een mooie viering in een mooie kerk waar de liederen uit volle borst werden meegezongen, wat prachtig klinkt in zo’n volle basiliek.

De volgende morgen waren we al om 6.15 aan het lekkere ontbijt zodat we om 7.00 uur naar Echternach konden vertrekken voor de Eucharistieviering in de St. Willibrordbasiliek. De Eucharistieviering werd voorgegaan door kardinaal Eijk in het Duits. Ook nu werden weer alle liederen luidkeels meegezongen, iets wat mij kippenvel bezorgt.

Voor de Springprocessie of zoals ze in het buitenland zeggen de Dansprocessie, wat wel wat vriendelijker klinkt, werd verzameld voor het balkon waar alle bisschoppen stonden na de

Eucharistieviering. Het beeld van Willibrord werd de trap afgedragen, waarna de Springprocessie kon beginnen. Helaas regende het behoorlijk en het hield ook gedurende de hele processie niet op.

Maar ondanks de regen vertrokken er 28 groepen, elke groep bestaande uit ongeveer 30 à 40 personen, van groot tot klein tot zelfs heel klein. Elke groep werd al springend, voorafgegaan door een muziekkorps. Het was een indrukwekkend gezicht en gehoor.

’s Middags vertrokken we met de bus naar Girsterklaus. De wandeling lans de Sure en het terrasje kwam vanwege het weer te vervallen. In plaats daarvan werd een bezoek gebracht de oudste Maria Kapel in Luxemburg.

Terug naar Irrel voor diner en gezellig samenzijn.

Na het ontbijt de volgende morgen werden de koffers in de bus gezet en vertrokken we naar Trier, een van de oudste steden van Duitsland. Onderweg verhaalde Mgr. Woorts over de geschiedenis van Trier. We bezochten de Basilica van Constantijn een enorm gebouw helemaal leeg van binnen.

Ook bezochten we de fraaie Lieve Vrouwe Basiliek

Vervolgens gingen we naar de Sint Petersdom waar we in de crypte een Eucharistieviering bijwoonden. Verteld wordt dat in de Sint Petersdom de lijkwade van Jesus bewaard wordt. Een schilderij hiervan is te zien.

Na nog wat door Trier gewandeld te  hebben en hier of daar een taartje of een ijsje gegeten te hebben vertrok de bus naar de laatste plaats het witte stadje Thorn waar het slotdiner plaatsvond.

Het mooie van een bedevaart vind ik naast de vieringen en al het moois wat je te zien krijgt, de onderlinge verbondenheid binnen zo’n groep.

Ik kan het iedereen aanraden.

(Annemarie)

Andere berichten